Суровоядство – за здраве, красота и като начин на живот

Какво е суровоядство, принципи. Отслабване, диета. Кои са хубавите рецепти, меню. Кои книги да четем? Учението на д-р Атерхов. Суровоядство през зимата. Месоядно, веган. Полезно ли е, вредно ли е: плюсове и минуси. Проблеми, противопоказания. Постоянно суровоядство? Калций. Протеини. Лечение, болести: Диабет. Жлъчка. Рак. Гастрит, колит, газове, запек, паразити. Детоксикация. Акне, кожа, коса. Целулит. Мускули. Щитовидна жлеза, хашимото. Забременяване, менструация, менопауза. Хемороиди. Храни: Авокадо. Коприва. Леща, боб. Броколи, бамя, патладжан, тиквички, спанак, гъби. Булгур, елда, киноа, овесени ядки, ориз. Кисело зеле. Месо. Мляко, сирене. Хляб. Чай, кафе. Алкохол, вино. Картофи. Маслини. Подправки, сол. При бременност, кърмене? За деца?

Какво е суровоядство, принципи.

В сурово състояние клетките на растенията употребявани за храна са живи и с напълно запазени полезни вещества като ензими, витамини, антиоксиданти и други. За да се подпомогне здравето на човека, е решено, че храненето само със сурова растителна храна е от голяма полза. За не особено популярното суровоядство е употребен и терминът ”витарианизъм”, който от гръцки ”вита” означава пълен с живот, същото се отнася и за думата витамини. Чрез този начин на хранене тялото получава повече енергия от храната и напълно запазени хранителни вещества.

Суровоядство – за здраве, красота и като начин на живот

Суровоядство – за здраве, красота и като начин на живот

Като направление в храненето ”витарианизъмът” възниква в края на 19 и началото на миналия век като отделен вид нетрадиционно хранене, подобно на вегетарианството. Самата дума подсказва, че храната е пълна с живот, че тя е ”жива”. Един от основателите му е известният лекар от Швейцария Макс Бирхер-Бенер, трудовете, на който са були доразвивани и от други негови последователи.

В книгата „Суровоядство“, са описани принципите на прилагане на този вид хранене, което има 4 направления.

В първото направление дневната доза се състои от сурови плодове и зеленчуци и техните пресни сокове, сушени плодове, некултивирани растения, сурови семки, семена и ядки, по желание може и да са смлени, кълнове, зърна накиснати във вода, сурово пресовани растителни мазнини, натурален суров пчелен мед. Ползват се по желание и суровите туршии. Суровоядците отнасят само водата като единствена полезна напитка, а соковете към храната, защото те наистина съдържат хранителни вещества.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Второто направление представлява строго суровоядство. Те не ползват растителни мазнини, а се задоволяват само с тези, които са в самите растения. Изключват се и туршиите, а се ползват кълнове. Този начин на хранене се нарича и фрукторианизъм.

В третото направление на суровоядството се допуска всичко, което се отнася за първото направление като може да се добавя и сурово мляко, сурово заквасено кисело мляко, извара и сурови яйца по желание. Млечните продукти получени по промишлен начин не се приемат от заклетите суровоядци.

Четвъртото направление в суровоядството представлява това, което е разрешено в първото и второто направление като се добавя консумацията на безквасен хляб. Това си има своите предимства.

 Суровоядство за отслабване и красота


Суровоядство за отслабване и красота

Отслабване, диета.

В книгите за препоръчаното суровоядство особено на Атерхов, се говори за отслабване и дори за подмладяване с този начин на хранене. Той допринася за пречистване на тялото от токсини, за усвояване на полезните хранителни вещества в напълно естествен вид и за поемане на слънчевата енергия напълно трансформирана в хлорофила на растенията.

Кои са хубавите рецепти, меню.

Салатите можете да си ги направите по свой избори вкус, но набавянето с белтъчини е по-важния проблем. Това може да направите например като си приготвите сирене от сурови ядки, предложено от Мария Кабадаева, публикувано от  1001recepti.com. Накиснете за 4-6 часа 2 чаши за чай сурово кашу. Добавете сока на 2 лимона, по 1 чаена лъжица хранителна мая, сусамов тахан, чесън надробен или накълцан на ситно, половин чаена лъжица сол и около 70-80 мл вода, за предпочитана е да бъде филтрирана. Смесвате всички продукти и ги смилате с миксер, а водата се добавя не на веднъж, а постепенно според желаната гъстота, която искате да получите. Към полученото веганско сирене можете да добавите различни подправки по ваш вкус – босилек, розмарин, кимион, магданоз и други.

Суровоядство рецепти

Суровоядство рецепти

Вместо кишу можете да сложете орехи, сурови слънчогледови семки, бадеми или други ядки, но не и фъстъци. Тях можете да ползвате и без накисване. Ядковото сирене можете да използвате за намазване на филията и за други ястия. Салатите сами може да и подберете по свой вкус и според сезонните зеленчуци. Тараторът е едно от препоръчаните ястия към менюто, за твърдите суровоядци може да се направи и без мляко.

Книгата ”Суровоядство” на проф. д-р Б.Смолянски от Санкт Петербург.

Книгата ”Суровоядство” на проф. д-р Б.Смолянски от Санкт Петербург.

Кои книги да четем?

Препоръчва се ”Суровоядство” на проф. д-р Б.Смолянски от Санкт Петербург. Той разглежда връзката между храненето и хроничните болести, както и прилагането на суровоядство в дългосрочен план. Авторът разглежда и мненията на различни световно известни учени в тази насока.

В книгата си ”14 дни детокс” на Надя Петрова, авторката обяснява ползите от суровоядството, но и че не е панацея, ако някой си е помислил такова нещо. В нея тя призовава за умереност и следва трудовете на Фредерик Патюно и Кевин Джани, които са водещи автори в тази насока. Надя Петрова обяснява, че не трябва да се стига до крайности и за всичко човек трябва да подхожда умерено. А самото суровоядство може да се прилага за определено време, защото е трудно придържането към него и особено в тая замърсена атмосфера, не само телата ни са за пречистване, но и въздухът  е проблем.

Книгата ”Жива храна за младост и дълголетие" на Анастасия Леви е сред най-препоръчаните

Книгата ”Жива храна за младост и дълголетие“ на Анастасия Леви е сред най-препоръчаните

Друга книга с изследваната тема е тази на Анастасия Леви, която се занимава с проблема с връзката на храненето и здравето. В нея се обяснява за вредата от животинската и другите вредни рафинирани храни и за ползата от вегетарианството и суровоядството за здравето. В нея са описани и рецепти за приготвяне на храната и се обяснява, че злокачествени образувания се срещат рядко сред хора, които рядко употребяват месо или изобщо не го ползват за храна като адвентистите от седмия ден, японците и индийците.

Учението на д-р Атерхов.

В книгата ”Суровоядство, живот без болести” на Атерхов се описва как най-лошия навик е да се яде топлинно обработена храна. От погрешното хранене се получават различни вреди и косвени заболявания и че раковата клетка е следствие на консумацията на дегенерирана храна е споделеното от автора плюс личния си опит и рецепти от докторите Валтер Замер и Дрюс.

Народът е казал поговорката, че е по-добре да се учим от чужди грешки а не от своите и това важи много точно за д-р Атерхов. Той е сполетян от страшна трагедия. Двете му деца (дъщеря на 14 г. и син на 10 г.) умират от болест, за която съвременната медицина не може да помогне с нейните изследвания и лекарства. По-точно това е било изтощение на организма на децата му поради неправилно хранене и употребя на лекарства. В продължение на 18 години той е изследвал и търсил причината за гибелта на двете си деца, след което написал 2 тома, първият, от които бил 568 страници и го е издал за пръв път в Армения през далечната 1960 година.

Книгата ”Суровоядство” на д-р Атерхов

Книгата ”Суровоядство” на д-р Атерхов

Атерхов стигнал до извода, че в далечното минало хората са ядели храната само сурова и това е било естествено за тях, докато решили да ползват огъня и да си готвят храната с него. Като последствие от готвенето се появили и болестите. Авторът обяснява как по този начин се рушат полезните вещества в клетките на растенията и се благоприятствала развитието на болестите.

Тялото на човека е шедьовър на Твореца. За него Бог е направил така, че да се храни със сурова храна, нещо което днес ни е трудно да възприемем като вкус и начин на хранене. За всяка машина инженерът, който я е направил, е предписал с какво масло и консуматива да се зарежда. Така е и с нашия случай като човешки същества сътворени от Твореца сме пригодени да се храним със сурова храна, на което телата ни не могат да свикнат след толкова много поколения, изхранващи се с готвена храна. Опитът на Артерхов е един от многото доказали, че това е полезно и нормално за човека. Чрез суровоядство според него човек би могъл да живее от 150 до 200-250 години.

Суровоядство през зимата - с предимство на даващите топлина храни

Суровоядство през зимата – с предимство на даващите топлина храни

Суровоядство през зимата.

Зимата е труден сезон, в който липсват пресни и сурови храни заместващи готвената храна. Освен това, когато се провежда такъв начин на хранене започва процес на прочистване на организма и се усеща повече студ. Вие можете да ползвате подправки, които сгряват тялото. Такива са чесън, лук, кимион, чили, кайенски пипер, канела, индийско орехче, люти чушки. Освен тях от зърнените храни се препоръчват овесените ядки.

Можете да си приготвите сурово пюре от карфиол с мариновани гъби, суров хумус с покълнал нахут, сурова торта с тиква, салата с авокадо и други плодове и т. н..Препоръчва се да се претопля храната преди употреба, движете се повече, спортувайте и ползвайте кълнове, поници и други предложения от кухнята за суровоядство.

Месоядно, веган.

От различните групи хора по отношение на храненето има и такива, които се хранят със сурова храна до 70, 80 или 90%, което е по-приемливо. Някои не употребяват яйца, а други само сурови. По отношение на месото, някои от тези суровоядство са решили, че могат да ядат и от него в суров вид, само за такива меса, за които е прието, че може да се яде сурово. Например осолената или маринованата риба.

Веганството е отричане на всякакви храни от животински произход. Към него може да се премине постепенно или ако го понасяте леко можете и веднага да започнете да го практикувате. При всичко видове хранения трябва да се подхожда разумно и да се включват в менюто всички необходими на организма хранителни вещества. В противен случай е много рисковано да си навредите. Да сте веган е полезно, защото с времето ще успеете да се освободите от натрупванията на холестерол по кръвоносните съдове, а има и други ползи.

Полезно ли е, вредно ли е: плюсове и минуси.

От всичко писано до тук става ясно, че рядко прилаганото суровоядство, а и веганството са полезни, но има и изключения. Освен плюсовете за здравето обяснени най-добре от д-р Атерхов, има и сериозни минуси. Те са главно в опасността да се допусне недохранване, липса на някои много важни хранителни вещества или дори и да ги има в храната, организмът ни да е затруднен да ги усвоява. Това се отнася особено за недостига на витамините D и В12 и на незаменими аминокиселини намиращи се в животинските храни. Всички те могат да бъдат набавени и от растителните храни, но има опасност да ги пропуснете или да не успее организмът Ви да ги усвои.

Това е особено важно за децата. Има случаи на забавено развитие на деца от семейства хранещи се със сурова храна, проблеми с гръбнака, с усвояването на жизненоважни белтъчини и т. н.. Нашите тела по създание от Твореца са пригодени за хранене с растителна храна, но с течение на времето са настъпили някои промени по отношение на усвояването на храната, които са различни за всеки човек. Повечето хора може би им понася добре промяната от смесено хранене към веганство и суровоядство, но за някои не е добре. За едни хора млякото е напълно противопоказана, а за други то се понася добре от организма и затова всеки трябва да разбере каква храна е добра за организма му.

Основният проблем за тези полезни режими на хранене си остава опасността от недостиг в храната на някои важни протеини и витамините В12 и D. Може би по-правилният вариант е да се прилага здравословното суровоядство в 80 или 90%, а не на 100%, или ако е на 100% да не бъде за дълго време. Всички белтъчини трябва да се набавят от бобови храни. Сурови ядки, семена като сусама и други, които е добре да смилате. В сайта e-vestnik.bg/4080 е публикувана статия за случая на семейство, в което децата се разболяват от този режим на хранене.

Проблеми, противопоказания.

Някои хора понасят леко преминаването на сурова растителна храна от месна, но на други не им понася добре. Зависи от генотипа на отделния човек и от здравето на храносмилателната му система. Проблем се явява наличието в храната при този режим на хранене и усвояването на елементите сяра, желязо и витамин В12 от растителните храни. Наистина има хора, които 10 – 20 или повече години са суровоядци и вегани, чувстват се добре, но това не е подходящо за всеки. Не е подходящо за хората в града да ядат например сурово мляко, сурови яйца или сурово месо.

Д-р Шишков казва, че мъртвата храна ни причинява болести както и д-р Атерхов пише в своята книга. Суровата също може да ни създаде проблеми например с храносмилателната система, ако се храним с някои дразнещи храни като черна ряпа и други. Той препоръчва сутрин за закуска соровоядците да се хранят с кълнове от жито или други семена, сурови ядки, накиснати бобови или зърнени храни, но трябва повече да почетат как да ги правят. Сокове от моркови, ябълки и други също се препоръчват. Зърнените и бобовите храни д-р Шишков препоръчва да се комбинират, за да може организмът да синтезира нужните белтъчини. Проблеми могат да възникнат, ако храната дразни храносмилателните органи и предизвиква спазъм. blitz.bg

Суровоядство – диета за здраве

Суровоядство – диета за здраве

Постоянно суровоядство?

Всеки човек трябва да изследва как му влияе даден хранителен режим и дали е за него. От гледна точка на продължителността на суровоядството е по-добре то да се прилага временно, за да не възникнат някакви проблеми със здравето. Ако човек се чувства добре с него и може да си набави всички необходими хранителни съставки за тялото, тогава може да го прилага и за по-дълго време. Препоръчително е да се чете повече по този въпрос и да се изследва как реагира тялото, дали е подходящо за него и т. н.. Според д-р Атерхов, човек би могаъл да доживее над 150-200 години със суровоядство.

Калций.

Калций се набавя най-добре от зеленолистните зеленчуци, броколи, целина, зелен фасул, от цитрусови плодове, водорасли, от семена като небелен сусам, ядки като бадемите и изобщо суровата растителна храна е добър източник на калций. Загуба на калций се получава от консумацията на много протеини, на сол, кофеин и алкохол.

Протеини.

Протеините се набавят и от растителните храни. Препоръчително е да се комбинират зърнени (могат да се смелят) с бобови храни, които се накисват във вода или се ядат покълнали. Така се получават нужните протеини за тялото чрез смесването на тези 2 вида храни. В сурово състояние добре е да се ядат и ядки, които могат да се смелят на машинка за кафе или чопър за по-добро усвояване. Това се препоръчва за суровоядците, а за бобовите храни, ще е по-добре да направят изключение, защото не всеки вид може да се яде суров.

Лечение, болести: Диабет.

При диабет се препоръчват диети с повече сурови зеленчуци и някои плодове. Това се прави от лекар специалист. Специално за суровоядството се казва, че то може да е много от полза лечението на диабета и за пълното му излекуване. Има хора излекували се от диабет напълно и само чрез диета. Един от тях е Ричард Даути, който обяснява как е постигнал това пред „Дейли мейл“, като прилагал диетата на професор Тейлър. Тя се състои в храни с 800 калории дневно, най-малко 3 порции зеленчуци – краставици, броколи, карфиол, домати, марули, гъби, покълнали бобови зърна и други.  lekuva.net

Жлъчка.

При болна жлъчка и при отстранена такава, преминаването на суровоядство е само от полза. Диетолозите препоръчват този режим на хранене при проблеми с жлъчката и дори, ако е отстранена. Те твърдят, че може да се стигне и до пълно оздравяване.

Рак.

Суровядството за болни от рак е препоръчително и дори то влиза в алтернативното му лечение с природосъобразни методи. Д-р Леон Колдуел е един от натуропатите, който прилага суровоядтсовото при лечение на рак с голям успех. Той е успявал да излекува пациенти болни от рак за няколко седмици или месеци със соровоядство. Фармацевтичната мафия обаче е задействала законите против алтернативното лечение и са му забранили да лекува по този начин. Подобна съдба има и Макс Герсон, който е бил отровен даже от тях.

Гастрит, колит, газове, запек, паразити.

При гастрит и колит не се препоръчва консумацията на дразнещи стомашната лигавица храни, а те са предимно растителни. Все пак може да се ползват сокове от сурови плодове и зеленчуци, но ако не създават проблеми и те. Така например може да се ползват сокове от моркови, от моркови и спанак и други подобни комбинации. Същото се отнася за запек, газове и други проблеми с храносмилателните органи. Суровоядството ще помогне и за тези проблеми.

Детоксикация.

Суровоядството е полезно за детоксикация на организма. То помага за изчистване на токсините и ни прави по-здрави. За тази цел можете да ползвате и шейкове. media.framar.bg

Акне, кожа, коса.

За акне, кожа и коса е много полезно да се премине на режим на суровоядство. За акне споделят читатели в интернет, които са прилагали режима на суровоядство и са се избавили от пъпките – zemianazaem.com. Това е от значение за всички, които имат този проблем и искат да си помогнат с диети и здравословно хранене. Същото се отнася за кожата и за косата.

Целулит.

Процесът на готвене унищожава 100% от намиращите с е в храната ензими, до 50% на протеините и 70-90% от минералите и витамините. Те могат да се запазят чрез суровоядството и ние да не бъдем ощетени от към полезните хранителни вещества. Суровата храна ще Ви помогне да станете по стройни, с по-красива кожа и коса, да сте по-младолики и ще премахне целулита.

Мускули.

За изграждане на мускули могат да послужат растителните протеини при диета със сурова храна. Най-добре е да се използват покълнали бобови зърна, семената на сусама, ядките, спирулината, конопа и други. за вегани с епредлагат и специални хранителни добавки.

Щитовидна жлеза, хашимото.

За проблеми с щитовидната жлеза се препоръчва освен сурова храни и такива богати на антиоксиданти и на йод – спирулина, годжи бери, сурово какао, маки бери, мака, морски фитопланктон. За здравето й се препоръчва да се пребори стресът и да се премахнат факторите, които го препоръчват. При стрес се отделя голямо количество кортизол, който блокира хормона на щитовидната жлеза. Това може да се получи и от консумацията на нездравословна храна и при инфекции в стомаха и червата.

Забременяване, менструация, менопауза.

При суровоядство е възможно да се наблюдава намаляване на цикъла, но това не означава, че нещо не е наред, а всъщност здравето се подобрява. Същевременно жените прилагащи суровоядство са напълно способни да забременеят и да родят. syroedenie.com/articles/menstruation.html

Хемороиди.

Суровоядството дава добри резултати при хемороиди, запек, лениви черва, високо кръвно, ревматизъм, атеросклероза и други болести. То действа пречистващо на организма и подхранва тъканите в органите с качествени сурови вещества, от които не се получават хемороиди.

Суровоядство – суровите храни са богати на енергия и ензими

Суровоядство – суровите храни са богати на енергия и ензими

Храни: Авокадо.

Авокадото е един от най-ценните продукти за суровоядците. Неговите растително влакна и масла са много по-лесно усвоими от тези на други храни. То е богато и на каротеноиди и  на витамин Е, благодарение на които той има антиоксдинтни свойства. Това го прави полезен за превенция на рака на простатата, полезен е за очите и за хора с висок инсулин.

Коприва.

Копривата е изключително полезна за здравето. Най-добре да се ползва сурова като се направи салата с нея. Можете да си я направите с един домат, 2 супени лъжици ленено семе счукано или смляно, малко зелен лук и копър, и към всичко това се добавят 2-3 шепи листа от сурова коприва. За вкус може да добавите портокалов сок, лимон и зехтин. Измиват се продуктите и копривата, която може да ни ужиле няколко пъти, но това ще мине и се нарязват. Слагат се в чинията, която ще се сервира и се поръсва със зехтин, нарязания лимон и/или портокаловия сок.

Леща, боб.

Обикновено бобовите храни се ядат само сготвени, не е нормално да се консумират в сурово състояние. Ако те се направят да покълнат, ще бъдат годни за сурова консумация. Леща, боб соя, нахут, грах, зърнени храни като ориз, слънчоглед и други, могат да се покълнат и да се ядат така сурови. Може да Ви е странен вкусът им, но като се добавят други подправки или зеленчуци за вкус, те ще станат подходящи за хранене.

Броколи, бамя, патладжан, тиквички, спанак, гъби.

В продуктите броколи, бамя, патладжан, тиквички, спанак и гъби, само гъбите и патладжана представляват някакво затруднение за консумация в сурово състояние. Бамята и тиквичките могат да се ядат в прясно сурово състояние, макар че обикновено не се ползват така. Спанака и броколите също се ядат сурови, а патладжанът, за да се понася вкусът му суров, се препоръчва да се замрази в хладилника и след това да се размрази. Така вкусът му става по-поносим. Той съдържа хлорогенна киселина, която е полезна, действа противовъзпалително, против рак и при висок холестерол.

Салата можете да си направите със суров патладжан като го нарежете на кубчета след размразяване, добавяте лимонов сок, зехтин 2 супени лъжици, 1 щипка хималайска сол, половин чаша кишу, накиснато за 2-3 часа, 2-3 скилидки чесън. Продуктите се нарязват и се поръсват със зехтин, солта, кишуто и се добавя чесъна.

За суровите гъби във форумите читателите споделят, че също има и такива, които суровоядците ги ядат сурови.

Булгур, елда, киноа, овесени ядки, ориз.

Следните зърнени храни булгур, елда, киноа, овесени ядки и ориз, могат да се ядат сурови като се накиснат. За всяка от тях има различно време за накисване. Булгурът се препоръчва да се накисва 8-24 часа. Елдата например се нуждае от 8-12 часа, но се постига омекване и само за 5 часа. Киноа – тези сърна се препоръчва да киснат 12-24 часа. Овесените ядки са по-популярни за тях се знае, че са достатъчни 10-20 минути. Оризът се препоръчва да кисне 8-24 часа, но да се има пред вид за здравословното хранене се използва предимно натурален кафяв ориз.

За всички зърнени храни е правилно да се сменя водата на 8 часа. На една чаша зърна трябва да се слагат 2 супени лъжици оцет, а водата да е топла и да покрива малко зърната с около 4-5 см. Водата, в която киснат се изхвърля. nadiapetrova.bg

Кисело зеле.

Салатата от кисело зеле е добър източник на витамините С, В12 и пробиотици и с това е много полезна за зимните месеци. Суровото кисело зеле е полезно за подобряване на храносмилането, за избавяне от вредните бактерии в червата, то алкализира организма ни.

Месо.

Месото за суровоядци, които биха желали да го ядат само в суров вид представлява обикновено маринована или осолена риба и също така някои суджуци, които са сушени, но не е желателно да са от свинско месо.

Мляко, сирене. Хляб.

Млякото е по-добре да се прави на сурово заквасено кисело мляко с истински бактерии, а сиренето си е сурово. Така тези два млечно продукта са приемливи за вегетарианци и за суровоядци, които ядат млечни продукти. Хлябът в сурово състояние може да се прави по една забравена технология от древността и това е накисване на пшеничните зърна, от което те омекват и набъбват. Те могат да се ядат вместо хляб. Другият вариант е да се направи изключение със суровата храна ида се консумира печен пълнозърнест хляб. Някои предпочитат да си правят домашен с пълнозърнесто брашно с квас, а други дори ползват безквасен хляб.

Чай, кафе.

Чай и кафе не се препоръчват изобщо за здравословен начин на живот. В тях се съдържа кофеин. Не става дума обаче за билковите чайове и билковото кафе, ако попаднете на такова.

Алкохол, вино.

Алкохол и вино също не се препоръчва изобщо. Дори и в малки количества алкохолът е вреден. Все пак, ако се направи гроздов сок е много добре и е много полезно. Гроздето съдържа много полезни вещества и се препоръчва за сърцето и за различни здравословни проблеми, особено за усилване след изтощение.

Картофи.

Картофите не са подходящи за сурова употреба, но сладките картофи могат да се ядат сурови. От обикновените сурови картофи можете да си правите сок, който е полезен за кожата (за петна по кожата) и за очистване на организма най-добре в комбинация със сок от моркови.

Маслини.

Маслините са добра храна за суровоядците. Те съдържат малко количество и белтъчини, което е добре за тях, само всеки според вкуса си и според отношението си към употребата на сол трябва да прецени дали да ги изкисва и как да ги яде. Маслините съдържат и други полезни хранителни вещества, заради което се препоръчват и за вегетарианци и за суровоядци.

Суровоядство за живот без болести

Суровоядство за живот без болести

Подправки, сол.

Подправките като джинджифил, куркума, канела, босилек, червен пипер, риган, розмнарин и други са винаги от ползаи препоръчани за всякакви категории хранителни режими. От слота може да се ползва морската сол, хималайската, калиевата и други диетични видове.

При бременност, кърмене?

При бременност, кърмене не е проблем да се прилага суровоядство, но трябва задължително то да е разнообразно и най-добре е да се направи лекарска консултация. Известният диетолог д-р Гайдурков много препоръчва суроводството при бременност и кърмене, но задължително д абъде разнообразно. Той обръща особено значение на ползата от суровите жълтъци на яйцата. По-добре е да се направи изключение от суровоядството и да се добави друга храна при положение, че тя не е достатъчно разнообразна и не доставя всичко необходими.

За деца?

За децата е също така много важно на първо място храната да доставя всичко необходимо, за да има смисъл полезното за тях суровоядство. По-горе писахме за здравословните проблеми и опасностите от крайностите в соровоядството за деца, а и за възрастни. По-добрият вариант е да не се придържат към строго суровоядство и да правят известни изключения, отколкото да си навредят. Това е по-скоро отговорност за родителите.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Суровоядство – за здраве, красота и като начин на живот

  1. Здравейте!
    Има допусната фактологическа грешка в рецептата за суровото ядково сирене. Маята, трябва да е хранителна, а не хлебна – това са два напълно различни продукта. Моля да го редактирате

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *