Кое предизвиква опасния синдром на Стивънс Джонсън

Синдром на Стивънс Джонсън представлява много тежка реакция на организма след прием на някои медикаменти

Има едно много коварно и опасно заболяване, което се нарича синдром на Стивънс Джонсън.

За радост, то е доста рядка болест, но никой не е застрахован да не получи тежките й усложнения.

Синдром на Стивънс Джонсън всъщност представлява опасна и понякога много тежка, дори смъртоносна реакция на организма след прием на някои медикаменти.

Синдром на Стивънс Джонсън може да се получи и след прекарани тежки инфекциозни заболявания.

синдром на стивънс джонсън

Синдром на Стивънс Джонсън представлява много тежка реакция на организма след прием на някои медикаменти

Ранните симптоми на синдрома на Стивънс Джонсън са кашлица с отделяне на секрет, главоболие, треска и обща отпадналост.

Те са характерни за много болести и затова е трудно да се разбере дали точно става въпрос за тежката болест или за някоя друга.

След първоначалните симптоми по тялото се появяват болезнени, зачервени лезии, които прерастват в още по-страшни рани и язви.

Заболяването може да прогресира като в тежката си форма се наблюдава разделяне на епидермиса на кожата от дермата и се налага спешна медицинска помощ.

Има някои медикаменти, които могат да предизвикат синдром на Стивънс Джонсън, като пеницилинови антибиотици и производни на пеницилина, някои лекарства срещу подагра, нестероидни противовъзпалителни и аналгетици, барбитурати и др.

Синдром на Стивънс Джонсън може да се причини и след прекарани инфекциозни болести като ХИВ, дифтерия, коремен тиф, хепатит, херпес вирусни инфекции и дори грип.

Лечението на синдром на Стивънс Джонсън трябва да започне незабавно, за да се избегнат или намалят до минимум потенциалните усложнения върху очите, кръвта, белия дроб, кожата, черния дроб и изобщо върху всички органи в тялото.

При установяване на заболяването, приемът на всякакви лекарства трябва да бъде спрян и да се започне вливане на течности и приемане на обезболяващи лекарства и антихистамини.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *