Възстановяване на скъсан менискус – упражнения

За възстановяване на скъсан менискус се използва програма за рехабилитация

Обикновено в спортната медицина се използва програма за възстановяване на скъсан менискус, след извършена операция на коляното. Благодарение на нея се получава по-малко травматизиране от операцията, която се нарича артроскопска. С нея се извършва зашиване и възстановяване на скъсания менискус, а увредената част се премахва.

След операцията още на втория ден започва раздвижване, за да може да се поддържа тонуса на квадрицепса.

Възстановяване на скъсан менискус

Възстановяване на скъсан менискус

Болният извършва под лекарски контрол ритмични контракции и упражнения. Според увреждането и приложеният оперативен метод се извършва и рехабилитацията. При всеки човек е различно времето за рехабилитация и възстановяване, например при премахване на менискус са нужни 2-3 седмици, а при зашиване 2-3 месеца. Упражненията се изпълняват всеки ден или през ден и траят по 10-15 минути. Ортезата се ползва постоянно и само за упражненията се сваля.

Упражнения за тялото могат да се правят всякакви, а за коляното както казахме са кратки и леки по 10-15 минути, като се започва с мануална терапия за раздвижване и мобилизиране на ставата на коляното.

При домашни условия може да приложите някои от тях. Седнете на стол и поставете на друг стол пред оперирания крак. Притиснете леко крака коляното надолу, докато усетите леко разпъване и задръжте 5 секунди. Упражнението се повтаря 10 пъти.

Както сте седнали на стола, сложете здравия крак пред болния и ги кръстосайте. Със здравия крак притиснете болния назад, докато усетите пак леко разтягане. Здръжте също 5 секунди и го направете 10 пъти.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В легнало положение движете глезена на болния крак надолу и нагоре доколкото можете. Направете упражнението 20 пъти.

При седнало положение на пода поставете хавлия под коляното на пострадалия крак. Притискайте бедрото към пода като стягате квадрицепса. Задръжте 5-6 секунди и направете почивка 10 секунди. Повторете го 10 пъти.

От легнало положение на пода, сгънете здравия крак и изпънете болния. Повдигнете стегнато нагоре до 45 градуса и бавно върнете на пода. Задържането в горно положение е 5 секунди, повторете 10 пъти.

Легнете на една страна на пода като здравия крак сложете кръстосан над болния ида стъпи върху пода. Повдигайте оперирания крак нагоре като задържите 5 секунди и повтаряйте 10 пъти.

От легнало положение по корем изпънете болния крак назад до 20 см над пода. Задръжте 5 секунди и повторете 10 пъти.

Това са упражненията за първата седмица за възстановяване на скъсан менискус след операция, пише sport.framar.bg. От втората до четвъртата седмица се прилага и малко съпротивление на оперирания крак. При болки в коляното се слага лед.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *