Ето как да си помогнете при синдром на Жилбер

Синдром на Жилбер е лека форма на заболяване на черния дроб и съпътства жълтеницата

Ако са ви поставили диагноза синдром на Жилбер, трябва да знаете, че това е лека форма на заболяване на черния дроб. То не причинява сериозни здравословни увреждания. Единственият проблем е, че черният дроб става неспособен да преработи билирубина, чието присъствие в тялото става причина за пристъпи на жълтеница. Между 3-10% от населението на САЩ страдат от него. От синдром на Жилбер са засегнати повече мъже отколкото жени, а съотношението е 2:1 до 7:1.

При синдром на Жилбер е необходимо да се спазва диета с повече сурови плодове и зеленчуци

При синдром на Жилбер е необходимо да се спазва диета с повече сурови плодове и зеленчуци

Синдром на Жилбер не е сериозно заболяване, а просто съпътстващо на жълтеницата. Наблюдава се при 5% от страдащите от жълтеница. Причини за него са хепатит, блокиране на жлъчните пътища и интензивно и патологично разграждане на кръвните еритроцити. За да си помогнете по-бързо да оздравеете и да се сбогувате с проблема трябва да спазвате определена диета. Необходимо е да се избягва алкохол, люти, пържени и пушени храни. Не трябва а се натоварвате много физически. Храната ви трябва да е богата на повече сурови плодове и  зеленчуци, пълнозърнести хани, семена, ядки семена, куркума, цвекло, артишок, лецитин и други полезни за черния дроб храни. Препоръчва се редовно хранене и да не се правят пропуски с него.

Всичко изброено дотук е полезно за лечението на синдром на Жилбер. Ако имате досадна жълтеница, все пак говорете с вашия лекар за изписване на лекарства. Той може да ви изпише например фенобарбитал и барбитурат за намаляване нивото на билирубина. Необходимо е да се пазите от емоционален стрес и от заболявания с инфекции. Вземете мерки за предпазване от грип и настинки. Едно много важно и полезно средство за здравето при всички болести е освен суровите плодове и зеленчуци е пиенето на вода. Нужни са ви 8 чаши вода на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *