Какви рискове крие употребата на Спазмалгон

Защо трябва да се внимава при приема на Спазмалгон и кои хора не бива да пият от този медикамент

Хора, които са имали болки и спазми – било то менструални болки, жлъчни или бъбречни кризи знае, че едно от лекарствата – а именно Спазмалгон – много помага. То се изписва за същите симптоми и от лекарите. Това е така, тъй като основното му действие е да отпуска гладката мускулатура, да намалява спазмите и да дава облекчение на страдащите.

спазмалгон

Защо трябва да се внимава при приема на Спазмалгон и кои хора не бива да пият от този медикамент

Спазмалгон обаче не бива да се приема по време на първия и последния триместър от бременността. Медикаментът не се препоръчва за употреба и кърмачки. Под формата на инжекции пък лекарството е забранено за деца под 15-годишна възраст – еднозначно. В същото време таблетки могат да се дават, но в режим на редукция: 2-3 пъти дневно по половин таблетка за 9 до 12-годишни, или една таблетка 2-3 пъти за тийнейджъри до 15 години.

Най-важното е да се знае, че най-опасни са въздействията на Спазмалгон при продължителна употреба. Препоръчва се приемът му да се ограничи до три дни. Ако терапията продължи повече от седмица, трябва да се следят кръвните показатели. Под угроза са също така бъбреците и черният дроб.

спазмалгон

Защо трябва да се внимава при приема на Спазмалгон и кои хора не бива да пият от този медикамент

Спазмолитичния ефект от лекарството води до отпускане, спокойствие и блаженство, сходно с това при употреба на наркотични вещества, ето защо трябва да се внимава с употребата му. Спазмалгон съдържа натриев метамизол, аналгетичният компонент, който в по-висока концентрация води до описания по-горе ефект.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Освен при болки в корема в следствие на камъни в бъбреците и жлъчката, Спазмалгон е с много добро действие при цистит и други възпаления, колики, колит, газове, подут корем.

Спазмалгон не бива да се използва при увреждания на жлъчката, черния дроб и бъбреците, при мегаколон и чревна непроходимост, при алергия към някой от компонентите, при някои кръвни заболявания и порфирия, при глаукома. Рискова е и групата пациенти със сърдечна недостатъчност и аритмии.

Като странични ефекти при употребата на Спазмалгон дълго време е главоболието. Други странични ефекти могат да бъдат проява или обостряне на гастроезофагеален рефлукс, стомашни смущения, промени в кръвната картина, влошаване на чернодробните функции, бронхоспазъм, състояния на хипотония и ритъмни нарушения.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Какви рискове крие употребата на Спазмалгон

  1. Заболя ме главата след като пих спазмалгон. Облекчи болката в корема, но се почувствах твърде отпусната вследствие.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *