На какво се дължат неприятните стомашни киселини

Вижте кои са основните причини за появата на стомашни киселини и как се лекуват те

Стомашните киселини представляват усещане за парене в горната част на корема и задгръдната кост в резултат на връщане на солно-киселинно стомашно съдържимо в хранопровода, т.нар. рефлукс – основен симптом на гастроезофагиалната рефлуксна болест.

киселини

Вижте кои са основните причини за появата на стомашни киселини и как се лекуват те

В световен мащаб, на базата на мащабни проучвания е доказано, че при възрастни между 35 и 65 годишна възраст неприятните киселини са оплакване между 55 и 65%. За България няма точни данни, но вероятната честота е относително същата, като във възрастта до 35 години по-често страдат жените, а към 65-годишна възраст броят на мъже и жени е равен.

Начинът на хранене безспорно е фактор, свързан с появата на стомашни киселини. Преяждането, което означава приемане на обем храна повече от 800 мл., включително и течностите, при едно хранене също е фактор за появята им.

киселини

Вижте кои са основните причини за появата на стомашни киселини и как се лекуват те

Храните, които предразполагат появата на киселини са пушени сирена, солени месни и рибни консерви, пържени и панирани меса, типов хляб, шоколад, кисели плодове, алкохолни и газирани напитки, кисели минерални води, кафе, туршии, лютиви чушки.

Други предразполагащи фактори за появата на киселини са стресови ситуации, емоционални неблагополучия, неконтролираният прием на такива медикаменти като аспирин, нитропрепарати, противовъзпалителни стероидни и нестероидни лекарствени средства, използвани в неврологията, ревматологията, травматологията, кардиологията и др.

Стомашните киселини са симптом, който не трябва да се подценява и в своята еволюция, когато не са контролирани, могат да доведат до усложнения – от незначителни възпалителни промени на хранопровода до сериозни усложнения като язвени, предракови и ракови процеси на този орган, които са трудно лечими.

При всички положения нито един лекар не препоръчва за киселини да се използва пиенето на сода за хляб. На пазара има много продукти, включително такива, които се отпускат без рецепта. В една от групите медикаментите блокират рецепторите в стомаха, отговорни за производството на солна киселина и пепсин. Друга група медикаменти блокират т.нар. протонна помпа, която участва в последния етап на синтезирането на солната киселина. Има и антиацидните средства, които пък действат локално.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *