Сладката тиква е подходяща за отслабване и е пълна с антиоксиданти

Един от най-полезните и вкусни плодове на света е богатата на витамини тиква

Плодовете на тиквата са едни от най-широко отглежданите по света и са невероятно богати на жизненоважни антиоксиданти и витамини. Въпреки, че този скромен природен продукт от задния двор е с по-малко калории, все пак има витамин А, флавоноидни поли-фенолни антиоксиданти като лутеин, ксантин и каротини в изобилие.

Сладката тиква е подходяща за отслабване и е пълна с антиоксиданти

Сладката тиква е подходяща за отслабване и е пълна с антиоксиданти

Тиквата е бързо растяща лоза, която пълзи по подобно на другите семейни зеленчуци и плодове Cucurbitaceae като пъпеши, краставици и други. Той е един от най-популярните полски култури, отглеждани по целия свят, включително в САЩ с търговски мащаб заради плода и семената си.

Ползи за здравето от вкусната тиква

Тя е един от най-нискокалоричните плодови зеленчуци със само 26 калории на 100 г плодове и не съдържа наситени мазнини и холестерол. Въпреки това е богата на фибри, антиоксиданти, минерали и витамини. Растението е един от хранителните продукти, препоръчани от диетолози в контролиращи програми за понижаване на нивата на холестерола и намаляване на теглото.

Тиквата е склад на много антиоксидантни витамини като витамин А, витамин С и витамин E.

Тя е един от зеленчуците в семейството Тиквови с участието на най-големи количества на витамин A. В 100 г, плод – 7384 мг от този витамин, предоставяща около 246 процента от RDA. Витамин А е мощен естествен антиоксидант и се изисква от организма за поддържане на целостта на кожата и мукуса. Той също е важен за зрението и добрата визия. Научните изследвания показват, че естествените храни, богати на витамин А могат да помогнат на човешкото тяло за предпазване от белодробни и ракови заболявания на устната кухина.

Също така е отличен източник на много природни поли-фенолни флавоноидни съединения като бета каротин, криптоксантин, лутеин и зеаксантин. Каротините се преобразуват в организма във витамин А.

Зеаксантин е естествен антиоксидант, който има действия на филтриране на UV (ултравиолетов) лъчи в макулата и в лутеума в ретината на очите. По този начин, може да предложи защита от „свързаното с възрастта макулно заболяване“ (ARMD) или макулна дегенерация в напреднала възраст.

Плодът е добър източник на групата от витамини Б-комплекс като фолати, ниацин, пиридоксин, тиамин и пантотенова киселина.

Демир бозан билки за бъбреци

Също така в тиквата се намират минерали като калций, мед, калий и фосфор.

Един от най-полезните и вкусни плодове на света е богатата на витамини тиква

Един от най-полезните и вкусни плодове на света е богатата на витамини тиква

Тиквените семки са наистина отличен източник на диетични фибри и мононенаситени мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето. В допълнение, семената са концентрирани източници на протеини, минерали и витамини. Например 100 г тиквени семки осигуряват 559 калории, 30 г протеин, 110% RDA на желязо, 4987 мг ниацин (31% RDA), селен (17% от RDA), цинк (71%) и т.н., но без холестерол. Освен това, семената са отличен източник на аминокиселината триптофан, която е полезна за здравето.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *