Синдром на Рейно, предпазване и лечение

Лечението на болестта синдром на Рейно се лекува трудно и в повечето случаи е неуспешно

Болестта на Рейно представлява изтръпване и посиняване на крайниците и по-точно на пръстите в следствие на ниски температури, стресове и вибрации. Жените са по-уязвими от мъжете. Състоянието се квалифицира като синдром, когато е налице друга болест и той е чат от нейната клинична картина и като болест когато няма друго заболяване. Синдром на Рейно се получава от спазъм в най-малките микроскопични кръвоносни съдове и се нарушава микроциркулацията им.

При синдром на Рейно се получава пареза и застой на кръв в пръстите на ръцете и краката

При синдром на Рейно се получава пареза и застой на кръв в пръстите на ръцете и краката

Състоянието синдром на Рейно се среща при не малко от ревматоидните заболявания – лупус еритематодес, склеродермия, ревматоиден артрит, васкулити, Сьогрен-синдром; освен тях и при понижена функция на щитовидната жлеза; при употреба на някои лекарства; при вибрационна болест; при студова алергия и други. При студ, стрес и работа с вибрационни машини се получава спазъм на най-малките кръвоносни съдове и се нарушава микроциркулацията и се намалява доставянето на кислород до тъканите.

Предпазването за страдащи от това състояние се състои от по-добро обличане в студеното време с ръкавици и по-дебели чорапи. Също трябва да се пазят от стресови състояния и да избягват работа с вибрационни машини.

Лечението на синдром на Рейно е много трудно. Някои лекари изписват за отпускане на стените на малките кръвоносни съдове инхибитори на калциеви канали. Такива са Амлодипин и Нифедипин.

Понякога се изписват вазодилатори. За случая те са под формат на крем и също отпускат стените на кръвоносните съдове. Такива са Нитроглицерина.

Друг медикамент са алфа блокерите като Празозин и Доксазозин. Тяхната роля е да подтискат отделянето на хормона норепинефрин, той отговаря за стесняването на кръвоносните съдове.

Освен тях, прилагат се акупунктура, рефлексотерапия, техники от аюрведа, релаксация, физиотерапия и витамини. Като алтернативно лечение се прилагат гинко билоба и рибено масло. Самовнушението е доказано, че не действа за синдром на Рейно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *