Кои са типичните симптоми на хемороиди

Най-характерните симптоми на хемороиди могат да ви подскажат за неприятното заболяване, за да предприемете лечение

Съвременният човек все по-често страда от хемороиди. Това се дължи предимно на заседналия начин на живот, нездравословното хранене, липсата на движение, тютюнопушенето и пиенето на алкохол. Най-честите симптоми на хемороиди са болка при изхождане по голяма нужда и кървенето от ануса. Кръвта обикновено е ярко червена и може да се наблюдава като капки или кървави ивици по тоалетната хартия. По-тъмната кръв или кръв, примесена с фекалиите, може да означава и кървене от по-горен отдел на червата.

симптоми на хемороиди

Най-характерните симптоми на хемороиди могат да ви подскажат за неприятното заболяване, за да предприемете лечение

Пациентите с тромбозирали външни хемороиди се оплакват пък от остра и силна болка. Тя е най-силна около 48-72 час и след това постепенно намалява. Поява на анална болка, при липса на тромбозирали хемороиди, най-вероятно се държи на абсцес или анални фисури. Около 20 на сто от хората със симптоми на хемороиди, се наблюдават и съпътстващи анални фисури.
Други симптоми на хемороиди е пролапсът. Тогава вътрешните хемороиди се спускат през правото черво към ануса и излизат през него. Пролабиралите вътрешни хемороиди могат да се усетят като бучка извън ануса. Те могат да внимателно да се избутат обратно през ануса, но това не води до тяхното излекуване. Ако не могат да се избутат обратно в червото, те най-често се подуват и увеличават размерите си. Заклещването на пролабирали хемороиди е много болезнено и изисква незабавна лекарска намеса.
Освен кървенето и болката, друти основни симптоми на хемороиди са силния анален сърбеж, а също и чести позиви за ходене по голяма нужда.
Съществуват няколко метода за домашно лечение на хемороиди, които включват топли седящи бани, промени в диетата, средства омекотяващи изпражненията, упражнения, различни медикаменти под форма на свещички и кремове. Радикалните методи включват различни хирургични процедури – превързване, склеротерапия, лазер-терапия, хемороидектомия. Процедурите, които се прилагат в домашни условия имат за цел да облекчат оплакванията на пациента, но те не могат да премахнат разширените хемороидални съдове. Затова при първите симптоми на хемороиди трябва да вземете мерки и да започнете лечение или да промените начина си на живот и хранене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *