Какви са основните симптоми на аутизъм и как да познаем болестта

Има някои по-откроими симптоми на аутизъм при децата, по които може родителите да се ориентират

Първото нещо, което трябва да се каже за хората, страдащи от аутизъм, е че тези хора не са нито луди, нито бавноразвиващи се. Дори напротив – много аутисти са едни от най-интелигентните хора по света. Все пак обаче става въпрос за заболяване, което при подходящ начин живот и хранене, би могъл да се излекува или поне да се подобри състоянието.
Има няколко по-ясно откроими симптоми на аутизъм, по които родителите могат да се ориентират дали детето им не страда от това психично състояние, което засяга функциите на мозъка.

симптоми на аутизъм

Има някои по-откроими симптоми на аутизъм при децата, по които може родителите да се ориентират

Децата, които страдат от аутизъм, обикновено имат проблеми социалното взаимодействие, езика и поведението. При всяко дете тежестта на симптоми на аутизъм е различна. Някои от тях показват признаци на заболяването още в ранна детска възраст.
Има няколко ранни признака, по които аутизмът може да бъде разпознат. Например детето не отговаря, когато го повикате по име, не играе с други деца, не се усмихва, когато вие му се усмихнете, не прави контакт с очите, например когато го храните, когато му показвате играчки, то не ги следва с поглед, не говори, има забавена реч или говори с необичаен ритъм и тон и, не на последно място, извършва повтарящи се движения като люлеене.
Голяма част от учените смятат, че аутизмът се дължи на генетични фактори, но според последни научни изследвания заобикалящата среда може да отключи това състояние.
Повечето деца с аутизъм се концентрират по-трудно, обучителните процеси при тях са по-бавни. Други имат нормална към висока интелигентност, но също имат проблеми с комуникацията. Има деца, които се проявяват като гении в области като математика, музика, изкуство. Ранното откриване на състоянието е от важно значение за последващото интелектуално развитие на детето. Затова следете внимателно детето си за симптоми на аутизъм, за да може отрано да помогнете на вашето дете.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *