Срещу колит ползвайте лайка

Против колит са полезни и билките жълт кантарион, черен оман и сушен босилек

За лечение на колит има не малко рецепти от народната медицина, а може и да се прилага диета според заболяването.

Хубав материал за лайка има на Лекар.БГ ТУК: Рецепти и лечебни свойства на невероятната лайка!

Много хора започват да предпочитат билките и избягват да вземат лекарства заради техните странични ефекти. При такива случаи те могат да приложат някои билки като лайка, а също и жълт кантарион, черен оман и сушен босилек. Всички те са полезни при това заболяване.

Срещу колит ползвайте лайка

Срещу колит ползвайте лайка

Ето и някои рецепти:

Изсушете лайка или си я купете такава от аптеката, вземете 10 чаени лъжички от нея и я залейте с 0,5 литра студена вода. Оставете я така да кисне 8 часа, прецедете я и ще е готова за пиене. Количеството е за 1-2 дни.

Взема се сушен босилек – 1 или 2 чаени лъжички, залива се с четвърт литър питейна вода и след това се вари в съд покрит с капак. Отварата следва да се прецеди, след като поври и се приема през деня на няколко пъти.

Рецепта с жълт кантарион: 1 супена лъжица ситни счукани стръкове от билката се заливат с вода 250 мл и около 10-15 минути се варят. След малко, като изстине отварата, следва да се прецеди и се изпива за едно денонощие на няколко пъти.

В една чаена чаша вряща вода се запарват по 1 чаена лъжичка лайка, червен кантарион и босилек. От прецедената запарка се приема по 1 супена лъжица през 2 часа или по 7-8 пъти дневно.

За последната рецепта са необходими 200 грама корени от известната билка черен оман и 100 грама семе от подправката анасон. От корените на билката черен оман се взема една супена лъжица и се варят за 5 минути във вода – около 750 мл. Билковата отвара се сваля от котлона и се добавя към нея 1 чаена лъжичка леко счукано анасоново семе. Изчаква се отварата да изстине, прецежда се и се пие от нея по половин чаша за чай 4-5 пъти на ден преди хранене. Билковото лечение с тази рецепта трае един месец. Прилага се и при хроничен язвен колит.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *