Какво представлява вроденият сифилис при децата?

Честотата на вродения сифилис при децата е тясно свързана с разпространението на сифилиса у възрастните

Сифилис-вроден-сифилис-деца-дете-раждане

Какво представлява вроденият сифилис при децата?

Заразяването при възрастните става от човек на човек, най-често при полови сношения, но също и посредством друг контакт – през кожата и лигавиците.

Заразяването на децата със сифилис може да стане по два начина – вътреутробно или след раждането при обслужването им от лица, боледуващи от активен сифилис. При вътреутробното заразяване се развива вроден сифилис, а при заразяването след раждането – придобит сифилис.

Способността на сифилиса да се предава на децата при раждането е доста коварно. В тези случаи предаването на инфекцията става чрез плацентата. Следователно майката, която ражда болно от сифилис дете, е болна от сифилис. Заразяването може да стане в момента на раждането, когато се създават благоприятни условия за проникване на инфекцията от кръвта на майката в кръвта на плода. Заразяването може да стене и през кожата на детето по време на раждането, ако по половите органи на майката има активни изменения.

Сифилис-вроден-сифилис-деца-дете-раждане

Сифилис

Степента на инфекция при вродения сифилис зависи от клиничния стадий на сифилиса на майката, продължителността на заболяването при нея и това дали е лекувана, или не. Най-силно се засяга плодът при пресни инфекции на майката (през първите три години). С течение на времето силата на инфекцията намалява и могат да се родят малко засегнати, а дори и здрави деца. Нерядко обаче, в тези случаи, признаците на сифилиса се развиват по-късно, което представлява късен вроден сифилис.

“Фигурин

Клиничните форми на вродения сифилис са крайно разнообразни. Тъй като обаче инфекцията става по кръвен път, симптомите са преди всичко от страна на вътрешните органи, кожата, костите и др. Вроденият сифилис се проявява при децата от всички възрасти. Различава се сифилис: на плода, на кърмачето, на децата от ранна възраст и сифилис на по-големи деца.

споделяне в социални мрежи

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *