Ето какво преживяват болните от синдром на Котард

При рядкото психическо заболяване Синдром на Котард, болните са убедени, че са мъртви

Заболяването синдром на Котард е познато още и като синдром на ходещия мъртвец. Пациентите болни от него считат, че са мъртви или, че част от телата им или мозъците са мъртви. Те са убедени, че техни жизненоважни органи са изчезнали или се разлагат и изживяват голяма трагедия от изчезването им. С тях е трудно да се осъществи контакт и в действителност техните органи са сравнително здрави.

Болестта се причинява в следствие на голям стрес или физическа травма. Рядко срещаният синдром на Котард е подобен на други болести като психози, шизофрения и биполярно разстройство.

Ето какво преживяват болните от синдром на Котард

Ето какво преживяват болните от синдром на Котард

В един случай на пациент страдащ от синдром на Котард през 1996 г.описан в сайта p64scw2.wordpress.com се описва, че той е получил заболяването след катастрофа с мотоциклет, от която е получил нараняване на главата. Той бил освободен от болницата в Шотландия и бил заведен от майка му в Южна Африка. Там той започнал да си мисли, че е умрял и е попаднал в ада (мислел си е че горещия климат идва от ада) и че духът на неговата майка е заета и не може да се покаже при него. Той вярвал, че смъртта му е причинена от различни болести от сепсис до СПИН и в следствие на предозирано инжектиране на лекарство. При този синдром има засегнати участъци  в мозъка, с които се разпознават лица и области, които се свързват с и с емоциите.

Някои болни от синдром на Котард са починали от глад според сведенията, понеже са вярвали, че са мъртви не им трябва храна. Други пък са се опитали да се самоубият с киселина, за да се отърват от тялото, понеже вярват, че са мъртви.

При друг случай, британецът Греъм е получил заболяването, след като направил опит за самоубийство, пише сайтът chudesa.net. Това се случило преди 10 години и от тогава той е с диагноза синдром на Котард. Неговото лечение започнало със сканиране на мозъка, при което е било забелязано, че някои области в него имат ниска активност каквато е в състояние на кома.

В целия свят зарегистрираните болни от синдром на Котард са само няколкостотин. Болестта се отключва от травми, стресове и други болести като шизофрения, мозъчни тумори и биполярна депресия. До ден днешен Греъм вярва, че е умрял и е попаднал в царството на мъртвите.

По темата за клиничната смърт – ТУК.

Вижте интересния видео клип по важната тема за смъртта.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *