При скарлатина е необходим чист въздух

Виновник за повтарящите се ангини може да е заболяването скарлатина

Ако детето ви е болно от скарлатина е добре да излизате на чист въздух, съветват лекарите. Престоят на открито е полезен за децата при тази болест, както и при много други. Когато се установи болестта с вземането на секрет от гърлото, детето трябва да е изолирано, за да не разнесе заразата и да не се простуди. Домашното лечение е препоръчано от лекарите и съпроводено с терапия с пеницилин и други антибиотици от неговата група. Стаята на детето трябва често да се проветрява, а когато се подобри да излиза навън.

При скарлатина е необходим чист въздух

При скарлатина е необходим чист въздух

Заболяването скарлатина се получава чрез бактерии произхождащи от рода на бета-хемолитичния стрептокок от тяхната група А. Те отделят различни токсини и алерген, които на по-късен етап предизвикват усложнения. Заболяването е заразно и се предава от заразени деца. То е остро инфекциозно заболяване и се получава дребно-петнист обрив и протича с ангина. Получават се петна по кожата като при болестта шарка, но скарлатината е съвсем различно заболяване. При нея не се получава имунитет и веднъж боледувалите могат отново да се разболеят.

Инкубационният период обикновено е кратък – от 2 до 4 дни, когато заразеният не е опасен да зарази други деца. След първите прояви на скарлатината, болният е силен преносител на заразата през следващите 24 часа. Първият засегнат орган от инфекцията е лигавицата на детското гърло. Обикновено се забелязва зачервяване на бузите и около устата кожата остава бледа. При поява на инфекцията, детето вдига температура до 39 градуса по Целзий. Получава се силна отпадналост, главоболие, повръщане, сливиците се увеличават, по корема, шията, слабините и гърдите се получава обрив под формата на малки червени петънца. От скарлатината се получава лющене на кожата и някои усложнения като артрит, възпаление на средното ухо, менингит, получава се увреждане на сърцето, ставите и други.

Обикновено боледуват деца от 3 – 13 години. Възрастните могат да бъдат приносител на нейния причинител, макар че не боледуват от скарлатина, който да предизвика ангина и същите токсични прояви. Прекарването повече на открито и проветряване на стаята, където е болното дете е съветът на лекарите.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *