Как да разпознаете първите симптоми на сифилис

При първи симптоми на сифилис незабавно посетете вашия лекуващ лекар, за да ви бъде назначено лечение

Опасният сифилис се предава предимно чрез полов контакт, като заразяването може да стане при вагинален, орален или анален акт. Затова при първи симптоми на сифилис е наложително да отидете при вашия лекар, за да ви назначи адекватно лечение.

Инфектирането става от болен партньор, независимо дали той има видими прояви на болестта и това е едно от коварствата на тази болест. Освен това заразяването може да стане и по кръвен път, чрез използване на общи пособия за инжектиране на наркотици например. Третият начин за зараза е от инфектирана майка на плода по време на бременността или раждането.
Бактерията, причиняваща сифилис, е неустойчива във външната среда и поради това болестта не се разпространява чрез контакт с тоалетни чинии, дръжки на врати, басейни, вани, споделяне на облекло или прибори за хранене.

Най-характерните симптоми на сифилис са няколко. Болестта се характеризира с преминаване през три стадия – първичен, вторичен и третичен сифилис. Заболяването е лечимо във всеки един етап на развитието му, но веднъж настъпили, уврежданията на органите в резултат на сифилистичната инфекция не могат да бъдат възстановени, независимо от лечението.

Заболяването има инкубационен период, който продължава средно 26 дни – от времето между първия контакт на организма с бактерията и изявата на първите симптоми на сифилис.

След изтичане на инкубационния период, заболяването навлиза в своя първи стадий.

“Демир

Първичният сифилис се развива от 2 до 9 седмици (средно 28 дни) след инфектирането. Той се проявява с единична, неболезнена раничка, наречена твърд шанкър. Тя може да е различна по големина и няколко дни след появата й се увеличават и регионалните лимфни възли – най-често в областта на слабините, но също така и по устните, ануса, оралната мукоза, езика, гърдите, пръстите и др. Раничката и увеличените лимфни възли са неболезнени, поради което болните често подценяват сериозността на инфекцията.

Твърдият шанкър се разполага най-често в областта на гениталиите.

Без лечение се преминава във втория стадий, който настъпва няколко месеца след инфектирането, като обичайно продължителността му е между 6 месеца и 5 години. Наблюдава се общо увеличение на периферните лимфни възли, което е проява на разрастване на инфекцията и това е сред основните симптоми на сифилис във втория етап. Също така се появяват несърбящи обриви по кожата и промени по лигавиците в различни области – гърди, гръб, корем, като за особено характерна се смята проявата им по дланите и ходилата. Обикновено обривът преминава за няколко седмици или месеци със или без лечение. Кожните и лигавичните изменения са съпроводени обичайно със следните оплаквания: увеличаване на лимфните възли, възпаление на гърлото и петниста загуба на окосмяване в областта на главата и веждите. Това са основните симптими на сифилис.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *