Сикоза – причини, симптоми, лечение

Ако след бръснене се появи възпаление, което не мо­же да се отдаде на инфекция на фоликулите и не се образу­ват гнойни пъпки, причината може би е алегрия към сапу­на или крема за бръснене

Сикозата е възпаление в областта на брадата. Известна е и като „бръснарска краста“. Причинява се от инфектиране на фоликулите с широко разпространената кожна бактерия Staphylococcus aureus. Повторно заразяване може да се получи при използване на едни и същи ножчета за бръснене или пешкири, така че стриктната хигиена е от голямо значение.

Сикозата е възпаление в областта на брадата

Фоликулитът се проявява под формата на многобройни малки гнойни пъпчици, а понякога и на някой пирей из цялата окосмена част на лицето. Може дори да се появи на бедрата, въпреки че в повечето случаи се засяга предимно лицето. Ако не се проведе подходящо лечение, могат да се появят тънки бели белегчета.
Сикозата лесно и бързо отзвучава с помощта на антибиотици за мазане или хапчета. Видът на лечението се предписва в зависимост от сериозността на състоянието. При някои мъже това страдание се появява доста често и може би е по-добре да си пуснат брада, за да не се бръснат.
ОБРИВИ СЛЕД БРЪСНЕНЕ
Ако след бръснене се появи възпаление, което не може да се отдаде на инфекция на фоликулите и не се образуват гнойни пъпки, причината може би е алегрия към сапуна или крема за бръснене. Чувствителната кожа на някои мъже може да реагира на прекалено усърдното бръснене с усещането за „горене“. Омекотяващи кремове, лосиони или унгвенти. съдържащи невен теменуга или розово масло, помагат в много от случаите.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Сикоза – причини, симптоми, лечение

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *