Стафилококи – лечение и природни средства срещу тях

Учените са изследвали и открили кои растения помагат в борбата с инфекциите от стафилококи

Бактериите стафилококи (Staphylococcus) живеят в нашите тела по кожата и лигавицата. Те са около 30 вида и повечето са безобидни и безвредни. Някои обаче причиняват инфекции и ни разболяват. Стафилококите са род бактерии, принадлежащи към семейство Стафилококови (Staphylococcaceae), наричани още Микрококи (Micrococcaceae). Някои от тях причиняват инфекции като при това се отделят токсини, които често предизвикват хранителни отравяния.

Бактерии стафилококи ауреус

Бактерии стафилококи ауреус

Инфекции със стафилококи

Бактерията Стафилококи ауреус често причинява инфекции и отделя токсини. Тя е патогенен представител и една от болестотворните в нашите тела. Обикновено се намира в дихателните пътища и по кожата. Стафилококи ауреус има сферична форма и е грам положителна. Живеят на колонии с формата на грозд и повечето от тях имат оранжево златист цвят. Бактериите са неподвижни и не образуват спори, но някои техни щамове образуват капсули.

Причините за инфекциите със стафилококи са нарушения на тъканта при наранявания или пряк контакт. По-податливи са хора със слаба имунна система и влошено общо здравословно състояние. Разпространението им из тялото става чрез лимфната система. Последствията от инфекцията са инфектиране на рани, на съдови протези, остеомиелит, отравяне на кръвта и на белите дробове.

Лечение

Лечението е сравнително лесно с антибиотици, използват се предимно от групата на бета-лактамите, тетрациклини и макролиди. Към тях може да се добавят и от групата на метицилин, но някои щамове на стафилококи ауреус са резистентни към тази група антибиотици и тогава става малко по-трудно лечението им. Лекарството бисептол също помага срещу инфекциите със стафилококи ауреус.

Природни средства срещу стафилококи ауреус

Към резистентните щамове на тези бактерии добре действа чесънът, черният чай и маслото от лавандула. За чесъна трябва да отбележим, че е по-ефективен след стриване на тъканта му или счукване в хаванче. Тогава веществото алицин, което има антибактериално действие става по-активно и по този начин е добре да се ползва в домашни условия.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Друго полезно средство е сребърната вода. С нея може да с е прави гаргара на гърлото, когато инфекцията е там, а при рани с парче напоена с нея марля да се наложи върху проблемното място.

Чесънът е полезен за лечение на инфекции от бактериите стафилококи ауреус

Чесънът е полезен за лечение на инфекции от бактериите стафилококи ауреус

Билката невен е полезна за по-лекото преодоляване на инфекциите с бактериите стафилококи. Може да си направите отвара с нея като варите 2 супени лъжици невен в 600 мл вода за 3 минути и ги оставите да киснат за 1 час. Отварата може да се използва за промивки, гаргара и компреси.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *