Стрес по време на бременност и как влияе на бебето?

Стресът по време на бременността влияе на живота на бебето

Стрес по време на бременност и как влияе на бебето?

Стрес по време на бременност и как влияе на бебето?

Изследователи от Калифорнийския университет установили, че стресът, който жената е преживяла по време на бременността, оказва вредно въздействие върху хромозомите на ембриона, които регулират процеса на стареене на клетките.

В този изследователски експеримент участват 25-годишни мъже и жени, чиито майки по време на бременността си са изживяли сериозни стресови ситуации като например тежко заболяване или дори смърт на близък човек. Резултатите показват, че белите кръвни клетки на тези млади хора са значително с по-висока възраст от левкоцитите на техни връстници, чиито майки по време на бременността не са изпадали в стресови ситуации.

За преждевременното остаряване на клетките свидетелства скъсяването на теломерите/структури, предпазващи четирите краища на всяка хромозома/. Счита се, че запазването на тяхната дължина забавя биологичния часавник, което теоретично води до удължаване средната продължителност на живот с 10 до 30 години. В хода на изследването учените установяват, че колкото по-голяма е биологичната възраст на клетките, толкова по-къси са теломерите.

Данните от експеримента показват неблагоприятните последици от стреса дори за развиващото се в утробата бебе, а да не говорим за майката. Това е важен фактор, който точно прогнозира преждевременното скъсяване на теломерите във вече зряла възраст. Тези резултати показват, че за да се гарантира добро здраве в зряла възраст детето още в утрабата на майката трябва да се чувства защитено от всякакъв вид стрес.

Ако по време на бременността жената е подложена на стрес, дори и още неродено, бебето в утробата й също го изживява, вследствие на което се увеличава рискът от появата на различни сериозни заболявания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Стрес по време на бременност и как влияе на бебето?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *