Какво правим при болести на мастните жлези (себорея)?

Ето какво трябва да знаем при болести на мастните жлези (себорея)

себорея-деца-мазна-кожа

Какво правим при болести на мастните жлези (себорея)?

Увеличеното и смутено отделяне на мастната секреция и натрупването й в кожата довежда до особено състояние на организма, наречено себорея.

Себореята може да започне още в първите седмици след раждането под формата на себороичен дерматит, чиито характерни най-общи белези са зачервяването на кожата без подмокрянето и покриването й с лесно отделящи се мазни люспи. Процесът се локализира по окосмената част на главата, задушните гънки, по лицето, горните части на гърдите и гърба, както и на други места, където има гънки. Свързва се с хиповитаминоза, с недостатъчност на белтъчини и прекомерно тлъста храна, т. е. по-тлъсто май­чино мляко.

Най-често обаче себореята се проявява в периода на половото съзряване (пубертета), като може да се задържи дълго време и в зряла възраст. Различават се две клинични форми — мазна и суха себорея. Понякога се срещат и преходни състояния.

себорея-деца-мазна-кожа

Себорея

Кожата на засегнатите от мазна себорея участъци е мазна, лъскава на отделящите се капчици мазнина от разширените отвърстия на мастните жлези. Ако поставим по главата, лицето или други части на засегнатата кожа лист хартия, той се омазнява веднага. Поразената от мазна себорея кожа е леко удебелена. При задръжка на мазна субстанция се образуват ха­рактерни запушалки, комедони и акне. От мазна себорея се засягат най-често участъци, по-изобилно снабдени с мастни жлези, като окосмената част по главата, лицето, носа, челото, шията,

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

областта на гръдната кост, пространството между плешките и т.н.

Сухата себорея се характеризира с постоянно лющене на засегнатите кожни участъци, без при това да има видими възпалителни явления на кожата. От нея се засягат най-често окосмената част на главата, областта на веждите, клепачите, брадата, мустаците. Особено характерни са измененията по окосмената част на главата, където се натрупват сухи, сивобелезникави люспи, които се лющят трицевидно и се придружават от умерен сърбеж. Тона са характерните прояви на пърхота. С течение па времето се натрупват множество люспи, които придават вид на космите като напудрени. На места се образуват здраво прикрепени кори, под формата на плаки, под които кожата обикновено намалява нормалния си цвят, но може понякога да бъде леко зачервена. На границата между челото и окосмената част на главата се люспи и кори образуват т. нар. себороична корона. Изобилният пърхот нерядко е причина за постепенното разреждане на космите, което започва най-често от челото.

Проявите на сухата себорея по кожата на лицето се срещат често под форма на различно големи овални петна, покрити с тънки, дребни, нежни сивкавобели люспици. Кожата е суха, невъзпалена, с жълто-кафеникав цвят.  Тези изменения се срещат предимно при деца в училищна възраст. При възрастните подобни изменения се наблюдават също по себороичните области на тялото — лице, врат, отпред на гърдите, горната половина на гърба и другаде. Те влизат в клиничната картина на себорея като екзема.

споделяне в социални мрежи

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Какво правим при болести на мастните жлези (себорея)?

  1. Може ли да се излекува за постоянно ?
    И ако може, как и със какво се лекува ?
    Благодаря !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *