Симптоми при проблеми с бъбреците – за какво ни предупреждават

По-разпространените симптоми при проблеми с бъбреците предупреждаващи ни за заболяванията, които трябва да лекуваме навреме за по-добър ефект

Съдържание на статията:

Симптоми при проблеми с бъбреците. Камъни в бъбреците. Възпаление на бъбреците. Болни бъбреци. Киста на бъбрека. Заболявания на бъбреците. Гломерулонефрит. Пиелонефрит. Нефроптоза. Бъбречна недостатъчност. Хидронефроза. Инфекция на пикочните пътища.

Симптоми при проблеми с бъбреците.

Органът, който осигурява процеса на екскреция са човешките бъбреци. Следователно при най-малките промени в процеса на функционирането им, може да се има пред вид развиваща се болест. Всяко бъбречно заболяване сред хора с различните възрасти в процес на развитие се проявява чрез изразени симптоми. Един от най-честите симптоми при проблеми с бъбреците е забележимата промяна на количеството отделена урина, както и на нейния цвят и състав, и когато в долната част на гърба човек постоянно изпитва болка.

За всички тези заболявания е характерно, че са под въздействието на патогенни микроорганизми, както и на токсични вещества. Понякога причината е и алергични реакции. Лечението на заболяванията на пикочните пътища и бъбреците се извършва само, след като лекар ясно определи причината за появата им. Според вида и това колко сериозни са признаците и курса на заболяването, може да се говори и за прогнозата. Оникновено, при условие че лицето навреме получи адекватна грижа, както и спазването на диета при бъбречно заболяване, се наблюдава как болестта напълно се излекува. Но има и случаи, когато може да се стигне и до бъбречна недостатъчност. Следователно, при най-малкото предположение за развитието на патологията, пациентът задължително трябва да посети лекар.

Всички симптоми при проблеми с бъбреците при заболяване са разделени на общи и специфични. Трудно е да се припишат общи симптоми на бъбречните патологии. Ако човек счита, че бъбреците му са болни, трябва да се обърне специално внимание на един и на други признаци. Ако усеща, че има болки, симптомите може да показват различни заболявания. Информация за естеството на всички тревожни симптоми, както и цялостното описание на начина, по който бъбреците болят, е необходимо да се даде на лекаря.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

По правило се забелязват общи симптоми при проблеми с бъбреците при проявата на заболяванията им. Когато заболяването се развие, пациентът чувства лек студ и известна степен на общ дискомфорт, което го кара да чувства някакво нарушение. Но проблемът често е, че точно тези признаци са характерни за появата на настинка и силната болка в двата бъбрека не се проявява веднага. Често на този етап от болестта е достатъчно да предприемете най-простите стъпки, за да предотвратите по-нататъшното развитие на заболяването: затопляне на краката, вземане на топла напитка.

Но ако човек пренебрегне първите признаци на болестта, то продължават да растат симптомите. Пациентът започва да го тресе, температурата му се покачва. Постепенно в долната част на гърба започва да го боли и в гърба. Според мястото на болката в бъбреците – отдясно или отляво – болката в определена област на долната част на гърба е нарушена. Усещането в долната част на гърба за по-малко болка е забележимо от двете страни. Към това в допълнение, общите симптоми при проблеми с бъбреците включват и повишено налягане.

Започваме да мислим какво да правим в такива случаи – пациентът е необходимо да разбере, че на определения етап от развитието на болестта, лечението трябва да бъде предписано от лекаря.

Симптомите се характеризират с отоци, които се появяват както на лицето, така и в областта на очите и в тялото. Последното явление е по-характерно за хората със затлъстяване. Също така, при жени, които имат симптоми при проблеми с бъбреците, подуването често се появява по време на бременност. В този случай е добре за една жена да знае ясно защо се проявява оток и какво да прави, ако не продължи дълго време.

При бъбречните заболявания има и проблеми с уринирането. С напредването на определена болест болките или паренето могат да бъдат нарушени по време на уриниране, коетоп може да бъде много често уриниране (полиурия), много рядко уриниране (олигурия). Също и понякога тя съвсем да отсъства.

Други характерни симптоми при проблеми с бъбреците – промяна в състава и цвета на урината – тя е мътна, помътняването се променя значително. Често съдържа частици кръв.

Ако имате някой от горепосочените симптоми при проблеми с бъбреците, незабавно трябва да се отнесете към специалисти, които би трябвало да помогнат за установяване на причината за заболяването и диагнозата. При употребата на лекарства особено, самолечението може да доведе до неприятно влошаване на състоянието.

Камъни в бъбреците.

Пациентите с бъбречни камъни често страдат от бъбречна колика, която се проявява със силна болка.

Пациентите с бъбречни камъни често страдат от бъбречна колика, която се проявява със силна болка.

Заболяването с образуване на камъни в органите пикочен мехур и бъбреци се нарича също и уролитиаза. То възниква като нарушение на процесите на метаболизма в организма, както и на функциите на нашите жлези с вътрешна секреция. Сред факторите, влияещи върху образуването на камъни, е стагнацията на урина в пикочните пътища. Освен това важен фактор в този случай е наследственият. Камъните са с хетерогенен състав – те могат да бъдат фосфати, урати, оксалати.

Пациентите с бъбречни камъни често страдат от бъбречна колика, която се проявява със силна болка. В този случай не можете да се самолекувате. Основните принципи на лечението са премахването на описаните образувания, както и при лечението на възпаление, свързано с камъни в бъбреците.

Възпаление на бъбреците.

Възпалението на бъбреците в неговата остра и хронична форма се нарича също и нефрит. В наименованието на повечето от всички известни бъбречни заболявания присъства думата „нефрит“ в състава им, което означава появата на възпалителен процес в бъбречната тъкан.

Болни бъбреци.

Съществуват и други редица бъбречни заболявания, изискващи адекватен начин на лечението. Но то във всички случаи, е належащо да се извърши без бавене, заради съществуването на вероятност от усложнения, като най-тежкото – рак на бъбреците и други. Ето защо, практикуване изключително на лечение на бъбречни заболявания с народни средства или билки самостоятелно у дома, не е желателно да се прави, защото трябва да се знае точната диагноза.

За всяка болест, консултацията с лекар е важна. Например, ако на човек е диагностицирана една киста на бъбрека, тогава в дадения случай е нужно само да се провежда ежегодно проучване. Лечението на бъбречната киста е необходимо, ако възникнат усложнения, например поликистозни усложнения. В този случай лапароскопската операция се предлага с предимство на лицето.

Пясъкът в бъбреците като признак на уролитиаза възниква поради метаболитни нарушения. В този случай, успоредно с прилагането на лекарства, хората се лекуват с традиционни методи. Въпреки това, подобно на лечението на камъните в бъбреците, е правилно да се извършва под действието на лекуващия лекар.

Лечението с антибиотици на бъбречни заболявания се практикува при повечето случаи. Въпреки това, ако един човек е с диагноза хидронефроза, възпаление, бъбречна птоза, или други болести, антибиотиците и лекарствата, отнасящи се към други групи, се избират съвсем индивидуално. Важно е фактът, че терапията на споменатите заболявания по време на бременност трябва да е леко, да се вземе под внимание. Жените, които имат предразположения към заболявания на бъбреците, заради здравето на бебето се препоръчва диета, с консумиране на възможно най-малко продукти с остър вкус и сол.

Киста на бъбрека.

Кистата на бъбрека представлява доброкачествено образувание със съдържание от бистра течност (серозна) и в много редки случаи има наличие и на кръв. Те биват единични и множествени, а според времето на възникването се делят на вродени и придобити. В повечето случаи големите кисти са единични и са по-големи – достигат до 10 см. Развитието им протича в повечето случаи без симптоми при проблеми с бъбреците и се откриват случайно при ултразвукова диагностика. Сред децата те се срещат до 1-2 %, а при възрастните – до 50%.

Заболявания на бъбреците.

Наследствено и хронично бъбречно заболяване

Смята се, че симптоми при проблеми с бъбреците при децата се появяват почти наскоро след раждането. Необходимо е в този случай да се подозира наличието на наследствено заболяване. За такива ситуации, по време на живота на дадено лице, е от значение да се избегне рецидив на болестта, което се насърчава от правилния подход към превенцията. Активният начин на живот и използването на достатъчно количество витамини е важно. Но с достигането до тежка форма на някоя от болестите, съществува необходимост от периодично предписване на лекарства.

Бъбречните заболявания с хронична природа при деца и възрастни се случват като следствие от сбъркан подход към терапията на заболяването в острата му форма. Ако, след като даден човек прояви симптоми при проблеми с бъбреците при заболяване, той не търси помощ, след известно време развива хроничната му форма. За да се гарантира, че никаква бъбречна болест, уролитиаза или инфекция на пикочните пътища не достига до хронична форма, е необходимо първо да има адекватно лечение и правилна диета веднага след появата на първите признаци на бъбречното заболяване.

Бъбреците извършват в организма много жизненоважни функции: отстраняване на токсини и примеси, нормализират кръвното налягане, контрол на елементите, съдържащи се в кръвта. Това тяло поглъща няколкостотин литра кръв на ден, и го доставя в най-чиста форма до всички други органи и тъкани.

Ако изпитвате мощни натоварвания, бъбреците могат да „се провалят“. Болестите могат да се появят по различни причини.

Причини за заболяването:

 • Силно охлаждане, рязко редуване на температурния режим;
 • Неоплазми от туморен тип;
 • Прекомерна консумация на алкохолни напитки с всякакъв градус;
 • Неправилно съставена ежедневна диета – образуването на калциеви камъни;
 • Злоупотреба с определени лекарства;
 • Наличие на инфекциозни огнища в тялото;
 • Намаляване на функцията за филтриране поради рязкото намаляване на теглото;
 • Постоянната умора, липсата на подходяща почивка води до намаляване на работата на защитния механизъм, има голяма вероятност за развитие на възпаление в бъбреците;
 • Съпътстващи онкологични заболявания;
 • Прекалено напълнен пикочен мехур;
 • Нарушения в работата на храносмилателния тракт – запек;
 • Наличие в тялото на инфекции с освобождаване на гной.

Според международната класификация на заболяванията, за тези свързаните с бъбреците, има около 30 имена.

Списъкът с най-разпространените заболявания включва:

 • пиелонефрит;
 • бъбречна недостатъчност на остра и хронична природа;
 • гломерулонефрит;
 • уролитиаза (подобно име – бъбречен камък).

Първото е наличието на възпаление, дължащо се на появата на инфекция в тялото. То произхожда от Е. coli. Болестта в повечето случаи се проявява едновременно с други опасни аномалии – форми на захарен диабет, камъни в бъбреците. Пациентът повишава температурата си, в долната част на гърба има болки, и урината му става мътна.

Такова заболяване като недостатъчност е опасно не само за здравето на органа, но и за живота на пациента. Нарушена екскреторна функция, която причинява отравяне с шлака. Специална заплаха е двустранната бъбречна недостатъчност.

Гломерулонефритът се характеризира с увреждане на филтърните гломерули, които пречистват урината в тялото.

При възпаление развиват антитела, които атакуват кръвоносните съдове на гломерулите.

Това е следствие от появата на стрептококи (след възпалено гърло, алергии към храни, алкохол отравяне). Урината драматично променя цвета си, появява се оток, повишаване на кръвното налягане.

Основното заболяване засягащо пикочните пътища и бъбреците е уролитиазата. Това е резултат от драматично разрушаване на метаболизма на жизнените вещества. Според статистиката хората, които са навършили 20-25 години, са диагностицирани. Опасност от непроницаемо изтичане се открива само по време на диагнозата.

Когато има малък камък и с висока мобилност се появява болка в гърба, има случаи, и на кръв, която е в урината.

Болестите за децата са разделени на 2 групи: от раждането или придобити с времето. В първия случай причината за възникването е необичайно развитие дори преди раждането или прехвърлянето по наследство. Във втори, тя се дължи на отрицателното въздействие на външни фактори.

Най-често срещаните детски болести включват:

 • пиелонефрит;
 • онкологично естество;
 • гломерулонефрит;
 • киста;
 • нефроптоза;
 • бъбречна недостатъчност;
 • туберкулоза.

Първи признаци

Объркването започва от самото начало на развитието на болестта. Симптомите се свеждат до факта, че човек леко трепери и изпитва някакъв дискомфорт. Забележете, че това е като настинка. Обикновено дори можем просто да пренебрегнем този симптом, въпреки че по-лесно е да се справяме с неразположението.

Поради връзката между краката и бъбреците, се препоръчва да се потапят добре в топла вода и да се затоплят. Това ще бъде идеално, ако едновременно ги обвиете и пиете горещ чай, за да можете да се отпуснете. И накрая, можете да се затоплите с мехлем от горчица за краката си, а след това можете да спите в топло легло.

Характерните симптоми при проблеми с бъбреците са промяна в състава и цвета на урината - тя е мътна, помътняването се променя значително.

Характерните симптоми при проблеми с бъбреците са промяна в състава и цвета на урината – тя е мътна, помътняването се променя значително.

При отсъствието на такава първа помощ, общото състояние само ще се влоши и бъбречната болест ще напредва.

Много заболявания на бъбреците и прояви на пикочните пътища са сходни. Поради това е много важно да се потърси съвет и диагноза навреме от специалист.

Само специалистът може правилно да диагностицира въз основа на това, какви индикации са специфични за конкретен пациент.

Общата клинична картина на аномалиите е, както следва:

 • Трудност при уриниране или, обратно, неволно;
 • Неприятни усещания по време на изпразване;
 • Оток на лицето, краката;
 • Настъпването на цистит;
 • Често желание за уриниране, особено през нощта;
 • Необяснима загуба на апетит;
 • Поява на кръв в урината;
 • Увеличаване на температурата и налягането.

Въпросът за това как да се идентифицира заболяването, ако не се прояви, различни от болка не е налице, това е възможно, знаейки, че отклоненията в работата на тялото е възможно при 2 вида болка. Първата е остра и затихваща, усеща се в пояса.

Другите признаци могат да са по-малко изразени, с един или повече от списъка. Повечето от тях при мъжете и жените съвпадат, но има незначителни разлики.

Симптомите са винаги едни и същи, но някои от тях може да доведе до натрупване на микроби, а други – на генетично предразположение, и още един – внезапното отравянето на организма с токсини.

Ето защо може само от професионален нефролог, да се определи тежестта на заболяването и да се назначи правилно лечение. Методите на лечение не включват непременно трансплантация или пълно отстраняване.

Съвременната медицина предлага ефективна лекарствена терапия, при която антибиотиците заемат специално място. Задължително е, ако се установи проблем, да се спази диетата, благодарение на която протеинът и калият в тялото ще бъдат значително намалени.

Правилното хранене е необходимо в хода на рехабилитацията.

Симптоми при проблеми с бъбреците при жените

Признаците при жените се характеризират с по-изразени възпалителни процеси, отколкото при мъжете. Първите прояви са забележими 48 часа след инфекцията в тялото.

Една от най-честите прояви на нарушения в бъбречната функция е синдром на болката. Те са остри или скучни, а също болки с болезнено натъртване. Най-неприятното е болезнено уриниране с чести призиви. Забавянето на менструацията е напълно възможно с тези отклонения.

Симптомите при жената се проявяват особено сутрин, засягат предимно с оток лицето и краката.

Артериалното налягане е нестабилно, може да се увеличи няколко пъти дневно поради нарушения на кръвообращението. Хемоглобинът често се намалява, вероятността от анемия и сърдечна хипертрофия е възможна.

Пациентите, страдащи от аномалии в бъбречната функция, се оплакват от чести главоболия и гадене, постоянно усещане за умора. Ако инфекцията в тялото не се лекува дълго време, температурата на тялото може да достигне 39 градуса.

В повечето случаи бременна жена, през второто тримесечие, се отнася до лекар, когато се оплаква от лошо здраве. Работата се влошава поради силното изстискване на разширената матка, развива се патогенна микрофлора.

Наблюдават се следните прояви:

 • Сутрешна болка в долната част на гърба;
 • Често уриниране;
 • Незначително отделяне на урина;
 • Силна подпухналост.

Симптоми при проблеми с бъбреците при мъжете

Те се различават по тежестта на тяхното проявление. В повечето случаи пациентите се обръщат късно до лекар, което води до рязко забавяне на лечението, което води до пренебрегване на състоянието.

Струва си да се обърне внимание на повишаването на температурата, помътнената урина и появата на кръв в нея. Получава се подуване на корема, кръстът е много болезнен, загуба на апетит и силна жажда.

В допълнение признаците при мъжете могат да се проявят в сухота в устата, люспеста кожа и бърза умора. Повечето пациенти се оплакват от често желание за уриниране, но липса на самия процес.

Към лекаря е необходимо да се обърнете незабавно, ако сутринта забележимо силно подуване под очите, краката стават затлъстели, има усещане за стесняване на дрехите. Зависимостта на отока от отклонение в работата на бъбреците е лесна за проверка чрез натискане на подутото място. Ако има „вдлъбнатина“ от пръстта, която не преминава дълго време, тогава това е ясен знак за болестта на „филтриращия“ орган.

Болести на бъбреците при мъжете

Статистическите данни ни убеждават, че поради разликата в структурата на пикочо-половия тракт, по-слабият пол има много пъти повече вероятност да се разболее. Това не е причина за силния пол да се отпусне, защото при бъбречна болест симптомите при мъжете са по-интензивни и по-агресивни. Поради неприязънта си към урологичния кабинет те изваждат проблема до етапа, в който лечението може скоро да не донесе плод.

Извършвайки диагнозата, разчитайки на симптомите на мъжете, на тях им поставят една от диагнозите:

 • МКБ;
 • пиелонефрит;
 • нефроптоза;
 • бъбречна недостатъчност;
 • хидронефроза.

В допълнение към изброените по-горе функции, поради различията между половете, други неща могат да се добавят със следните прояви:

 • анурия при бъбречна недостатъчност (обструкция на пикочния мехур в урината);
 • дизурия, която може да се изразява в бързо и лошо уриниране или дори неволно;
 • хематурия (появата на кръв в седимента на урината);
 • бъбречна колика (остра и пароксизмална болка).

Симптоми при проблеми с бъбреците при заболяването и лечението – това е сериозен проблем, отговорът, на който трябва да потърсите от лекар, и никъде другаде.

Болести на бъбреците при жените

Ако експертите твърдят, че признаците са по-чести при жените, тогава нека анализираме защо това е така.

Слабият пол не напразно е наречен така, защото дамите са много по-уязвими от мъжете. Възпалението на бъбреците е причинено от инфекции и активност на микроорганизмите. Те започват своята „престъпна дейност“ при достатъчно слаб имунитет. Затова винаги го подсилвайте с естествени и фармацевтични витамини. Много е важно навременното и качествено лечение на остра респираторна вирусна инфекция, грип и ангина. В противен случай те могат да дадат усложнения, а не рядко върху бъбреците.

Момичетата, както никой друг, въпреки студената и зимна слана, искат да останат красиви и умни. За да направят това, те избират къси поли, къси панталони и рокли, които не могат да ги затоплят при минусови температури. След това, когато техните крака замръзват (и ние вече казахме, където те водят – директно към бъбреците!), те трябва да страдат и следователно вие също. За да се предпазят, е по-добре да скриете този вид дрехи за пролетните дни.

Ако имате цистит или уретрит, трябва да разберете, че при отсъствие на лечение възпалението ще се повиши и ще засегне бъбреците.

Но ако изведнъж, поради някаква причина не сте следили здравето си и симптомите на жените, които са Ви засегнали, вземете спешни мерки, за да ги премахнете. Но в никакъв случай не го правете сами, а само по нареждане на лекаря.

Гломерулонефрит.

В наименованието на повечето от всички известни бъбречни заболявания присъства думата „нефрит“ в състава им, което означава появата на възпалителен процес в бъбречната тъкан. Гломерулонефритът се характеризира с увреждане на филтърните гломерули, които пречистват урината в тялото.

Това е заболяване, което е възпалително и автоимунно. При гломерулонефрит се увреждат бъбречните гломерули и тубулите. Тази болест може да протече самостоятелно, както и да придружава други заболявания. Сред най-честите причини за това бъбречно заболяване е стрептококова инфекция, и в по-редки случаи тя се развива при появата на туберкулоза и малария. Също така, причината за болестта понякога е ефектът от токсични вещества и хипотермията.

Изолиран остър, субакутен и хроничен гломерулонефрит. В неговата остра форма съответното с болки в бъбреците, пациентът получава подуване по лицето около очите, както и такова на крайниците, хипертония, гърчове, има промени в състоянието на урината, треска, в долната част на гърба се увеличават болките, от лявата или дясната част от него. По правило това заболяване се проявява в лицето няколко седмици след прехвърленото инфекциозно заболяване.

В хронична форма, която се развива в повечето случаи като последица от остър гломерулонефрит, забележимите симптоми при проблеми с бъбреците са подобни на тези на острата им форма. Лекарите разпределят хипертонични, нефротични, смесени и латентни форми на болестта.

По време на диагностициране на гломерулонефрита не се вземат предвид единствено резултатите от лабораторни и инструментални изследвания. Извършва се при необходимост и биопсия на бъбреците.

Отнема много време за лечение на споменатото заболяване, понякога терапията продължава няколко години. Предписва се диета на пациента, с приемане на хипотензивни медикаменти и диуретици, както и дългосрочно лечение с кортикостероиди. Прилагат се при необходимост и други методи на лечение.

Пиелонефрит.

Това е възпалително бъбречно заболяване, при което патологичният процес включва също чашките на бъбреците бъбречния таз и техният паренхим. Поради анатомичната структура, пиелонефритът засяга по-често жените. Възпалителният процес може да възникне според някои причини или да се дължи на микроорганизми, присъстващи постоянно в човешкото тяло, или микрофлора, която идва отвън. За причина на болестта често стават: бацил на дебелото черво Е.коли, стафилококи, стрептококи. Понякога болестта се проявява като резултат от действието на няколко различни патогени. Но пиелонефритът се получава, ако един човек е нарушил изтичането на урина от бъбреците, а има аномалии в притока на кръв и лимфотока, и на този фон тялото получава патогена.

Лекарите определят три форми на пиелонефрити – остри, хронични и повтарящи се. Острата форма на болестта се развива вследствие на намаляване на имунитета, хипотермия, а също така и след прилагането на някои инструментални методи на изследване. Хроничната форма често е резултат от остро възпаление на бъбреците и липса на подходящо лечение.

Диагнозата се поставя въз основа на ултразвукови изследвания в бъбреците, рентгенови лъчи или други диагностични техники. За терапията първоначално се използват антибиотици с широк спектър, а по-късно, след получаване на резултатите от изследването на чувствителността и антимикробни лечения с антибиотици, с насочено действие. Осъществяват се и методи за лечение.

Нефроптоза.

Заболяването е патологичен феномен, свързан с прекомерната мобилност на бъбреците, така наречения скитащ бъбрек. Поради анатомичните си особености жените по-често страдат от това заболяване. Предвид факта, че съхранението на мазнини в бъбреците е по-кратко и по-широко и има отслабване на коремната преса поради бременността и раждането, болестта се развива доста често. В допълнение към тези причини факторите, които провокират развитието на нефроптоза, могат да бъдат много: драматична загуба на тегло, травма, тежки физически усилия. Определят се три етапа на нефроптоза, които се определят в зависимост от степента на мобилност на бъбреците.

Бъбречна недостатъчност.

Бъбречната недостатъчност е патология, при която бъбреците губят част или цялата си способност да изпълняват функциите си, т.е. да поддържат постоянен химичен състав в организма. В резултат на това тялото е нарушено от водно-електролитния баланс, има забавяне на тези вещества, които здравият човек редовно отстранява от тялото.

При остра бъбречна недостатъчност има остро нарушение на функционирането на единия или и на двата бъбрека. Острата бъбречна недостатъчност се проявява като последица от влиянието на различни патологични фактори върху бъбречния паренхим. Болестта може да се развие поради излагане на тялото на лекарства, токсични вещества и други.

При хронична бъбречна недостатъчност се развива и нарушена бъбречна функция. Това състояние е следствие от пиелонефрит, хроничен гломерулонефрит, захарен диабет, отравяне с определени химически елементи и т.н.

Хидронефроза.

При хидронефроза пациентът има постоянно разширяване на бъбречната кухина, което се случва в резултат на нарушение на изтичането на урина. Болестта може да бъде както вродена, така и придобита. Вродената хидронефроза се проявява поради някои анатомични аномалии. Придобитата форма на болестта възниква на фона на уролитиаза, тумори, които нарушават изтичането на урина.

Сравнително дългият период на хидронефроза се развива без проява на видими симптоми. Признаците на болестта стават тежки, ако има камъни в бъбреците или се развива инфекциозна болест. Пациентът може да бъде притеснен от болки в гърба, които могат да бъдат много интензивни. Често единственият симптом на заболяването е наличието на кръв в урината .

По-разпространените симптоми при проблеми с бъбреците предупреждаващи ни за заболяванията, които трябва да лекуваме навреме за по-добър ефект

Инфекция на пикочните пътища.

Предупредителните симптоми при проблеми с бъбреците ни помагат да реагираме навреме, и да предприемем лечението.

Предупредителните симптоми при проблеми с бъбреците ни помагат да реагираме навреме, и да предприемем лечението.

Инфекцията на пикочните пътища е бактериална. В процеса на нейното развитие настъпва инфекциозно поражение на пикочната система. В повечето случаи болестта възниква поради поглъщането на Е. coli. Влизайки в урината, бактериите се размножават и причиняват инфекция на пикочните пътища.

Инфекциите на уринарния тракт при деца и възрастни се проявяват чрез редица характерни симптоми. Преди всичко това е мътността на урината и появата на неприятна миризма. В урината може да се намери смес от кръв. Човек чувства много често нужда от уриниране и в този процес се чувства болка и тежък дискомфорт. Симптомите на заболяването могат да бъдат изразени и като общо неразположение, болка в корема и тазовата област. При инфекция на горния пикочен тракт, човек може да страда от треска, гадене и повръщане, диария. В този случай е важно да се осигури лечение не за симптоми, а за самата болест.

Жените са по-склонни да страдат от инфекции на пикочните пътища, защото имат уретра по-къса от тази на по-силния пол. Освен това, тя е по-близо до ануса, така че рискът от инфекция се увеличава.

Инфекцията по-често засяга жените, активни в своя сексуален живот, както и жените по време на менопаузата. В допълнение, инфекцията засяга хора с бъбречни заболявания и някои хронични заболявания, които отслабват защитата на тялото.

Едни от типовете инфекции на пикочните пътища са цистит (инфекция на пикочния мехур) и уретрит (инфекция на уретрата).

За да се диагностицират инфекциите на пикочните пътища, трябва да се извърши анализ на урината, цитоскопия и някои други методи за изследване.

Изборът на метод за лечение директно зависи от това каква инфекция, в горната или долната част на уринарния тракт, е била диагностицирана в пациента.

Ако пациентът има инфекция на долния пикочен тракт, лечението може да се извърши у дома. При тежка инфекция на горния тракт, пациентът се хоспитализира. В процеса на лечение се използват антибиотици, аналгетици, други медикаменти и методи по препоръка на лекар. Като усложнение на заболяването често се наблюдават рецидиви на болестта.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *