Секцио в 21-ви век

След употребата на хормонални таблетки много жени успяват да стигнат до майчинството. Може и да не стане от първия път, но упоритостта и инстинкта си казват думата.

И чудото става – понякога в клиника за изкуствено оплождане по оперативен метод, и то в случаи, за които и лекарите имат резерви. Но накрая тестът за бременност се оказва положителен. Бременността може и да е тежка, но за какво спокойствие иде реч в навечерието на най-великото събитие?

Раждане чрез секцио задължително трябва да се направи при несъвместима разлика между размерите на плода и размерите на таза на родилката.

Увитатата около плода пъпна връв също е индикация за наложително цезарово сечение при положение, че диагностицирането на тази особеност не е проблем при съвременната техника.

Офталмологични проблеми също предопределят секцио, защото късогледството се влошава при естествено раждане. Родилните напъни могат да предизвикат отлепяне на ретината. Родилки над 35 годишна възраст получават препоръка за цезарово сечение при първо раждане.

При диабетичките по правило децата се раждат по-големи и при тях се прави изкуствено раждане. Но това крие друг риск – трудно зарастване на хирургическата рана. Затова всеки случай се преценява педантично и ако има съизмеримост между плода и родилката, се прави нормално раждане.

Къде свършва историята на раждането и къде започва животът на новия човек е строго индивидуален или семейно-групов казус.

Важното е да сме добре осведомени за всичко около репродуктивното здраве. В повечето случаи жените вземат решение за раждане чрез операция вследствие на страха от родилните болки. Но това е погрешно убеждение, защото възстановяването на организма след секциото отнема повече време, отколкото естественото раждане.

“Демир

Обезболяването при естественото раждане се прави чрез спинална упойка – еднократно въвеждане на аналгетик в междупрешленното пространство. Почти няма риск, единственият недостатък е високата цена на упойката. Няма случаи на парализиране след поставяне на спинална упойка.

Друг спорен момент е използването на хранителни добавки в ежедневието. Някои американски препарати увеличават честотата на раждане с цезарово сечение, защото децата се раждат с твърди глави – черепните им кости са неподвижни и не могат да се родят по естествен път.

Затова е добре бременните да не вземат хранителни добавки, ако кръвните им показатели са в нормата.

И ако все пак се налага, да са произведени от европейски фирми и да са съобразени с европейския начин на хранене.

Няма родени гении и знаещи. Практика дава готови решения за ситуации, в които информацията на обикновения човек не е в достатъчно количество. Така че търсете докторите.

Още съвети касаещи женското здраве можете да намерите на сайта „Здраве за жената“.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *