Стевия отлично заменя вредната захар и опасните подсладители

Билката стевия успешно заменя вредната захар, наричана белият убиец, защото причинява десетки болести

Бялото брашно, солта и бялата рафинирана захар са наричани белите убийци, защото прекаляването с тях водят до едни от най-тежките и коварни болести на съвременността – диабет, рак, Алцхаймер, високо кръвно налягане, висок холестерол, инфаркт, инсулт, заболявания на бъбреците и черния дроб.

Но в природата има заместители, като една от тях е полезното растение стевия.

Особено опасна е бялата рафинирана захар. Повечето хора я заменят с кафява захар, но се оказа, че и този заместител не е решение и че и кафявата захар носи много калории и води до редица заболявания. Други хора ползват изкуствени подсладители, които се оказаха дори по-вредни и от самата захар. Има ред други естествени подсладители, освен стевия, които могат да решат тези терзания.

стевия

Билката стевия успешно заменя вредната захар, наричана белият убиец, защото причинява десетки болести

Един такъв природен заместител е медът. С него обаче също трябва да се внимава в количествено отношение, защото той също съдържа захар, но положителните му качества са някои микроелементи, витамини, антиоксиданти. Затова ако нямате нищо друго, с което да замените опасната захар, ползвайте лъжичка мед.

Друг полезен заместител и добра алтернатива на бялата рафинирана захар, е кленовият сироп. Той също има почти същия състав на захарта, но е доста по-сладък от нея, което е неговото предимство. От него е необходимо по-малко количество и това го прави полезен. Освен това кленовият сироп се добива от дървесен сок, който се изварява за отстраняване на излишната течност и това му добавя малко по-полезни съставки от тези на опасната захар.

стевия

Билката стевия успешно заменя вредната захар, наричана белият убиец, защото причинява десетки болести

Най-безвредния засега заместител на рафинираната захар в момента е полезната стевия. Тя е близо 200 пъти по-сладка от бялата захар и е напълно натурална, което я прави много полезна. Стевията не съдържа почти никакви калории и не предизвиква неприятни странични ефекти каквито дават изкуствените подсладители. Стевията е препоръчителна за хора, страдащи от диабет, тъй като тя не влияе по никакъв начин върху нивата на кръвната захар.

Освен всичко друго, растението стевия като заместител на бялата рафинирана захар, може да търпи термична обработка и може да се използва за правене на сладкиши, сладка и други различни лакомства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *