Смокинята – вкусна и полезна

Смокиновият плод действа тонизиращо, слабително и болкоуспокоително

Смокиновият плод датира от хилядолетия, а за негова родина се смята Азия. Първите хора, които са го култивирали са древните египтяни. За съжаление смокинята е един от най-нетрайните естествени продукти, като дори и в хладилник издържа не повече от 2-3 дни.

Смокинята е много полезна

Пресните смокини могат да се намерят в периода между юни и октомври, а през останалото време са откриваеми в сушен, но и доста по-калоричен вид.
От гледна точка на човешкото здраве хранителната ценност на смокинята бе научно установена едва с напредването на медицината и технологиите. Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация. Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система и също така помагат за намаляване на риска от някои форми на рак. Специалистите по хранене описват яденето на смокини, които са богати на фибри, като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри.

Това растение има много силно детоксикиращо и енергизиращо действие, богато е на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6.

Наличието на омега-3 мастни киселини превръща този дар от природата във враг на холестерола и високото кръвно налягане.

Благодарение пък на каротиноида лутеин смокинята се явява и като чудесно средство за подсилване на зрението.
Смокиновият плод действа тонизиращо, слабително и болкоуспокоително. Той съдържа вещества, които подпомагат смилането на мазнините и усвояването на въглехидратите. Те намаляват холестерола и стимулират апетита и панкреаса.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *