Синдром на Зудек поразява по-често нежния пол

Странната болест Синдром на Зудек причинява костна атрофия, стъклени кости и фрактури на рамото и лакътя

Синдром на Зудек представлява една странна и не докрай изяснена болест. Все още не се знае какво точно я причинява и традиционната медицина гадае за причините за т. нар. Зудекова дистрофия.
Синдром на Зудек е открита сравнително скоро – в началото на 20 век и е кръстена на нейния откривател Пол Зудек. По света това заболяване има различни наименования, между които рефлексо-симпатикова дистрофия, синдром „рамо-ръка”, петниста костна атрофия.

Синдром на Зудек

Странната болест Синдром на Зудек причинява костна атрофия, стъклени кости и фрактури на рамото и лакътя

Все пак традиционната медицина смята, че Синдром на Зудек може да възникне като следствие от някои заболявания като диабет, алкохолизъм, хипохондрия, травми, инфекции и дори от пушене. Затова и донякъде се счита, че хора с психична диспозиция могат да развият Синдром на Зудек.
Най-често става въпрос за усложнение на фрактури на рамото, на лакътя или на крака със счупвания на костите на ходилото и тазобедрената става. Синдромът на Зудек се разпознава безпогрешно на рентгенова снимка и не може да бъде сбъркана с нито една друга подобна болест.
Най-често от Синдром на Зудек страдат жените, а след това мъжете, а децата по принцип не боледуват от нея.
Симптомите са болки в засегнатия крайник, оток, зачервяване на мястото, висока кожна температура, неподвижност на ставата, изпотяване, бързо растене на ноктите. На по-късен етап ставната неподвижност се задълбочава и се получава атрофия на мускулите на засегнатия крайник. В последната фаза вече болката липсва, но пръстите на ръката или крака се заострят вретеновидно, костите са станали стъклени, а ставите са почти напълно втвърдени.
Лечението на болните от Синдром на Зудек става под лекарско наблюдение. Необходимо е кинезитерапия, рехабилитация, физиотерапия и профилактика със специални упражнения и масажи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *