Спондилоза – болест, която ошипява гръбначния стълб и врата

Неприятната спондилоза се появява с възрастта и води до деформация на прешлените и болки в гърба и гръбнака

С възрастта идват много болести и една от тях е неприятната спондилоза.

Тя деформира гърба и гръбнака и води до нарушаване на връзките между дисковете и прешлените на гръбначния стълб.

Спондилозата е хронично дегенеративно заболяване на гръбначните стави.

Спондилоза е болест, която се развива дълго през годините, но острото й проявление е в по-старческа възраст.

В резултат на това нарушение на връзките между дисковете и прешлените на гръбнака се увеличава подвижността между отделните прешлени и това води до много опасности.

спондилоза

Неприятната спондилоза се появява с възрастта и води до деформация на прешлените и болки в гърба и гръбнака

С напредване на деформиращата спондилоза се получава силно натоварване на края на прешлените, което води до образуване на костни израствания във вид на шипове.

Спондилозата всъщност води до деформация на прешлените, компенсиране на тази опасна подвижност и ошипяване на целия гръбнак, коте води до болка и дискомфорт.

Развитието на опасната спондилоза е свързано с изтъняване и изместване на междупрешленните дискове.

Същевременно с това се получава загуба на еластичните свойства на халиановия хрущял, а като компенсация на този процес се образуват костни израстъци, наречени шипове.

В най-тежките случаи на болестта се стига до опасни възпаления, болки и до неподвижност на гръбнака.

Има и шийна спондилоза, която засяга прешлените на врата.

Тя се появява след 30-годишна възраст и се обостря с напредване на възрастта.

Демир бозан билки за бъбреци

Причини за развитие на спондилоза

Най-често причината са малки увреждания в хрущяла, дължащи се на възрастовата дегенерация и износване на прешлените и дисковете в шийния отдел.

Често срещана възможна причина за развитие на спондилоза е нарушеният метаболизъм, и като следствие – прекомерно отлагане на соли в организма. Мъжете боледуват по-често от спондилоза (3:1 спрямо жените). При млади хора спондилозата може да е причинена от гръбначно изкривяване, което води до  неправилно (неравномерно) разпределяне на натоварването върху гръбначните прешлени.

Основни причини за спондилоза:
  • травми и микротравми на гръбнака
  • статично претоварване на гръбначния стълб
  • нарушен метаболизъм
  • преклонна възраст

Симптоми на спондилоза

Спондилозата фиксира частта от гръбнака, който е подложен на прекомерно натоварване. Болните изпитват тъпа локална болка и се оплакват от чувство за тежест в гръбнака. Претоварването на гръбначния стълб е съпътствано от напрежение на мускулите в засегнатата област, което допълнително влошава подвижността на гръбнака и го фиксира в неправилна позиция.

Симптомите на спондилоза са болка в засегнатия участък на гръбначния стълб, ограничаване на подвижността в тази част на гръбнака. Болките се засилват в течение на деня, не спират и нощно време.  Болката възниква не само при движение, но и в неподвижно състояние. Болният дълго време не може да намери безболезнено положение на тялото или главата. В начален етап болестта може да се проявява само чрез ограничена подвижност.

При шийна спондилоза, която лавинообразно нараства през последните десетилетия поради заседналия начин на живот и седенето пред компютъра часове наред, симптомите са болките и схванатост във врата и горната част на гръбнака. Към стандартните симптоми се добавят и съдови нарушения: шум в ушите, нарушено зрение, световъртеж, главоболие и нестабилно кръвно налягане.

Лечение на спондилоза

Спондилозата се лекува успешно на ранен етап от болестта. Самите остеофити (шипове) не могат да бъдат премахнати с консервативно лечение, но може да се забави разрастването на костната тъкан и да се преодолеят съпътстващите болеви усещания.

Лечението на спондилоза на този етап е насочено както към премахването на болката и възпалението, така и цели укрепване на мускулите в засегнатия участък от гръбначния стълб.

Много ефективни са физиотерапията, масажите и физическите упражнения.

Лекарствената терапия включва противовъзпалителни и болкоуспокояващи препарати, които не лекуват проблема, а само премахват неговите симптоми. Те са признато неефективни, но хирургична намеса при спондилоза се практикува по правило в тежки случаи и при получени усложнения.

Успешната терапия при лечение на спондилоза включва кинезитерапевтични процедури, иглотерапия, масажи, физическа активност и лечебна физкултура. Спондилозата спада към болестите, които е много по-лесно да бъдат предупредени, отколкото излекувани.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Спондилоза – болест, която ошипява гръбначния стълб и врата

  1. Много полезна информация! Достъпна като изказ и полезна като такава!

  2. Голямо облекчение дават процедурите със „СКЕНАР“-терапия

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *