При симптоми на подагра потърсете лекар ревматолог

Симптоми на подагра се характеризират с неприятни болки в засегнатите стави, загряване, подуване, зачервяване и повишена чувствителност на мястото

Ако сте получили силни болки в големия пръст на крака, а ставата и мястото наоколо е зачервено и подуто, трябва да знаете, че сте се обзавели с подагра. Подаграта всъщност е метаболитно заболяване, което се получава когато по ставите и меките тъкани се отлагат кристали на пикочната киселина. Това натрупване води до ставни болки и кризи, които са наистина болезнени. Подагра и натрупване на пикочна киселина се наблюдава най-вече по големия пръст на крака, по стъпалата, а така също и по пръстите на ръцете. Симптоми на подагра могат да бъдат наблюдавани и при други стави, а така също и по глезените, китките и колената.

симптоми на подагра

Симптоми на подагра се характеризират с неприятни болки в засегнатите стави, загряване, подуване, зачервяване и повишена чувствителност на мястото

Симптоми на подагра се характеризират с бърза поява на неприятни болки в засегнатите стави, след което следва загряване, подуване, зачервяване и повишена чувствителност на мястото.
Други симптоми на подагра са температура и неразположение, съчетано с болки в засегнатите стави. Тези кризи могат да продължат от няколко часа до няколко дни, че при по-тежки случаи и до цяла седмица, ако не се вземат мерки. Ако болните не променят храненето си и не минат на диета и не приемат лекарства, тези пристъпи ще се повтарят периодично.
Болката в засегнатите стави при симптоми на подагра идват от миниатюрните кристалчета на пикочната киселина, които се натрупат в миниатюрни торбички около ставите. Именно те и поддържат възпалението в съединителната тъкан, което причинява болка, зачервяване и оток. При по-тежки форми на подагра може да се стигне и до хроничност на болестта, а след това и до ревматоиден артрит.
Ако усетите симптоми на подагра, специалистите съветват да оставите в покой засегнатите стави и да правите компреси с лед няколко пъти дневно. Доктор ревматолог изписва специални медикаменти, които стопяват кристалите пикочна киселина, за да се спре възпалителния процес. При симптоми на подагра трябва да се спазва и специален хранителен режим, който забранява храни като субпродукти, мазни меса, варива, зеленолистни зеленчуци, бира, червено вино, концентрати. Препоръчват се млечни произведения, плодове, зеленчуци, картофи, ориз, нетлъсто месо. Болният със симптоми на подагра трябва да пие много вода – до 3 литра дневно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *