За възстановяване на скъсан менискус търсете лекар

От голямо значение при скъсан менискус е големината на травмата

Много пострадали със скъсан менискус се интересуват дали може той да се излекува и възстанови без операция. Този проблем може да се появи за всеки човек. Обикновено от него страдат повече спортисти, но може да възникне при ежедневните натоварвания, клякания, наранявания при падане, включително и от велосипед, претоварване с бягане и други видове мускулни натоварвания.

Скъсан менискус се получава и при по-леки натоварвания, при бързи и резки движения, които влияят на коляното.

От голямо значение при скъсан менискус е големината на травмата, затова търсете лекар

От голямо значение при скъсан менискус е големината на травмата, затова търсете лекар

При напредване на възрастта оказва все повече влияние и хрущяла под мениска, неговото износване също влияе за придобиване на травмата.

Според големината и разположението на мениска, разкъсването може да бъде частично или пълно. При получена вече травма, трябва да посетите травматолог, който да ви прегледа и да ви прати на рентгенолог, който да потвърди дали наистина имате скъсан менискус. След това лекарят ще назначи лечение без операция, ако е подходяща и належаща, която представлява специални упражнения, които ще трябва да правите редовно и стриктно колкото е предписано от лекаря.

Демир бозан билки за бъбреци

При нужда вашият лекар ще ви прати на магнитен резонанс за изследване на тъканите на вашите колена при този вид травма.

Артроскопията представлява оперативна намеса с оптична тръба, която се вкарва в коляното през малък разрез. Операцията е лека. Все пак това ще ви извади от строя за известно време. Възможна е и по-сериозна операция за скъсан менискус, която ще изисква също за по-дълго време да не бъдете с нормална активност. Все пак ще има малко болки и след това и е възможно развитие на ставен ревматизъм или артрит на болното място.

За съжаление тъканите на скъсан менискус не се възстановява, затова и малки по размер скъсванията остават постоянни. При големи разкъсвания се загубва повече менискова опора, а менискуса остава увреден необратимо.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *