Чудодейният селен пази от куп болести и рак

Един от най-важните и полезни за здравето микроелементи е чудодейният селен

Разнообразното хранене е много важно за здравето на всеки човек. Ако се храним еднообразно ние ще страдаме от недостиг на микроелементи и витамини. Достатъчно е да вземате всеки ден пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и риба, за да си набавите необходимите елементи. Един от най-важните и полезни микроелементи е чудодейният селен, който в комбинация с магнезий, цинк, мед и други минерали се допълват взаимно.

Бразилските орехи са сред храните най-богати на селен

Бразилските орехи са сред храните най-богати на селен

Учените отдавна са установили ползите от микроелемента селен и през последните няколко десетилетия той се превърна в един от най-важните и търсените. Неговата антиоксидантна защита е много необходима за организма. Селенът регулира метаболизма на щитовидната жлеза, участва в състава на ензима глутатион пероксидаза, който се бори с най-опасните и силни свободни радикали, с които не могат да се справят другите антиоксиданти. Освен това той участва в изграждането на молекулата на ДНК, в обмяната на други микроелементи и минерали, за изчистването на тялото от кадмий, олово, живак, арсен и тютюнев дим.. Неговият недостиг отваря възможността за развитието на различни болести и вируси, с които организма не може да се справи без помощта му. Той предпазва от сърдечносъдови, онкологични, ендокринни заболявания, болести на кръвоносните съдове, алергии, безплодие при мъжете, натрупване на тежки елементи и други.

Дневната нужна доза от селен е 4 микрограма. В комбинация с магнезий и цинк, тези 3 елемента представляват сигурен страж на здравето, казва д-р Марк Саркъс, специалист по източна медицина. Той добре се комбинира и с витамините А, С и Е, които също са антиоксиданти.

По време на едно изследване върху раково болни пациенти, които са вземали профилактично малки дози селен, смъртността от най-разпространените видове рак – на дебелото черво, на простатата, на белите дробове е намаляла с 49%. Развитието на бронхиална астма също се свързва с недостига на селен.

Елементът селен се съдържа в много зеленчуци, ядки, риби и други храни. Количеството му в храните зависи от неговото съдържание в почвата. Така например в бразилския орех съдържанието му е 2960 мкг в 100 г ядки, а на организма са нужни само 4 мкг. Не трябва продължително време да се вземат дози селен над определената норма, защото се получават реакции и отравяния! С няколко ядки се набавя нужната доза. В пуешките дреболии се съдържат 142 мкг, в синапа – 133 мкг, в риба тон консерва – 80 мкг, пшеничен зародиш – 79 мкг, пшенични трици – 77 мкг, пълнозърнесто брашно – 70 мкг, съдържа се и в много други продукти като бадеми, тиквени семки, други ядки и т. н.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Чудодейният селен пази от куп болести и рак

  1. Здравейте! Задължително ли е орехът да е суров? Ако е изпечен дали все още ще съдържа селен и в какво количество? Благодаря!

    • Здравейте! При изпичането се губят част от полезните витамини и вещества, но до каква степен поне за бразилския орех, не е публикувано. По-полезно е да се ядат дървесните ядки сурови, защото така се запазват ензимите, витамините и другите полезни вещества.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *