Скарлатина: заболяването, което дава тежки усложнения – снимки, предпазване и лечение

Какво е скарлатина. Симптоми и първи признаци + снимки при деца и възрастни. С шарка (пъпки, обрив) и без + снимки. Език. С и без температура. Скарлатина и бременност. Обичайното лечение. Антибиотици и други лекарства. Хомеопатия. Ваксина. Заразяване. Инкубационен период. Създава ли имунитет? Изследване. Гърлен секрет. Профилактика. Диета и хранене. Карантина. Усложнения и последствия.

Какво е скарлатина.

Скарлатина е заболяване причинено от инфекция с група бактерии А стрептококи (обикновено стрептококи в гърлото). Бактериите отделят токсин (отрова), който може да доведе до червено оцветяване на обрива, което дава името на това заболяване. Тя е вид шарка, която може да се повтори, тъй като организмът не изгражда нужния силен имунитет.

Електронна микроскопска снимка на бактерии стрептококи причиняващи скарлатина - щам на серотип M1 група A

Електронна микроскопска снимка на бактерии стрептококи причиняващи скарлатина – щам на серотип M1 група A

Не всички бактерии стрептококи произвеждат този токсин и не всяко дете е чувствително към него. Две деца в едно семейство може да имат стрептококови инфекции, но едното дете (което е чувствително към токсина) може да развие обрив на скарлатина, а другото не.

Стрептококовата бактерия от група А има 55 различни вида, а от тях само 5-6 са от значение. Токсинът отделя от бактерията в тялото на болния, предизвиква увреждане на вътрешните му органи. Обикновено 5-10% от преболедувалите преживяват повторно болестта, заради антибиотиците, които са вземали и затова че организмът им не е успял да изработи имунитет. Заразяването става чрез контакт от здрав заразоносител или от болен.

Болестта се среща предимно сред деца между 1 и 9 години, но в по-редки случаи и сред големи хора. Механизмът на заразното предаване става чрез най-често срещаният за заразните болести – по въздушно-капков път. Това може да стане и чрез заразени предмети, но от тях заразените са по-малко около 30-40% от общия брой на хората, които са имали контакт с болните. pramed.com

Симптоми и първи признаци + снимки при деца и възрастни.

Обривът е най-забележителният симптом на скарлатина. Тя обикновено започва да прилича на лошо слънчево изгаряне с малки неравности и може да се почувства сърбеж от тях. Обривът обикновено се появява за първи път на шията и лицето, често оставяйки една незасегната част около устата. Той се разпространява на гърба и обхваща след това останалата част от тялото.

“Фигурин

Форми на класически червени ивици на обрива се образува по гънките на тялото, особено около подмишниците и лактите. Областите на обрива обикновено стават бели, когато натиснете върху тях. До шестия ден, той обикновено избледнява, но кожа на болния може да започне да се бели там, където е засегната. В по-леките случаи, понякога обривът от скарлатина, може да бъде и единственият симптом.

Освен полученият обрив, обикновено са налице и други симптоми, които помагат да се потвърди диагнозата на скарлатина, включително почервеняване и болки в гърлото, температура над 38.3° С, а също и подути лимфни възли по шията. Сливиците и гърлото в задната му част могат да бъдат покрити с белезникаво покритие, или се появяват червени, подути и осеяни с белезникави или жълтеникави петънца с гной.

В самото начало на инфекцията, езикът може да има жълтеникаво или белезникаво покритие. Едно дете със скарлатина също може да има втрисане, болки в тялото, загуба на апетит, гадене и повръщане.

Когато заболяването се получава заради инфекция на гърлото, тогава треската спира от 3 до 5 дни, и болките в гърлото преминават скоро след това. Обривът на неприятната скарлатина обикновено избледнява на шестия ден след започването на симптомите като болки в гърлото, но кожата, която е била покрита с обрив често пути започне да се бели. Този пилинг може да продължи 10 дни.

В някои случаи сравнително рядко, скарлатина може да се получи и от инфекция от стрептококи на кожата, като импетиго. В тези случаи, детето може да не получи болки в гърлото.

С шарка (пъпки, обрив) и без + снимки.

Има и 3 особени форми на протичане:
Първата е без обрив.

Екстрабукална форма – това е инфекциозното огнище, което не се развива в устната кухина – получава се при нараняване на кожата или изгаряне с последвало инфектиране на раната. Тогава инкубационният период е по-краткотраен, а самият обрив е доста интензивен около раната.

Третата е тежка форма, протичаща с много висока температура, чести повръщания, замъгляване на съзнанието и симптоми на менингоенцефалит. В такива случаи обривът се изявява в повечето хора по-късно, често с кръвоизливи под кожата и посиняването й. Кръвното спада, а пулсът обратно – се учестява.

Ако болестта протича с отравяне на кръвта (сепсис) се получават огнища на инфекцията и по другите органи.

Език.

Обривът се усеща като шкурка и е с розово-червен цвят. Няколко дни, след като обривът се е появил, се получава бяло покритие върху езика, който след няколко дни по-късно изчезва и езикът става червен и подут (това е известно като ягодов език) и е съпроводено с общо неразположение.

С и без температура.

В обикновените и тежки протичания на болестта се получава температура заедно с обрива, който се появява обикновено 2 дена след заразяването. Тя достига обикновено до 39.4–40°C.

В най-леките форми се получава само един симптом – обривът. В това състояние няма повишаване на температурата. В лека или тежка форма болестта преминава за една или две седмици, но трябва да се лекува.

Скарлатина и бременност.

Ако получите обрив, когато сте бременна, може да получите веднага съвет от личния си лекар или акушерка, така че те могат да диагностицират състоянието Ви. Има различни видове скарлатина и не всички влияят зле на плода на бременните дами. Ще трябва да се информирате за вашия случай и да направите, каквото Ви съветва лекаря. Повечето видове скарлатини не нанасят вреда на бебето и не представляват опасност. Лечението се извършва по стандартния начин с антибиотици и болестта не представлява опасност.

Обичайното лечение.

Обикновено, ако детето има този червен обрив и други симптоми на стрептококи в гърлото, може да се лекува с антибиотици. Така че, ако по него се наблюдават тези симптоми, това е важно и трябва да се свържете с лекар. От 2 до 4 дни след заразяването се развиват симптомите. Трябва да държите детето със скарлатина далеч от другите деца и от училището или от детската градина, в продължение на 24 часа след започване на антибиотиците.

Самата инфекция обикновено се лекува с 10-дневен курс на антибиотици, но това може да отнеме няколко седмици за сливиците и подуването на лимфните възли, за да се върнат към нормалното си състояние. Те са под формата на таблетки пеницилин или амоксицилин, а под формата на течност може да се използва за малки деца. За хора, които са алергични към пеницилина, има алтернативни антибиотици като еритромицин, които могат да бъдат използвани.

Ако детето ви има варицела и развива обрив, който прилича на скарлатина, той може да бъде признак на вторична бактериална инфекция. При такова състояние потърсете медицинска помощ, за да се намали рискът от потенциално сериозни усложнения.

В повечето случаи заразната скарлатина протича с висока температура

В повечето случаи заразната скарлатина протича с висока температура

Бактериалната инфекция, причиняваща заболяването скарлатина е една от заразните болести. Дете, което е пипнало скарлатина може да разпространи бактериите към другите чрез отделяне на намиращите се в гърлото течности чрез кихане и кашляне. Ако едно дете има инфекция на кожата, предизвикана от бактерии стрептококи, като импетиго, тя става опасна и се предава чрез допир с кожата.

В ежедневието е трудно да се приложи начин да се избегнат инфекциите, които причиняват скарлатина. Когато едно дете е болно у дома си, то винаги най-безопасният начин за опазване нас другите е да държат четката за зъби на детето, чашите за пиене, както и приборите за хранене, отделни от тези на другите членове на семейството, както и да се мият тези предмети обилно с топла сапунена вода. Измивайте ръцете си често, когато се грижете за дете с инфекция от стрептококи.

Ако детето ви има обрив и лекарят подозира, скарлатина, той или тя обикновено ще вземе проба от бактериите в гърлото (безболезнена процедура с вземане с тампон на секрет от гърлото), за да се види в лабораторията дали бактериите растат. Ако инфекцията от стрептококи е потвърдена, лекарят ще ви предпише антибиотик за вашето дете, който трябва да се взема за десетина дни.

За едно дете с тежка инфекция в гърлото може да откриете, че яденето е болезнено за него, така че давайте му меки храни или течни, което може да бъде най-доброто. Включете успокояващи чайове и топли питателни супи, или прохладни безалкохолни напитки, но не газирани. Вашето дете трябва да пие повече вода и други течности. Можете да му дадете ацетаминофен или ибупрофен за болката в гърлото.

Ако обривът причинява сърбеж, проверете ноктите на детето дали са подрязани късо, така кожата не е повредена чрез надраскване. Опитайте да купите от аптеката против сърбеж лекарство за облекчаване на сърбежа.

Потърсете лекар, когато детето ви внезапно развива обрив, особено, ако е придружен от висока температура, подуване на лимфните възли или болки в гърлото. Това е важно, ако вашето дете е получило някои от симптомите на инфекция от стрептококи в гърлото и ако член на Вашето семейство или в училището на детето някои наскоро са имали инфекция от стрептококи.

Антибиотици и други лекарства.

За скарлатина се използват антибиотици като пеницилин и еритромицин. Като тяхна алтернатива се ползва и амоксицилин, който също е от групата на пеницилина. Антибиотиците са задължителни при скарлатина.

Друг алтернативен антибиотик е клацид. Той е за предпочитане при непоносимост към пеницилина и е от групата на така наречените макролиди.

Оспамокс е друг антибиотик, който е от групата на пеницилините и се използва при бактериални инфекции от бактерии, които не са резистентни към пеницилина и амоксицилина. Той съдържа точно амоксицилин под формата на трихидрат.

Хомеопатия.

Хомеопатията няма място при лечението на скарлатина. Затова говори фактът, че лекари хомеопати са на мнение, че такива лекарства не са надеждни и разчита на антибиотиците. Привърженици на лечението с хомеопатични лекарства са такива хора, които не желаят да ползват антибиотици. Дори за всички болести много лекари и учени я отричат и е правилно да се вслушаме в тяхното мнение.

Ваксина.

За скарлатина няма ваксина, а имунитет срещу нея се изгражда трудно. За да го изгради организмът трябва да не е бил подлаган на лечение с антибиотици. От 5 до 10% от хората прекарали скарлатина не развиват имунитет срещу нея.

Бактерии стрептококи, които причиняват скарлатина

Бактерии стрептококи, които причиняват скарлатина

Заразяване.

Заразяването става чрез контакт от здрав заразоносител или от болен. То може да стане и от допир до предмети на заразения и кухненските прибори, които ползва и четката за зъби и други. Чрез допир до предмети на заразения, заразяванията са по-малко – около 30-40%.

Инкубационен период.

Обикновено този период е от 1 до 5 дни, но може и да стигне до 12 дни. При скарлатина с развита инфекция извън гърлото инкубационният период е по-кратък от обикновеното и получените обриви се появяват в мястото на инфекцията, което е някаква рана например. pramed.com

Създава ли имунитет?

Обикновено трудно се изгражда силен имунитет срещу бактериите стрептококи, а само срещу неговия токсин. Поради тази причина е възможно да има здрави деца, които са носители на заразата, без да боледуват, а други да се заразят от тях и да боледуват. Около 10% от децата са заразоносители, а не се разболяват. Според наблюденията около 15% от децата се разболяват от болестта, които са били засегнато от бактерията. pramed.com

Изследвания за бактерии стрептококи, които предизвикват скарлатина

Изследвания за бактерии стрептококи, които предизвикват скарлатина

Изследване.

За да се установи, че детето е заболяло точно от ангина се провеждат изследвания за периферна кръвна картина, които са за СУЕ, хемоглобин и левкоцити, изследва се също и урината. С това се цели определянето на точната диагноза, защото симптомите на скарлатината са характерни за други заболявания.

Гърлен секрет.

Секрет от гърлото за наличието на гъбички стрептококи и за други патогени се взема преди началото на лечението с антибиотици и 2 до 3 дни след провеждането му.

Профилактика.

Най-често се заразяват тези, които са със слаба имунна система. Тя следователно трябва да се подсили. За това може да се използват различни храни и добавки действащи като имуностимулатори. Може да се използват сокове с лимони, мед и вода, чесън, билкови чайове и други средства. Захарните храни отслабват имунната система.

Диета и хранене.

Препоръчителна диета е млечно вегетарианската с повече плодове. Тя трябва да е лека особено в началото и да се дават повече плодове, безсолна извара, зеленчуци, лимони, изкиснато сирене, киви, боровинки и други плодове с повече витамин С в тях. blitz.bg Добре е болният да пие чай от шипки или боровинки и други билкови чайове. Той трябва да пие повече течности.

Ако гърлото е силно засегнато, то добре е да се дават дори и течни храни като пюрета. След преминаване на болките в гърлото да се дават на детето ябълки и сухари, които помагат да се изчистят налепите по гърлото. Пържените, захарните и мазните храни и ядките са забранени.

Карантина.

Минималният срок за поставяне на болния от скарлатина са 10 дни. Хората в дома му трябва да се пазят да не се заразят. Те могат да правят от време на време като предпазна мярка гаргара със сода бикарбонат разтворена в малко вода.

Усложнения и последствия.

Усложненията в началото са инфекции в околните тъкани и органи като абсцеси възпаление в средното ухо и други. Възможно е при тежко протичане на болестта да се пренесе инфекцията в гърдите, сърцето, бъбреците, но тези усложнения преминават сравнително бързо. Има опасност от получаването на кръвоизлива.

На по-късен етап се получават ревматизъм, който се проявява 2 седмици след приключване на боледуването, увреждане на сърдечните клапи в следствие на ревматизма, увреждане на бъбреците – гломерулонефрит и увреждане на мозъка, което се нарича хорея на Сиденхам, развива се до 2-3 седмици след приключване на болестта.

Освен тези усложнения, възможно е да се получи и алергия, причина, за която е неправилното лечение. Получава се силна реакция срещу други тела постъпващи в организма, но която засяга и тъканите на преболедувалия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *