Какъв е режимът за възстановяване след операция на апендицит

Какво трябва да правите и какъв режим да спазвате за възстановяване след операция на апендицит

Операцията от апендицит е сравнително лека хирургична интервенция, но въпреки това все пак е операция, която се прави под упойка. И затова е нужен период на възстановяване след операция на апендицит. Връщането към нормалния начин на живот трябва да протече на няколко етапа.
Оперираният в периода на възстановяване след операция на апендицит не бива да се залежава дълго. Първият ден все пак той трябва да лежи и да си почива, но на следващия вече може да става и да прави малки разходки. Движението е препоръчително, но все пак не бива да се забравя – никакви натоварвания, вдигане на тежести, тичане, скачане или някакви по-резки движения.

възстъновяване след операция на апендицит

Какво трябва да правите и какъв режим да спазвате за възстановяване след операция на апендицит

В периода на възстановяване след операция на апендицит в началото ходенето е малко болезнено и неприятно, но лекарите сами ще ви кажат, че 12 часа след интервенцията трябва да не се залежавате, защото може да се получат усложнения.
Хранителният режим в периода на възстановяване след операция на апендицит също трябва да се спазва стриктно. Първият ден не се яде нищо, не се и пият никакви течности. Все пак е добре да питате опериращият лекар дали може да пиете вода.
В следващите дни на периода на възстановяване след операция на апендицит започва захранване със плодови сокове, чай, леки супи и бульони. На следващия ден болният може да приема вече и малко по-твърди храни като кашички, пюрета и пасирани храни.
В периода на възстановяване след операция на апендицит не се препоръчва да се консумират бобови храни, хляб, тестени изделия.
Около 6-8 ден се махат конците от операцията и тогава вече ще можете да се движите и храните по-свободно. Все пак не забравяйте няколко месеца в периода на възстановяване след операция на апендицит да не се претоварвате, да не вдигате тежко и да не спортувате силово.

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Какъв е режимът за възстановяване след операция на апендицит

  1. Здравейте, искам да попитам след колко време мога да се върна на работа след такава операция? Работата ми не е тежка и не изисква големи усилия и вдигане на тежести. Благодаря предварително 🙂

    • Най-добре попитайте вашия лекар, но все пак не е за предпочитане да се бърза с работата, дори и лека да е.

    • Ако не можете, без да пушите, изчакайте повече време след операцията. Най-добре е да се откажете по възможност от пушенето, от него нямате никаква полза и давате пари за болести на белите дробове.

  2. Здравейте,искам да попитам може ли да се консумират плодове и зеленчуци,и съответно кои са позволени? Също така,относно чайовете ,има ли значение от какви билки или всички действат благоприятно?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *