Какво да правим при силно зачервено гърло

Силно зачервено гърло най-често се свързва с бактериална инфекция, която не бива да бъде подценявана

Болките в гърлото са много неприятни и създават проблеми и дискомфорт. При повечето настинки или инфекции това е един от симптомите. Но има състояния когато се появява силно зачервено гърло и болките стават нетърпими. Не можете да преглъщате слюнката си, а какво остава за храната, преминава се към болки в ушите, напипвате подути лимфни възли. Тогава най-вероятно става въпрос за бактериална инфекция, която се лекува най-успешно с антибиотици.
Причината за силно зачервено гърло е бактериална инфекция – най-често за стрептококова такава. Именно тази бактерия е в повечето случай причина за този тип възпаления. Тя може да присъства в организма, живеейки най-вече в носа и гърлото, с месеци без да се прояви с някакви болестни симптоми.

силно възпалено гърло

Силно зачервено гърло най-често се свързва с бактериална инфекция, която не бива да бъде подценявана

В определена ситуация, например когато организмът е отслабен заради стрес, умора, ангажираност на имунната система да се бори с вирусна инфекция, бактерията се активизира и предизвиква така познатите симптоми на силно зачервено гърло. Състоянието е силно неприятно, но лесно лечимо – дори с антибиотици от най-старото поколение.
Тъй като симптомите на силно зачервено гърло в голямата си част съвпадат с тези на настинката и грипа, тези заболявания често се бъркат. В същото време и настинките и грипът са вирусни заболявания, развиват се в продължение на няколко дни и при липса на усложнения също така преминават постепенно. За разлика от тях неприятните усещания при силно зачервено гърло се проявяват внезапно и за да отминат, трябва да се третират с антибиотик. Проблемът не бива да се подминава – нелекуван, той може бързо да доведе до усложняване на състоянието и сериозно заболяване като например ревматична треска или нефрит, да порази ушите и да увреди слуха.
Типичните симптоми на силно зачервено гърло в следствие на бактериална инфекция са внезапно настъпване на възпалението, трудност при преглъщане, главоболие, повишена температура, бели полипи по сливиците, подуване на лимфните възли по врата и др.
Обичайно 10-дневно лечение със стандартни дози антибиотици е достатъчно за справяне със силно зачервено гърло. Специалистите препоръчват и помощно третиране чрез различни видове таблетки за смучене или спрейове, които облекчават болките.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *