Студова алергия – причини, лечение и билкови рецепти

Неприятната студова алергия протича трудно и затова трябва да се обърне внимание навреме на заболяването за лечение и превенция

Съдържание на статията: Студова алергия. Причини за студова алергия. Симптоми на студова алергия. Студова алергия на ръцете. Студова алергия на краката. Студова алергия на лицето. Студова алергия при деца. Лечение на студова алергия. Студова алергия с хрема. Хомеопатия за студова алергия. Лечение с билки при студова алергия. Алтернативно лечение на студова алергия. Витамини при студова алергия. Съвети на Мермерски за студова алергия.  Мехлем при студова алергия.   Студова алергия с обрив. Студова алергия с оток.

Студова алергия.

Преди години е нямало такова нещо като студова алергия. Едва наскоро лекарите признават факта, че има проблем, който трябва да бъде проучен и дефиниран. Той засяга голям брой хора, предимно жени, а първите им прояви могат да се появят на възраст 25-30 години.

Факт е, че името студова алергия е много условно и това заболяване принадлежи към групата на псевдоалергиите. При това заболяване няма специфичен алерген – виновникът на патологичната реакция и причината за необичайната реакция на тялото към студените стимули все още не е напълно разбрана.

Алергията е патологично силна реакция на имунната система към чужд антиген. Нарушаването на имунния отговор се проявява чрез увеличаване на неговата интензивност, както и на площта на лезията. За разлика от нормалното за силата на имунната реакция, алергията предполага унищожаване на чуждо вещество, обаче, заедно със собствените структури на тялото. Често реакцията на имунната система може да бъде толкова изразена, че да причинява големи увреждания на организма-гостоприемник, включително и до смъртта на последния.

В световната статистика на болестите, алергията заема четвъртото място след сърдечно-съдови заболявания, травми и неоплазми. Досаден е фактът, че процентът на пациентите с алергични заболявания постоянно нараства и отношението на обществото към тях не е достатъчно сериозно.

Алергията към студа е особен вид алергична реакция, при която ниската температура е провокативен фактор. Въпреки факта, че терминът „алергия към студ“ се използва за дълго време и добре е установен в общността, учените се разделят на два лагера, по въпроса това алергия ли е или не. Въпреки това, независимо от дебата в научния свят за тази патология пациентите трябва да са информирани за причините, утежняващите фактори и най-важното, лечението на заболяването, така че качеството им на живот да не се влошава.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Интересни факти

– Алергичната реакция се развива само след повтарящ се контакт с алергена;

– Предразположението към студова алергия се предава генетично.

– Някои инфекциозни заболявания и заболявания на вътрешните органи могат да предизвикат появата на алергия в човек, който е бил напълно здрав преди.

– С правилния начин на живот и внимателно отношение към лечението, можете да намалите проявите на алергия към студа до нула.

– Някои често срещани лекарствени вещества косвено допринасят за проявата на реакции на свръхчувствителност в тялото, включително и към студа.

– Цирозата увеличава проявите на алергия към студа.

Причини за студова алергия.

Причината за алергията към студа е само една – нарушената работа на имунната система на организма. Рисковите фактори, които водят до неправилно функциониране са много. Въпреки това, преди да ги опишем, е необходимо да се задълбочим по-подробно в механизмите на развитие на алергична реакция. Тази информация ще бъде много полезна при обяснение на ефекта от конкретен фактор.

В момента има поне две теории, които описват механизма на алергията към студа. И двете теории имат много привърженици и доказателства за тяхната истинност, така че те ще бъдат третирани като еквивалентни.

Теория 1 (алергична)

От тази теория следва, че изследваната студова алергия се развива като класически алергичен процес, който се провежда на три етапа – имунологичен, патохимичен и патофизиологичен.

Имунологичен стадий (стадий на имунни реакции)

На този етап се осъществява първият контакт на тялото и по-специално неговата имунна система с чужд алерген. Характерна особеност на студовата алергия е, че студът не е вещество и следователно не може сам да подейства на тялото. Въпреки това, при определена група хора с генетично предразположение, той насърчава образуването в тялото на рядък протеин, наречен криоглобулин. Той няма никаква функция в организма, тъй като е страничен продукт от взаимодействието на живите тъкани и ниските температури. Освен това той се разпознава от тялото като чуждестранен алерген и се атакува от клетките на имунната система.

Влизайки във вътрешната среда, алергенът се абсорбира от специални клетки – макрофаги. Абсорбирането на алергена, макрофагите го унищожават напълно и след това излага своите антигени на повърхността. Антигените са частите на алергена, които определят неговата уникалност. Впоследствие макрофаг с чужди антигени на повърхността реагира с Т- лимфоцити (вид клетки на имунната система), и им предава информацията за срещата и унищожаването на чуждите вещества. Т-лимфоцитът предава информация на главния орган на имунната система – тимуса.

Тимусът е централният орган на имунната система. Намира се малко по-високо и зад гръдната кост. В структурата си е орган, разделен на две неравномерни части. Долната част е по-масивна, а горната – свита и често е под формата на двузъби вилки (оттук и името второто име на органа – тимусна жлеза). Смята се, че тимусът расте до 13 – 14 годишна възраст на човека, а след това останалата част от живота му е обект на бавно обратно развитие.

Този факт е свързан с намаляване на имунитета при възрастните хора. Основната функция на тимуса е производството на лимфоцити и тяхното основно обучение, а това означава предаването на всеки лимфоцит на информация кои антигени принадлежат на тялото и съответно трябва да бъдат признати за свои собствени.

След като получи сигнал за нов чужд антиген, тимусът започва интензивно да произвежда лимфоцити, които впоследствие влизат в лимфните възли, където се провежда второто обучение. То включва предаване на информация за антигените, на които вече е била изложена имунната система, включително наскоро срещания алерген. В такъв смисъл напълно обучените лимфоцити при контакт с вече открит антиген, незабавно започват да го атакуват.

Важно е да се отбележи, че някои алергени могат да се свързват с тялото само няколко пъти през целия им живот. По този начин разликата между контактите може да бъде оценена на десетки години. При тези условия става твърде нерентабилно за организма да поддържа достатъчно количество специално обучени имунни клетки срещу определен антиген за дълго време и концентрацията им в кръвта намалява с течение на времето.

От друга страна, е изключително важно имунната система да е в състояние на постоянна готовност за въвеждане на чужди микроорганизми. Въпреки това тялото намира начин да излезе от съществуващата дилема, като образува специални клетки – Т-лимфоцити от паметта. Те постоянно циркулират в кръвта в много ограничен брой и съдържат информация за всички чужди антигени, които тялото някога е срещало.

При контакт с един от тях клетките с Т-памет отделят специални биологично активни вещества, които привличат други нетренирани лимфоцити и им дават командата да атакуват алергена. По този начин, при минимален разход на телесни ресурси се поддържа постоянна висока активност на имунната система.

В допълнение към Т-лимфоцитите съществуват и В-лимфоцити, наричани по друг начин плазмени клетки. В-лимфоцитите също се обучават първо в тимуса, а по-късно в лимфните възли, но за разлика от Т-клетките, те не директно атакуват чуждия антиген. Тяхната функция е да образуват антитела, които циркулират в кръвта и разкриват „врага“. След като открият чужд антиген, те се прикрепят към него и образуват така наречените циркулиращи имунни комплекси.

Допълнителната съдба на чуждия антиген, зависи от неговите защитни свойства. Ако те са ниски, тогава самото антитяло ги унищожава. Ако защитните свойства на антигена са високи, тогава антитялото привлича асистенти към разрушаването на антигена – комплемента и / или Т-лимфоцитната система. Понякога защитните свойства на антигена или клетките, на които се намира, са толкова високи, че му позволява да избягва атаките на имунните клетки или дори да ги унищожи сам. Пример за това съпротивление е туберкулозният бацил.

Патохимичен етап (етап на биохимични реакции)

Този етап започва с момента на повторен контакт на алергена с тъканите на тялото. В случай на студена алергия, протеините на криоглобулина се реформират, които се възприемат от човешката имунна система като агресивни протеини. Получените комплекси „антиген + антитяло“, „антиген + антитялото + комплемента“, „антиген + антитялото + допълнение + Т лимфоцит“ или „антиген + Т лимфоцит“ започват серия от процеси, насочени към осигуряване на възпалителния отговор и ограничаване разпространението на алергена.

Възпалителната реакция се извършва благодарение на следните процеси:

– дегранулация на мастоцитите;

– миграция на левкоцитите до фокуса на възпалението;

– забавяне на кръвообращението.

Клетъчна дегранулация на мастоцитите

Мастоцити се наричат специални клетки, които произвеждат и съдържат голям брой ключови медиатори на възпалението – хистамин, серотонин и брадикинина. Тези вещества са в клетки под формата на гранули, които, ако е необходимо, се освобождават във външната среда. Сигналът за освобождаване на гранулите са специални вещества – интерлевкини, които отделят левкоцити при контакт с чужд антиген. Медиаторите на възпалението засягат нервните влакна, предизвиквайки чувство на сърбеж или болка, в зависимост от количеството медиатори и силата на ефекта.

Към патохимичния етап спадат и миграцията на левкоцитите до фокуса на възпалението и забавянето на кръвообращението.

Патофизиологичен стадий (стадий на клинични прояви)

На този етап реакцията на човешките тъкани и органи е към освобождаването на биологично активни вещества и медиатори на възпалението в предишния етап. Ако се придържате към тази теория, криоглобулинът може да причини абсолютно всяка проява на алергия – от прост сърбеж до анафилактичен шок. На практика обаче се отбелязва, че студовата алергия често се проявява само при ограничен брой заболявания.

Разграничават се следните клинични прояви на студова алергия:

– уртикария;

– ангиоедем;

– бронхоспазъм;

– анафилактичен шок.

Фактът, че симптомите на студената алергия са ограничени само до няколко проявления, е аргумент, че студовата алергия е всъщност псевдоалергия.

Теория 2 (псевдоалергична)

Тази теория се основава на факта, че криоглобулините, протеините, които се образуват при някои хора под влиянието на ниски температури, не винаги се намират в кръвта по време на кулминацията на клиничните прояви на студова алергия. Този факт показва, че алергичните симптоми не са причинени от криоглобулини, а от действието на самия студ. За съжаление е невъзможно външното отделяне на алергията от псевдоалергията поради абсолютно идентичните прояви.

Значителна разлика в механизма на развитие на псевдоалергията е липсата на първия (имунологичен) етап. С други думи, тялото не е сенсибилизирано, няма специфични левкоцити или антитела срещу настинката, а имунната система абсолютно не участва в патологичния процес. Вторият и третият етап са идентични с тези в алергичната теория.

От гореизложеното се оказва, че има тригери, които, заобикаляйки имунната фаза, директно водят до активирането на мастоцитите и освобождаването на възпалителни медиатори. Учените са открили, че някои не-алергични фактори като механично дразнене (уртикариален дермографизъм), упражнения (холинергична уртикария), ултравиолетови лъчи (фоточувствителност), топлина и студ (студова уртикария) може да предизвика спонтанно активиране на мастоцитите и да започне процес, който прилича на алергичен.

Рискови фактори за студова алергия

Сега, знаейки основните детайли на механизма на развитие на алергиите и псевдоалергиите, е необходимо да се върнем към темата на този раздел и да подчертаем факторите, допринасящи за развитието на патологичния отговор на организма към студа. За по-голяма яснота факторите, изброени по-долу, ще бъдат разделени на модифицируеми и немодифицируеми.

Към немодифицираните фактори, допринасящи за развитието на студови алергии са:

– генетично програмирана повишена пропускливост на кожата и лигавиците;

– признаци на имунния отговор;

– промяна във вродения баланс на противовъзпалителните медиатори;

– повишена чувствителност на периферните тъкани към медиаторите на алергията;

– нарушаване на ензимната активност на фагоцитите;

– вродено нарушение на деактивирането на биологично активни вещества.

Генетично програмиране на увеличена пропускливост на кожата и лигавиците

Вродената зависимост от дерматози допринася за влошаването на защитните свойства на кожата и съответно за по-агресивния ефект на студа върху нея. Колкото по-дълбоко студът прониква, толкова повече се образува патологичният протеин на криоглобулина. Тежестта на алергичния процес директно зависи от количеството алергени, които са попаднали в тялото. Съответно, колкото повече криоглобулин се формира, толкова по-ясно се изразява алергичната реакция.

Характеристики на имунния отговор

Поради характеристиките на имунния отговор, водещи до развитие на студова алергия, се получава повишена активност на имунните клетки; по-голяма от нормалния брой антитела в кръвта; дисбаланс между различните видове антитела.

Промяна в наследствения баланс на противовъзпалителните медиатори

В човешкото тяло съществува равновесие между веществата, които стимулират възпалителния процес, и веществата, които го подтискат. Когато равновесието се измести на една страна, организмът се подлага на големи промени. С разпространението на противовъзпалителни цитокини се развива състояние на имунна недостатъчност, при което дори и обикновена настинка е толкова тежка, че може да доведе до смърт. Когато балансът се насочи към увеличаване на възпалителните медиатори, се развиват алергични реакции и автоимунни заболявания, при които имунитетът престава да разпознава собствените клетки на тялото и започва да ги атакува.

Други рискови фактори са свръхчувствителност на периферните тъкани към медиаторите на алергията, нарушаване на ензимната активност на фагоцитите, вродено нарушение на деактивирането на биологично активни вещества, недостатъчен прием на имуностимуланти, съпътстваща патология на черния дроб, червата и кръвта.

Модифицируемите фактори, допринасящи за развитието на студова алергия включват:

– повишена пропускливост на кожата и лигавиците с възпалителен произход;

– неразумно приемане на имуностимуланти;

– независими мастоцитни активатори;

– продукти с висок ефект на освобождаване на хистамин;

– съпътстваща чернодробна патология;

– продължителна употреба на АСЕ инхибитори ( каптоприл, рамиприл, енап и т.н. )

Веществата, които активират мастоцитите включват:

– антибиотици;

– мускулни релаксанти (използвани за обща анестезия);

– опиати (наркотични обезболяващи);

– някои полизахариди;

– радиоактивни технически агенти (технеций, радиоактивни йодни вещества, използвани в специални рентгенови изследвания) и други.

Някои хора имат рядко предразположение към активиране на мастоцитите дори чрез физически фактори като:

– механично дразнене (дерматография на уртикарума);

– студ (студова уртикария);

– топлина;

– ултравиолетови лъчи (фотосенсибилизация);

– физическо натоварване (холинергична уртикария) и други.

Продукти с висок ефект на освобождаване на хистамин

Някои храни, без да причиняват сенсибилизация на организма, могат да причинят реакция, подобна на алергичната, поради прякото активиране на мастоцитите.

Храни, които могат да активират мастоцитите включват:

– риба;

– домати;

– яйчен белтък;

– ягоди;

– шоколад и други.

Симптоми на студова алергия.

Симптомите на студовата алергия се развиват в следния ред:

– зачервяване;

– сърбеж;

– подуване;

– треска, обща слабост;

– оток на свободни влакна;

– дрезгав глас;

– задух;

– посиняване на кожата и лигавиците;

– гадене, замайване, тинитус ;

– загуба на съзнание;

– анафилактичен шок;

– конвулсии, неволна дефекация и уриниране.

Студова алергия на ръцете.

При студова алергия се получава зачервяване на кожата, но най-уязвими са местата , които са открити като ръцете и лицето, а по краката, когато не са достатъчно добре обути с топли чорапи. При измиване на ръцете със студена вода и дланите, изведнъж се получава зачервяване и като надраскване на кожата, сякаш е изгоряла от коприва? Или забелязали ли сте подобни симптоми през зимата? Това състояние не може да се нарече пълноценна алергична реакция (поради патогенетичните особености на неговото развитие), но симптомите са доста сходни и се нарича студова алергия.

Лекарят вероятно ще Ви предпише антихистамини, но симптомите на студова алергия изчезват доста бързо и без лекарства. Все още има популярни методи за борба с този бич, но те са насочени към предотвратяване на развитието на това състояние и не могат напълно да Ви отърват от него.

Студен дерматит – под влияние на студ, особено в комбинация със суров вятър, по лицето, ръцете, краката се появяват червени петна, които започват да се сърбят. При допир до кожата в зоната на тези места, тя е гореща, болезнена при докосване. Следите от сливането могат да образуват отоци.

Алергията към студа е заболяване, което се проявява в зачервяване на кожата. На лицето и ръцете има обриви, пукнатини или пилинг. Сърбежът и изгарянето на увредена кожа не изчезват дори след като човек се е затоплил.

Студова алергия на лицето.

Ако кожата на пациента е посиняла, поради обструкция на дихателните пътища и липсата на достатъчно кислород в кръвта, той може да изпадне в безсъзнание. Този симптом показва остър кислород глад на мозъка. Ако се стигне до изпадане в безсъзнание, без посиняване на лицето на кожата и лигавиците, за това най-вероятната причина е рязък спад на кръвното налягане поради голям брой циркулиращи имунни комплекси, и началото на анафилактичен шок.

Когато под влияние на студа, особено в комбинация със суров вятър, по лицето, ръцете и краката се появяват червени петна, които започват да се сърбят. Това заболяване се нарича студов дерматит. При докосване на кожата в зоната на тези места е гореща и болезнена при докосване. Възможно е да се образуват отоци. В такива случаи намажете лицето със защитен крем и устните с хигиенично червило

Студова алергия на краката.

Описаните по-горе фактори за развитие на студова алергия се отнасят и за краката. Контрастните вани за ръцете и краката помагат на кожата бързо да се адаптира към температурните промени и значително да се намали вероятността от алергия към студа.

Студова алергия при деца.

Студовата алергия се случва във всички възрасти, но повече при хората с по-слаба имунна система, особено за децата и за по-големи хора със слаб имунитет. Приема се, че някои хора имат по-чувствителни клетки на кожата, които са повлияни от вирус или друго заболяване, или са генетически наследени.

Лечение на студова алергия.

Необходимо е да се започне лечение на студова алергия с максимално спиране на контакти на организма със студена среда. Препоръчително е да спрете да ходите в студено време навън. Ако не е невъзможно да се избегне контакт със студа, е необходимо да се защити кожата с топло облекло колкото е възможно повече и дишането да е през шал или друга топла кърпа.
Всички гореспоменати мерки са необходими за намаляване на свръхчувствителността на организма към криоглобулина. При продължително отсъствие на този протеин в тъканите чувствителността намалява независимо.

Лекарства, използвани за лечение на алергии към настинка

Лекарствена група Отстраняване на следните симптоми Механизъм на действие Начин на приемане и доза
Антихистамини Зачервяване, сърбеж, подуване, алергично подуване, дрезгав глас, задух. Укрепване на мембраните на мастоцитите, което води до невъзможност за изолиране на хистамина. Гел: Фенистил 1-2 пъти на ден с тънък слой външно. Таблетки: Супрастин 25 мг 3-4 пъти на ден вътрешно. Клемастин 1 мг 2 пъти на ден вътрешно. Лоратадин 10 мг веднъж на ден вътрешно. Сироп: Лорататин 10 мг веднъж на ден вътрешно. Инжекции: Клемастин 0,1%-мл 1-2 пъти на ден.
Кортикостероиди Зачервяване, сърбеж, подуване, алергичен оток, дрезгав глас, недостиг на въздух, ниско кръвно налягане. Явяват се като хормони, тези лекарства блокират развитието на алергичния процес на всички етапи от неговото развитие. Тази група има най-ясно изразен противовъзпалителен ефект. Мехлем: Адвантан 0.1% тънък слой 1-2 пъти на ден външно. Белодерм 0.05% тънък слой 1-2 пъти на ден външно.Инжекции: Дексаметазон 4-8 mg 1-2 пъти дневно чрез интрамускулно инжектиране.
Бронходилататори Диспнея, цианоза (синя кожа и лигавици). Ефекти върху бронхиалните рецептори и метаболитните механизми на бронхиалната лигавица. Спрей: Салбутамол 1-2 пункта (0,1-0,2 мг) не повече от 1 път на 4-6 часа, нхалаторно. Инжекции: Еуфилин 2,4%-5 мл в 5-10 мл физиологичен разтвор. Интравенозно бавно!
Адреномиметици Намалено кръвно налягане, шок, подуване на лигавиците. Ефекти върху алфа-адренергичните рецептори на кръвоносните съдове. Стесняване на лумена на кръвоносните съдове, повишаване на артериалното налягане, намаляване на отока на лигавиците. Инжекции: Епинефрин (адреналин) 0,1%-1-2 мл интравенозно бавно! При мерки за реанимация.

Всички горепосочени лекарства трябва да се използват само след консултация с лекар, тъй като има сериозни нежелани реакции, когато се използват неразумно. Дозировката на лекарствата се изчислява за възрастен човек.

Студова алергия с хрема.

Студен ринит – проявява се чрез кихане, кашлица, хрема или обратно – назална конгестия, лакримация.

Против алергична хрема. Няколко дни преди очакваното сезонно обостряне започнете да пиете сутрин и вечер по 1 ч. ч. разтвор на ябълков оцет, приготвен по следния начин: в чаша с вода се разбъркват 2 ч. л. оцет и се добавят 2 л. мед, но само, ако нямате алергия към него.

Хомеопатия за студова алергия.

Лечение с билки при студова алергия.

Корен от малина

Добро лекарство за студова алергия е коренът от малини. 50 г смачкани малинови корени се изсипват в 0,5 л вода. След това се слага във водна баня на слаб огън за 30-40 минути, след което се филтрира и охлажда. Пийте отварата преди да излезете на улицата сутрин, както и след вечеря и преди лягане по 2 супени лъжици всяка, за 2 месеца.

Слънчогледови семена 

Помощ при студова алергия оказват и слънчогледовите семена заедно с червено цвекло. През зимата е добре да се ядат семена без сол, а цвеклото да се използва не само в готвена, но и в сурова форма, но също така да се пие сок от него. Добър е и прясно изцедения сок от целина. Трябва да се приема по 0,5 л. преди хранене, три пъти на ден.

Яйчени черупки

За лечение на алергии към студ е подходяща само бялата черупка. Трябва да се измие и да се смели на прах след изваждането на ципата под тях. Всеки път след хранене вземете една порция прах на върха на ножа. Тя се изсипва в чаена лъжичка и се накисва с две капки лимонов сок.

Водна леща

Билката добре помага да се справите със студовата алергия. Можете да направите прах от сушената суровина, като я смилате в хоросан. Трябва да вземете лекарството по супена лъжица половин час преди хранене, измито с варена вода.

Не по-малко ефективна е тинктурата от водна леща. 1 ч.л. пресни билки се изсипват в 1/3 чаша добра водка или алкохол. Сместа се поставя за седмица на тъмно място в плътно затворен съд, след което се филтрира и се изстисква билката. Лекарството може да се пие само от възрастни: 15-20 капки три пъти дневно, с малко вода.

Важно! Преди да използвате някое от тези народни средства срещу алергии към студ, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Народни методи в помощ за студова алергия, рецепти.

Билки за студова алергия

Билки за студова алергия

Има популярен доказан метод, който помага при студови алергии. Същността ме е през първите 3 дни да се пие отвара от копър, следващите 3 дни – отвара от лайка или градински чай, а след това, през следващите 3 дни, да се вземе отвара от жълт кантарион. Всички тези отвари се пият по супена лъжица половин час преди хранене. След 10 дена пийте четвърт чаша бульон от див роза.

В допълнение към тези отвари вземайте антихистамини – Феннистил, Суперстин, Лоратидин, Зодак – не повече от 7 дни.

Билкова комбинация при обриви: валериана коренища – 20 г, листа от медицинска маточина – 20 г, хмелови шишарки – 20 г. сложете супена лъжица от сместа в 200 мл завряла вода, оставете да престои 1 час, прецедете и вземайте една трета от чашата преди хранене, трикратно през деня.

Отвара от обикновен бял равнец.

Една супена лъжица бял равнец, изсипете в 200 мл вряща вода, престоява за 1 час, прецедете и вземайте една трета от чашата 3 пъти на ден, преди да ядете. Отварата има антиалергично свойство, нормализира метаболизма и подобрява кръвообращението.

Целина за отстраняване на сърбеж и болка.

Коренът на целина се стържи на ренде, и се изстисква сока му. Пийте по лъжица 30 минути преди хранене, трикратно през деня. Целината премахва сърбежа, нормализира кръвообращението, има аналгетичен ефект.

Полски хвощ на при ринит.

Една чаена лъжичка полски хвощ се сипва в чаша завряла вода. Оставя се да се запари и се филтрира. Вземайте 30 минути преди закуска за 1 месец. Хвощът премахва токсините и има антиалергичен и възстановителен ефект.

Настойка от коприва за отстраняване на токсините.

Млада коприва трябва да се вземе заедно със стеблото, и да се нареже на ситно. Сложете в 1-литров буркан и преварена хладна вода. Престоява така 12 часа. Ползвайте я, в каквото количество искате. Копривата пречиства кръвта и червата от алергени, има успокояващ ефект върху нервната система .

Билкова комбинация за студова уртикария.

Пригответе си корен от репей – 25 грама, листа от орех – 25 грама, трицветна теменуга – 25 грама. Две супени лъжици от сместа изсипете в чаша вряща вода.Престоява за 1 час, филтрува се и се пие една трета чаша трикратно през деня.

Алтернативно лечение на студова алергия.

Студова алергия – причини, лечение и билкови рецепти

Студова алергия – причини, лечение и билкови рецепти

Като алтернативна терапия използвайте гел от Алое Вера върху кожата.

Корен от женско биле. Струйте го на прах и малко о тнего се налага върху кожата директно. Той помага да се успокои засегнатата кожа и за по-бързото преминаване на обрива.

Кромид лук. Изцедете сок от лука и намажете кожата с него. Вместо сок можете да наложите и резени лук.

Зелен чай. Препоръчва се да се пие в умерени количества.

Стипца на прах. Добавете я към ежедневния си лосион или крем и намажете местата с тях.

Използвайте бадемово масло, зехтин натурален или масло от пшеничен зародиш за третиране на засегнатото място на кожата.

Витамини при студова алергия.

Хранете се със зеленчуци и плодове съдържащи повече витамини А, С и Е  – полезни за имунитета и красивата коса и кожа. Добавете и цинк. Ако пушите, трябва да знаете, че цигарите убиват една значима част от витамин С, затова опитайте да ги спрете или да ги намалите. Морков, тиква, шипки, ябълки, цитруси, касис, зеле, горски плодове. Също и кремове богати на споменатите витамини.

Съвети на Мермерски за студова алергия.

Когато ни са студени крайниците, лактите, коленете, и пръстите става въпрос за студова алергия, за което се отнася следната рецепта. Шибат се с китка коприва измръзналите места по тялото. След десетина процедури нещата се подобряват. Проблем е само през зимата, откъде да намери човек прясна коприва.

Мехлем при студова алергия.

Освен от аптеката може да си направите и следната рецепта за мехлем при студова алергия и измръзване на ръцете и лицето.

Студова алергия с обрив.

Алергията към студа е заболяване, което се проявява в зачервяване на кожата. На лицето и ръцете има обриви, пукнатини или пилинг. Сърбежът и изгарянето на увредената кожа не изчезват дори, след като човек се загрее..

Студова алергия с оток.

Постигането на този етап се характеризира с появата на оток на Куинке. Често подуването засяга устните, клепачите, бузите и лигавиците. Подутите тъкани стават лъскави, но рядко променят цвета. С други думи, ако отокът се развие върху зачервената кожа, тогава тя ще остане червена, а ако на кожата на обичайния цвят, тя няма да се промени. При натискане, отокът е плътен и няма следа от пръста. Причината за това е голямо съдържание на протеини, за разлика от сърдечния или бъбречния оток, който съдържа предимно белтъчна течност. Особена опасност е разпространението на оток на шията, тъй като той заплашва да намали дихателните пътища и недостига на кислород.

С разпространението на отока на бронхите се наблюдава свиване и развитие на бронхоспазъм. При това състояние, пациентът изпитва затруднения при издишване на въздуха. Дишането става кратко, а издишването е дълго и с хриптене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *