Симптоми за киста на мозъка

При определени симптоми със съмнение за киста на мозъка е желателно да потърсите лекарска помощ

Доброкачествените тумори на мозъка – кисти, обикновено се определят като група от подобни клетки, които не следват моделите на нормалното клетъчното деление и растеж и да се развие в маса от клетки, които под микроскоп се вижда, че не представляват характерната поява на рак. Повечето доброкачествени тумори на мозъка се откриват от сканиране на мозъка с компютърна томография (КТ) или ЯМР. При определени симптоми със съмнение за киста на мозъка е желателно да потърсим лекарска помощ.

Киста на мозъка се диагностицира с с компютърна томография или ядрено магнитен резонанс

Киста на мозъка се диагностицира с с компютърна томография или ядрено магнитен резонанс

Тези тумори обикновено растат бавно, не се намесват в околните тъкани или разпространяват към други органи, и често имат граница или ръб, който може да се види на компютърна томография. Тези тумори рядко се развиват в метастатични (ракови или разпространени) тумори. Повечето доброкачествени тумори на мозъка могат да бъдат отстранени. Те обикновено не се появяват отново след отстраняването им. Точните причини за появата на киста на мозъка не са известни, но изследователите предполагат, че фамилното обременяване, облъчването или излагането на химикали (например, винил хлорид, формалдехид) може да бъдат рискови фактори.

Появилите се симптоми за киста на мозъка, често не са специфични а са срещани и при други здравословни проблеми. По-долу е даден списък от симптоми, които, самостоятелно или в комбинация, могат да бъдат причинени от киста на мозъка. За съжаление, тези симптоми могат да се появят в много други заболявания: проблеми със зрението, проблеми със слуха, проблеми с равновесието, промени в умствените способности (например, концентрация, памет, реч), гърчове, мускулно потрепване, промени в обонянието, гадене и повръщане, парализа на лицето, главоболие, изтръпване на крайниците.

Доброкачествените тумори или кисти на мозъка, обаче могат да бъдат животозастрашаващи, защото те могат да окажат натиск върху мозъчната тъкан и другите структури във вътрешността на черепа, така че понятието „доброкачествени“ може да бъде подвеждащо. Терминологията се усложнява допълнително от някои изследователи, които класифицират нискокачествени ракови тумори като „доброкачествени“ или „относително благоприятни“.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Симптоми за киста на мозъка

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *