Стафилококова инфекция – водеща по смъртност, природолечение

Нарастващото разпространение на опасната стафилококова инфекция се превърна в повсеместен проблем и сериозно предизвикателство за лекарите

Опасната стафилококова инфекция е водеща по разпространение в болниците и извън тях инфекции, причиняващи повече смъртност. Лечението й се превърна в сериозен проблем за лекарите. Причината е, че бактериите стафилококи (Staphylococcus aureus) проявяват увеличаваща се резистентност към много от антибиотиците. През последните години се разпространиха резистентните щамове към антибиотика methicillin, който е от класа на пеницилина. Той не трябва да се бърка с подобния по произношение и изписване methacycllin.

Чесънът притежава активност против бактериите предизвикващи стафилококова инфекция – стафилококи

Чесънът притежава активност против бактериите предизвикващи стафилококова инфекция – стафилококи

Причините за повишената резистентност на стафилококите към антибиотиците е прекалената им употреба. Резистентните към methicillin са наречени MRSA. По-широкоизползваните антибиотици срещу стафилококите са vancomycin и teicoplanin, а от няколко години са въведени като нова терапия daptomycin, linezolid, quinupristin/dalfopristin, tigecycline и ceftobiprole. Честотата на разпространяване на опасната стафилококова инфекция нарасна в стария континент и САЩ като в САЩ е достигала до 30%.

Резистентните щамове, сред които и USA 300 отделят ензими и супертоксини адхезини и хемолизини, които причиняват животозастрашаващи инфекции като остеомиелит, сепсис, пневмония и ендокардит. Най-уязвими са болните в хирургичните отделения, новородените и хора с отслабнала имунна система.

Някои природни средства са успешни в по-голяма или по-малка степен срещу опасната стафилококова инфекция. Ето и някои от тях:

Препарати с чаено дърво приложено локално е отлично средство за изчистване на местата засегнати от MRSA.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Инхалации с катехини съдържащи се в зеления чай подтискат инфекциите от MRSA при възрастни хора.

Черният чай и чесънът притежават антибактериано действие срещу резистентни щамове на стафилококи, псевдономас, ентерококи и бактерията клебсиела.

Растителни маслени екстракти от мащерка, лимонено дърво, бял лимон и канелено масло подтискат развитието на резистентни към антибиотици щамове на бактерии, а маслата от евкалипт и мащерка са активни срещу MRSA.

Ефективни срещу MRSA са маслото от здравец и екстрактът от семената на грейпфрут, когато са комбинирани. Подобно действие имат и листата на маслината и черният кимион, без да са комбинирани.

Лавандуловото масло и белият оман имат също активност срещу бактериите причиняващи стафилококова инфекция.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *