Сминдух – едно невероятно полезно растение за много проблеми

Ето какви ползи може да ни даде уникалната подправка сминдух за кърма на бременните, като афродизииак, за диабет, за сърдечносъдови проблеми

Съдържание на статията: Сминдух. Сминдух семена. Отглеждане на сминдух. Полезни свойства на сминдух. Сминдух за кърма. Сминдух гърди. Сминдух капсули. Чай от сминдух.

Сминдух.

Подправката сминдух е известна още и като чимен, e едногодишно растение от семейство Бобови – Fabaceae (Leguminosae). За негова родина се приема Мала Азия и някои райони на Средиземно море. В диворастяща форма като билка е срещано и е познато в южната част на Европа, Азия, Япония, Сирия, Иран, Китай, Индия и Северна Африка. и Монголия. Той се отглежда в страни като Аржентина, Франция, Кавказ, региона на Средиземно море. Семената и листата му се използват като подправка.

Научното му название е Trigonella foenum-graecum. В съвременния български книжовен език е възприето с „чимен“ да се наричат само семената на растението сминдух или подправката, която се получава от тяхното смилане на ситно. С името „сминдух“ е прието да се нарича цялото растение, или само неговите зелени части, които се употребяват като зелена подправка.

Думата „сминдух“ е получена от съчетание на две думи – от „смин“ (название на различни растения) и от „дух“ (защото има силен аромат). Думата „чимен“ има турски произход. В български диалекти и говори из различните райони на страната е наричан също: „сминдол“, „сминдох“, „сминдул“, „дулче“, „сминдулче“, „дулчец“, „тилчец“ (с гръцки произход), „дилчец“, „чилмен“, „чилчец“, „чимной“, „чимпой“, „крива мерудия“, „пой“, „чирска мерудия“, „рогата чубрица“. В миналото в преходните ни говори е било прието да се нарича „грчка трава“, а също и „грчко сено“, като последното е със значение на латинското название „foenum graecum“.

Името му сминдух от латински foenum-graecum означава „гръцко сено“, защото е много любимо растение на кравите. Фермерите добавят сушените стъбла и листа към останалата част от храната на добитъка, за да подобрят нейния вкус. Растението има леко горчив вкус, който напомня миризмата на прясно окосена трева. В Германия тази ароматна билка е известна като „Козият рог“. Това име е свързано с формата на шушулките, които приличат на рога. Обичайното име на сминдуха на руски произхожда от думата „пасище“, което означава „място, където пасат говедата“.

Демир бозан билки за бъбреци

Древните гърци, египтяни и римляни са използвали семената му като подправка и лечебно растение. Египетските воини са го употребявали като напитка преди битка.

Във вид на изсушена и стрита ароматна подправка, сминдухът е една от основните съставки в традиционната българска кухня в сместа от подправки наречена шарена сол. При нас за нея се ползва предимно полски сминдух – Trigonella caerulea.

В някои страни освен това приложение като подправка се ядат и кълновете, а свежата листна маса се добавя в картофена яхния. Сред арменци, турци, гърци, както и из арабския свят, чименът е широко употребяван и известен, но в България не е толкова популярен. При арменците след консумация на паста от чимен е прието, в деня на консумацията и на следващия ден, да не се ходи никъде на гости, тъй като ароматът е много силен, че дори се излъчва и през кожата.

Сминдух семена.

Ароматната подправка сминдух има право и кухо стъбло дълго 30-60 см, зелени листа и малки цветове. Семената му се образуват в триъгълни шушулки дълги до 10-15, като в една от тях има до 20 парчета. Семената имат бежово-кафеникав цвят и са много твърди, с формата на тетраедър или пирамида със стени, които са равностранни триъгълници. От тях произхожда и другата добавка към името му на латински Trigonella, затова се казва и „тригонела“. По своя размер, семената са по-малки от дребна леща, но в сравнение с тези на сусама са по-големи. Древните египтяни са използвали семена от сминдух по време на мумифициране.

Отглеждане на сминдух.

Засаждане и грижи

Отглеждането на сминдух се препоръчва да става върху варовикови почви. Растението изисква много светлина, така че трябва да се засажда на слънчево място. То предпочита плодородна обработена почва с висока киселинност. Когато се добавя вар към почвата, растението започва да расте по-добре. Сминдух трябва да се отглежда в безветрено място.

Сминдух умножение се извършва чрез семена, те трябва да бъдат специално засадени през пролетта, почвата в същото предварително подготвени. Най-доброто време на средата на края на пролетта. Температурата за правилното развитие по-висока от 25 градуса.

В случаите, гъсти засаждане, е необходимо да се тънък него. Блум започва в началото на лятото, плодовете са готови в началото на есента. Поливането се извършва продължително време, до първите плодове. Сминдух предпочита да расте на почва, която да се пречиства, без плевели, така че, ако са в изобилие, ще е необходимо да се отървете от тях.

Размножава се чрез семената, които узряват в триъгълните шушулки. Засаждането на растението е в края на април на открито в земята на дълбочина около 5 сантиметра. Температурата за правилното развитие е желателно да бъде по-висока от 25 градуса.

Първите издънки се появяват само след седмица. Грижата за растенията през този период се състои от редовно поливане и плевене. Цъфти в началото на юли. По време на цъфтежа зеленият сминдух отделя приятен аромат.

Събирането може да става във време, когато семената в шушулките са достатъчно зрели. Сминдухът се отрязва 10 см над корена. Нарязаните растения, се оставят да изсъхнат в добре проветриво място. Когато сухите му шушулки започват да се спукват, те трябва да се съберат и сушат в този момент. Листата и стеблото на растението внимателно се изсушават и смилат като се използва мелница. Прахообразните листа на сминдуха могат да бъдат добавени към топли ястия, като подправка към картофи и гъби.

Полезни свойства на сминдух.

Полезните свойства на подправката сминдух са признати в Европа още от времето на Карл Велики. В неговия двор са използвали сминдух като първо средство за предотвратяване на плешивост. Листата му са били използвани при гадаене от индийските брамини. Един от ведическите източници, „Aliada Ansat“ описва листата на това лековито растение в отделна глава, което показва неговата знаменитост.

Полезният сминдух съдържа достатъчно количество от биологично активни вещества. Семената на растението са богати на ниацин, рутин, стероидни сапонини, флавоноиди, фибри, ниацин, желязо, манган, калий, магнезий и мед, апигенин, селен, генистенин, кверцетин, нуклеопротеиди, линоленова киселина, супероксид дисмутаза и алкалоиди, витамин В6 и витамин С (в листата), протеини и фибри, холин, тригонелин, гитигенин, ямогенин, диосгенин и много други.съдържат слуз и горчиви вещества, както и фитостероли, които са показани срещу лошия холестерол, и за повишаване на имунитета. Сминдухът подпомага храносмилането, особено при разлагане на тежки протеини. Растението намалява образуването на газове в червата. Семената му са полезни при намалена функция на черния дроб.

Растението отдавна се използва за лечение на женски ендокринни нарушения. Той действа на тялото на жената с растителни хормони, поради което се постига желания резултат. В допълнение, сминдухът намалява производството на тестостерон, който е от полза за лечение на поликистоза при жените. Изофлавонът Глабидрин е вещество, съдържащо се в растението, което инхибира растежа на раковите клетки.

Сминдухът съдържа около 30% слизести вещества, необходими за производство на бактерицидни пластири, които се използват при абсцеси. Омекотяващите свойства, които притежава са незаменими при настинки. Растението е известно като отхрачващо средство, което е показано срещу бронхиални секрети от дихателните пътища. Той е полезен за лимфната система, ефективно омекотява съсиреци и слуз, и спомага за отделянето на токсични вещества.

Благодарение на антисептичните си свойства, сминдухът е бил добре познат в миналото като средство за лечение на рани и абсцеси, подагра, ревматизъм, екземи, както и за справяне с проблеми на храносмилателния тракт, и в тези случаи се приема вътрешно. Китайските народни лечители го предлагали на мъже, които страдат от репродуктивни проблеми. С лечебни цели също е бил широко използван и през Средновековието.

Листата на растението са богати на желязо, което е полезно да се използва при кашлица, бронхити, проблеми със синусите и дихателни проблеми.

Сминдухът е полезен също и при дизентерия, колики, диспепсия с безапетитие, диария, воднянка, хронична кашлица, уголемяване на далака и черния дроб, подагра, рахит, диабет.

Тази билка освен другите ползи, стимулира и сексулните стремежи. Тя действа силно тонизиращо, изостря сетивата и затова в миналото е била използвана в случаи на хора изпаднали в безсъзнание за тяхното свестяване.

Стимулира метаболизма, понижава нивото на кръвната захар, има лактогонен ефект, възстановява силите на организма.

Лековитият сминдух е било известно растение в миналото за косите на жените. Той се е използвал от мюсюлманките в техните хареми, като от семената му са били употребявани по специален начин, така че косите им винаги изглеждали невероятно. За тази цел е необходимо да се изпържат семената и да се ядат като допълнение към нормалната диета. В козметологията сминдух се използва под формата на приложения, за почистване на лицето при фурункули. Растението може да се използва и запарва за изтриване на лицето вместо тоник. Сминдух на прах се използва също и за борба с целулита. При редовната му употреба тялото придобива сладък приятен аромат, което са знаели мохамеданките от харемите.

Много са лечебните свойства на подправката сминдух и с право може да се нарече билка. В състава му влизат протеини около 4% и витамин С. Растението е добър източник и на полезното вещество диосгенин, което е съединение със свойства подобни на и стероидните сапонини и естраогена. Диосгенинът стимулира прозиводтсовто на собствен естроген, допринася за понижаване на холестерола и помага микроциркулацията на кръвта. Всичко това превръща сминдуха не само в лечебно, но и в поддържащо женската красота средство.

Също така алкалоидите в сминдуха пречат на нервните клетки в мозъка да се влошават. Имайте предвид, че той съдържа голямо количество фитоестрогени, които се използват за лечение на синдром на поликистозни яйчници, но лечебните средства с билката не могат да бъдат използвани, ако една жена има хиперестрогения.

Растението е един от най-добрите диуретици, антихипертензивни продукти, укрепващо средство. С негова помощ може да се намали нивото на глюкоза в кръвта, също и да се отървете от излишния холестерол, както и защита срещу вредните бактерии, за подобряване на сърдечната дейност. С помощта на растението можете да се отървете от доброкачествени тумори. Средства, получени със сминдух се използват за лечение на рани и изгаряния.

Отвара основана на сминдух може да се използва за лечение на улцерозно заболяване на червата и на стомаха. Препоръчително е да използвате от този тип лечебни средства, ако раждането се окаже трудно и ако матката се втвърдява.

С помощта на сминдуха може да се подобри апетита. Пациентите с туберкулоза трябва да консумират инфузии, така че да могат да облекчат симптомите, характерни за това комплексно заболяване. Сминдухът помага да се нормализира централната нервна система, за тонизиране на тялото, за мъжете при импотентност и като афродизиак.

За рехабилитация след операция е полезно да се вземат лечебни средства, основани на растението, за страдащи от хронично заболяване на дихателната система и в случай на проблеми със стомашно-чревния тракт.

В готвенето сминдухът широко се използва като ароматна подправка. Семената му се използват самостоятелно или заедно с други растения. Най-известната с ароматен състав с използване на сминдух е подправката „къри“. Сминдухът дава на кърито остър и в същото време мек привкус на орех.

В древен Египет и древна Гърция, растението се е използвало за храна като зеленчук. Досега сварените семена от сминдух са се използвали като отделно ястие. В днешно време сминдух в гръцката и египетската кухня се използва много широко. Семената на това растение са естествен сгъстител. Подправката сминдух или по-точно неговата смола е известна в хранителната промишленост като стабилизатор и емулгатор E417.

Семената на растението имат характерен вкус, който се подобрява след като се изпържат или опекат. След тази обработка те наподобяват вкуса на прегоряла захар. Купешкият сминдух може да има горчив вкус. За да се отървете от горчивината, трябва да накиснете семената в чиста вода, и значително да се пекат или запържват. Както знаете пърженето е вредно и затова е по-добре да се пекат. Домашно отгледаният сминдух не е горчив, и затова той трябва само да се смели, вместо да се купува готова смес от магазина.

Младите кълнове от сминдух се използва като подправка за месни ястия. В индийската кухня, семена му са част от националните ястия – супа, която е известна като вегетарианско първо блюдо. Протеиновите съединения в сминдуха са в лесно смилаема форма, и растителни семена трябва да се накисват за една нощ: така те ще станат по-меки и ще придобият желеобразна консистенция.

Противопоказания

Благодарение на високото съдържание на стероиди сминдухът не трябва да се използва от деца и бременни жени. Преди да го приложите под формата на лечебни средства е най-добре да се консултирате с лекар за дозата. Като подправка той се използва на малки порции, така че не е опасен, освен ако имате лична непоносимост.

Сминдухът се отнася до многогодишни или едногодишни растителни видове, с различни специфична миризма, поради факта, че той съдържа голямо количество кумарин. Благодарение на него тялото произвежда голямо количество от хормона пролактин, затова лекарствата и народните рецепти с него се препоръчват да се използват за подобряване на кърменето и за уголемяване на гърдите.

Сминдух за кърма.

Сминдухът стимулира производството на кърма. Това се дължи на наличието на диосгенин в сминдуха и затова горещо се препоръчва за всички кърмачки.

Благодарение на способността му да предизвиква маточни контракции, сминдухът улеснява процеса на раждане. В допълнение той намалява интензивността на родилните болки. За бременните жени или за тези, които планират бременност, не трябва да прекаляват с употребата на подправката под каквато и да е форма. Прекаленият му прием може да повиши риска от преждевременно раждане и особено на спонтанен аборт.

Сминдух гърди.

Както казахме по-горе, лековитият сминдух е полезен за подобряване на кърменето и за уголемяване на гърдите, благодарение на съдържащото се в него вещество кумарин, от което тялото произвежда голямо количество от хормона пролактин. За  уголемяване на гърдите има по-голям ефект, когато се комбинира с екстракти от люцерна и витекс. За това оказва влияние и съдържащият се в подправката диосгенин, който подпомага синтеза на собствен естроген, а той от своя страна стимулира растежа на гърдите.

Сминдух капсули.

Жените предпочитат повече да използват сминдуха при лактация или за уголемяване на гърдите под формата на капсули, защото чаят с билката е горчив.

На пазара има различни производители и търговци с натурални продукти и също такива със сминдух. Един от доставчиците на продукт със семена от сминдух е сайтът ”Биоспот” – biospot.bg. Той предлага капсули със семена на сминдух от американската фирма Nature’s Way. Всяка капсула съдържа 610 мг екстракт от семена, и се препоръчва да се вземат 3 пъти по 2 капсули, с което се покрива дневната препоръчана доза от 3660 мг. От фирмата предупреждават да не се използват по време на бременност. Употребяват се по време на хранене. Други съставки няма освен желатин, от който е направена самата капсула. В една опаковка има 100 капсули и струва 18,79 лева. Натурално чист продукт бе ГМО.

Същият продукт се предлага и от здравния портал Аптека Фрамар – framar.bg. Цената е 21,50 лева.

От фирма Ревита – revita.bg, предлагат същия продукт за 18,90 лева.

От фирма БулВит предлагат друг продукт също по 100 капсули по 610 мг, но е на производител от Великобритания Holland & Barrett, марка Nature’s Garden. Може да се пие и на чай като се изсипе съдържанието на капсулата в чаша гореща вода. Цената е 28 лева.

От фирма BIOMALL – biomall.bg, предлагат друг продукт с по 100 капсули в опаковка с по 500 мг на Now Foods. Препоръчителната дневна доза е 2 капсули да се вземат от 1-3 пъти за деня.

Друг вид се предлага също и от фирма BIOMALL – 60 капсули по 1000 мг от Prosiz Foods. Препоръчват се само по 2 капсули дневно. Цената е 30 лева.

От Билки ЕООД – bilki.bg, предлагат опаковка от 100 капсули, по 500 мг на Now Foods на цена от 25 лева.

Чай от сминдух.

Сминдух се използва за приготвянето на традиционен египетска чай, или както го наричат „Хелба“. За получаването на напитката 2 ч. л. семена се добавят в завряла вода, след което се оставят да къкри за 7 минути. В напитката е добре да се добави мед, лимон и джинджифил. Получава се жълт чай, който утолява жаждата и тонизира храносмилателната система. Хелба има възстановителни ефекти, помага при астма, бронхит, пневмония.

Отвари със сминдух могат да се използват като външен агент за правене на компреси при карбунколоза и фурункулоза, за което те са много полезни. Освен това много е важно да се вземат лечебни средства като отварите базирани на сминдух вътрешно, като по този начин се помага да се засили тялото. С помощта на растението се регулира чревната перисталтика.

Сминдух – едно невероятно полезно растение.

Сминдух – едно невероятно полезно растение.

Лечебна отвара от сминдух може да се приготви като направите запарка от една чаена лъжичка счукани семена залети с 200-300 мл вода. Остава само да прецедите и да пиете по три пъти през деня.

Сминдух за лечение на диабет

Народните лечители предпочитат да използват семената му, благодарение на неговите не малки количества слуз, които имат екраниращ ефект. Ако човек страда от липсата на витамин РР, е от полза да се използва прах, получен от семена на сминдух, достатъчно е да се взема три пъти дневно преди да се храните не повече от чаена лъжичка, заедно с малко червено вино.

За преодоляване на хроничното възпаление в стомаха и тънките черва може да помогне следната отвара. За да си я приготвите трябва да варите една супена лъжица семена в 300 мл вряща вода, и да ги държите да я загреете на парна баня за 20 минути. Добавя се малко вода за компенсация на изпарената и се пие по половин чаша преди консумация на храната.

При остри респираторни вирусни инфекции и настинки, също можете да консумирате чай на базата на сминдух. За да го приготвите, трябва да се вари в чаша завряла вода сминдух. Изчакайте, докато водата закипи, и след това я оставете до три часа да се запари.

За ревматизъм може да се направи компрес със сминдух. За това е необходимо да се вземат супена лъжица смачкани семена и да се сложат в съд с 200 мл завряла вода и се вари до тогава, докато станат семената на паста. След това поставете ги в тензух и ги приложете върху засегнатата област. Компресът трябва да се прави до три пъти на ден. Той помага и при рани, които гноят и за различни язви.

Много хора използват сминдуха като подправка. Мюсюлманските лечители и магьосници наричат този вид растение бичи рог, и го използват за жени, като се смята, че той ще помогне на телата им бързо да се върна във форма след раждане, освен това те дават и някои съвети както писахме по-горе за използването му преди раждането, така че то да бъде много по-лесно и по-бързо.

Използването на сминдух се признава от официалната медицина, благодарение на това растение, фармацевтичната индустрия е предприела да произвежда лекарства със сминдух като използват стероидните сапонини в сминдуха. На основа на билката се произведен лекарственият продукт ”Пасенин” (Pasenin) който действа като антисклеротичен агент. Възможно е и да го няма в България, но е на пазара в Русия. Сминдухът ще бъде от голяма полза за хората, които страдат от болки в стомаха, причинени от непривичното хранене. От полза са и изследванията, според които подправката може да понижава нивото на кръвната захар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *