Отвара от синя жлъчка засилва обменните процеси и води до отслабване

Коренът от билката синя жлъчка помага за засилване на обмяната на веществата и здрава храносмилателна система

През пролетта едно прекрасно красиво цвете по поляните спира вниманието ни. Става въпрос за позната в народната медицина синя жлъчка. Растението е познато още като цикория или синчец.

Красивото цвете и лечебно растение синя жлъчка има множество достойнства, познати на народната медицина и дори на традиционната медицина.

От корените й се приготвя заместител на кафето, което има множество положителни лечебни свойства за човешкото тяло. Коренът на синя жлъчка съдържа огромни количества инулин, който подобрява обмяната на вещества и нормализира дейността на храносмилателната система.

синя жлъчка

Коренът от билката синя жлъчка помага за засилване на обмяната на веществата и здрава храносмилателна система

В билката има още фруктоза, гликозиди, каротин, витамините B, B1, B2, B3 и С, натрий, калий, калция, магнезия, желязо, фосфор, органични киселини, дъбилни вещества, пектин, белтъчини и смоли, които имат благотворно въздействие върху човешкия организъм.

Коренът от цикория е сладък, но не съдържа захари и затова е препоръчителен за употреба от болните от захарна болест. В медицината синя жлъчка се употребява заради своите антисептични и противовъзпалителни свойства. В народната медицина пък тя се използва за лекуване на рани и срещу развитието на възпалителни процеси.

Настойка или отвара от корен на цикория подобряват апетита и храносмилането. С тази отвара се успокоява нервната система, а освен това чаят разтваря камъните в бъбреците, засилва обменните процеси и кръвооросяването на черния дроб.

Полезната синя жлъчка се ползва в народните рецепти за лечения на стомашни и чревни язви, дисбактериоза, гастрит, запек, депресия и др. Билката се явява лек и против атеросклероза, тахикардия, анемия, висок холестерол и нормална сърдечно-съдова работа.
Напитка от синя жлъчка е и природно средство за отслабване. Билката се използва като хранителна добавка, която ускорява процеса на стопяване на излишните килограми. Полезната синя жлъчка притежава диуретичен и топящ мазнините ефект, а освен това служи за извеждане на токсините от тялото.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *