Ароматният сминдух се бори с диабета

Полезният сминдух контролира нивата на кръвната захар и се използва като помощно средство диабет и атеросклероза

Полезният и ароматен сминдух е неотменна част от вкусната шарена сол. Приготвя се от зелената част на растението сминдух като се изсушава и стрива на прах. От семената на растението пък се приготвя друга много приятна подправка – чимен.
Апетитният сминдух е неотменна част от българската национална кухня, но е и една много полезна билка, която служи за облекчаване на много болести.
Освен приятен вкус и аромат, сминдух притежава редица лечебно-профилактични свойства, заради които си струва да го използваме по-често.

сминдух

Полезният сминдух контролира нивата на кръвната захар и се използва като помощно средство диабет и атеросклероза

Сушеният сминдух е богат на минералите калций, фосфор, желязо, цинк, мед, манган и калий. Освен това съдържа някои полезни аминокиселини, сапонини, стероидни сапонини, кумарин, липиди и алкалоиди.
Ароматният сминдух има благотворно действие върху редица органи и системи в човешкото тяло. Той може да контролира нивата на кръвната захар и затова се използва като помощно средство при хора, страдащи от диабет тип 2. Освен това сминдух може да се използва като превенция срещу атеросклероза и болестта бери-бери, при която има дефицит на витамин В1.
Полезният сминдух понижава триглицеридите и лошия холестерол. Особено полезен е ароматният сминдух за жените, тъй като в него има наличие на диосгенин и изофлавони, които играят ролята на растителни естрогени. Те облекчават състоянията и крампите при предменструален синдром и менопауза. Кърмачките могат да го ползват по-често, тъй като полезният сминдух стимулира производството на кърма.
Можете да подправяте със сминдух ястията си ежедневно, но внимавайте с дозите, тъй като при по-големи количества може да доведе до колики, диария и стомашни неразположения. Намажете си комат хляб с масло и поръсете със сминдух и това е достатъчно да получите неговите здравословни качества накуп.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *