Синдромът болки в ръката от мишката

„Синдромът на мишката“ на д-р Барбара Фол – тендовагинит. Болки в ръката от мишката, която може да се разпростре до лакътя.

От множеството еднотипни движения на натискане и преместване на мишката се преуморяват дългите сухожилия на пръстите и на дланта. Сухожилията имат свои тунели, в които се движат  и ако ги претоварим те започват да се удебеляват и уплътняват. Така триенето между сухожилието и тунела му става болезнено.Това е нещо, което не минава от самосебе си. Ортопедите започват с обездвижване. Поставят шини или специални превръзки. Срещу възпалението и болката се прилагат лекарства и физиотерапия . Когато тендовагинитът се получава за първи път, той може да отзвучи по-бързо. Но какво трябва да се направи, за да не се повтори, без да се налага да си сменяте работата?

Позицията на ръката ви трябва да е спрямо тялото ви.Тя се регулира с височината на стола.Тя трябва да е леко разгъната. Разположете мишката си близо до клавиатурата, за да не се отдалечава ръката от тялото. В противен случай ще се появят болки и в рамото.

Изберете си клавиатура с нисък преден борд, за да няма силно огъване на китката при писане. За високите клавиатури използвайте подложка под китките.Вземете си мишка съответстваща на големината на дланта. Широките мишки по-лесно изморяват.Установено е, че повечето хора силно натискат бутоните на мишката, от което страдат сухожилията на пръстите, особено на показалеца.През свободното си време не дръжте безпричинно ръката си на мишката.Натоварвайте различни групи мускули, като замествате работата с мишка с клавиатурата за функциите, които може да извършите и с нея.

Давайте си почивка.Работата с компютър уморява не само очите и гръбнака, но и ръцете ви от пръстите до раменете. Давайте си по 20-30 мин. почивка. Раздвижвайте се, правете леки упражнения.  Физическите болки, които може да ни причини работата на компютър без почивка, са сериозни и неприятни. Позволявайте на тялото си да почине.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *