Сладко и рак: каква е връзката?

Американски учени стигнаха индиректно до хипотезата, че захарта е сред потенциалните причинители на злокачествените заболявания

Ето веригата на техните заключения. Според анализите на контролни групи пациенти излиза, че инсулинът отключва израждането на клетки в млечните жлези и дебелото черво. Употребата на голямо количество захар е свързана с активното производство на инсулин. Следователно – връзка между захарта и рака има. Така изглеждат нещата в очите на един лаик. Блитански издания обаче стигат до същия извод след няколкогодишни наблюдения върху здравето на доброволци, употребяващи /или ограничаващи/ големи количества рафинирана захар и царевичен сироп, т.е. фруктоза.

Въпросът не е без значение за никого, тъй като на практика захарта е сред изкусителните храни и ограниченията в консумацията й са трудна работа. Средностатистическият американец например изяжда около 40 килограма захар годишно. Колкото по-големи са консумираните количества – толкова по-вероятно е да се проявят разстройства в действието на храносмилателната система, както и на веригата за обмяна на веществата. Затлъстяването и диабетът са сред доказаните врагове на съвременния човек, сега към тях се прибавят и злокачествените заболявания. Струва ли си тогава да се оставяме на лакомията и изкушенията си?

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *