Ако изпитвате непрекъсната сънливост, идете на лекар

За непрекъснатата сънливост има много причини, между които един от най-опасните е проблеми със щитовидната жлеза

Много хора страдат от досадна сънливост, да са уморени и разсеяни, особено ако предната вечер не сте си доспали, или пък ако времето ще се разваля. Това обаче не е болестно състояние и при наспиване на другия ден вече сте добре.
Непрекъснатата сънливост обаче вече може да е болестно състояние, което може да издава някои здравословни проблеми. Според медицината обикновено непрекъснатата сънливост се свързва с нарушенията на съня и заболявания като хипотиреоидизма. Това е състояние, за което е виновно понижението или липсващата функция на щитовидната жлеза.

сънливост

За непрекъснатата сънливост има много причини, между които един от най-опасните е проблеми със щитовидната жлеза

Жените като цяло имат нужда от повече сън, както по време на бременност, така и по време на менопаузата. Затова и постоянна сънливост се среща по-често при нежния пол.
Нарколепсията също може да е причина за непрекъснатата сънливост. При нея хората често заспиват през деня, събуждайки се спонтанно, въпреки че през нощта спят добре.
Преяждането или прекалено високата температура в помещението, в което се намирате, също може да доведе до сънливост. Виновни могат да бъдат също така наднорменото тегло, метаболитният синдром и диабетът. Те са свързани и със състоянието сънна апнея, при която през нощта за известен период от време дишането спира, болните се събуждат от липсата на кислород непрекъснато и това причинява умора и постоянна сънливост през деня.
Метаболтиният синдром също оказва негативно влияние върху съня и от там се получава и постоянна сънливост през деня.
Затова специалисти и лекари съветват да се опитате да отслабнете до нормално тегло, за да спите по-добре и да не страдате от опасни болести, водещи до сънливост.
Американски учени стигнаха до извода, че повишената дневна сънливост може да бъде причинено и от дефицит на витамин Д в човешкия организъм.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *