Симптоми при белодробен рак!

Белодробният рак всъщност е бронхиален рак, тъй като се развива от епителната покривка на бронхиалната стена

Симптоми при белодробен рак

Симптоми при белодробен рак

Това е първичният белодробен рак. В белия дроб се наблюдава и вторичен рак, който се дължи на метастази от стома­шен рак, чернодробен рак и т. н. Заболяемостта при мъжете е четири пъти по-голяма, отколкото при жените. В последните години белодробният рак се среща все по-често.

Етиология и патогенеза. Коя е пряката причина за превръщането на нормалната епителна клетка в ракова и коя е причината за не­удържимия растеж на тези клетки, са един от основните въпроси. Знае се обаче, че хроничните белодробни заболявания, както и вдишването на някои вещества, създават благоприятен терен за развитието на рака.

Патологоанатомия. Белодробният рак води началото си най-често от епитела на лигавицата на бронхите. Раковите възелчета могат да се развият в големите, в среднокалибрените или в малките бронхи я много рядко в малките вътребелодробни бронхи. Когато води на­чалото си от голям бронх, ракът заема и част от медиастиналното про­странство и може да протича с клиничните прояви на медиастинален тумор. Когато се развива от среднокалибрен бронх, той намалява про­света на броиха до пълното му запушване и тогава настъпва ателектаза в съответния участък на дроба. Ракът, произхождащ от мал­ките бронхи, рано прераства в плевралната обвивка на белия дроб и дава явления на плеврит.

В средата на тумора често настъпва разпад. Когато се прибави вто­рична инфекция, покрай рака на белия дроб се развива и абсцес.

Симптоми при белодробен ракКлинична картина. Заболяването се проявява с кашлица, отслабване на тегло и болки в гръдния кош. Продължително време кашлицата е суха. По-късно тя става влажна, евентуално с примеси от кръв в храчките или обилен кръвохрак. В по-напредналите стадии на болестта храчките могат да вземат вид на желе от малини (твърде рядко, за да може да се използуват с диагностична цел).

Демир бозан билки за бъбреци

Болките в гръдния кош при белодробен рак са упорити независимо от лекарствата, които се дават срещу тях. Когато раковият тумор нарасне, той стес­нява бронха, в който се развива, настъпва затруднение в дишането, а понякога и диспнея. Дишането може да стане стенозно, с удължено вдишване.

Туморът притиска в медиастинума кръвоносните и лимфните съдове, отвеждащи кръвта и лимфата от областта на лицето, шията, рамената и горната част на гръдния кош, поради което в тези области венозните съдове се разширяват и се образува оток. Понякога се наблюдава парализа, която се проявява с промяна на гласа.

При перкусия на гръдния кош в областта на тумора се уста­новява притъпен тон, а аускултаторно дишането или липсва, или е отслабено. Когато настъпи разпад на раковата тъкан и се обра­зува кухина, дишането става бронхиално. Обикновено се чуват при­бавени сухи хрипове, обаче когато се развие ателектаза, установяват се крепитиращи хрипове. При образуването на каверна се чуват при­бавени едри влажни хрипове. Прерастването на раковата тъкан в плев­рата се съпътствува с плеврален ексудат, който най-често бива хеморагичен. При много болни от белодробен рак се развиват барабанни пръсти.

споделяне в социални мрежи

ПОРЪЧАЙ ХОРОСКОП ТУК!>>АСТРОЛОГЪТ
НА ЗВЕЗДИТЕ ПРАВИ
ПЕРСОНАЛНИ ХОРОСКОПИ!


ВИЖТЕ ТУК!!!>>

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Симптоми при белодробен рак!

  1. За този вид рак, има само едно лечение. Самоубийството! По-добре да се "погрижим" сами за себе си, отколкото да оставяме това на рака, защото болките и мъките са нечовешки, а медицината е твърде слаба да се справи с него. Удря и крака и кръст и глава и корем и накрая умираш в страшни мъки от задушаване.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *