Ароматният тарос е богат на антиоксиданти и помага за здрав сън

Едно от най-важните свойства на билката тарос е за подобряване на съня

Една от често употребяваните билки от древните римляни и от арабите е билка тарос. Тя намира приложение и в кухнята като подправка за различни ястия. Използва се в арабската и тибетската медицина и е роднина на пелина. Билката тарос е известна и като естрагон. Тя е многогодишно тревисто растение.

Ароматният тарос е богат на антиоксиданти и помага за здрав сън

Ароматният тарос е богат на антиоксиданти и помага за здрав сън

В листата на тарос се съдържат кумарин, каротин и етерични масла в големи количества. Прясната билка е богата витамините А, В1, В2, С, минералите калий, фосфор, желязо и магнезий. Освен тях има и флавоноиди, инулин, гликозиди, смоли и танини. Тя е с научното име Artemisia dracunculus, от рода Artemisia и принадлежи към семейство Asteraceae.

Друг вид от билката се отглежда и в Сибир и в Централна Азия, където й е родината и е известен с научното име – A. Dracunculoides. Тя е с по-остър вкус и по-малко се употребява като подправка, а разлика от средиземноморския вид, който е с по-приемлив вкус.

Билката тарос е богата на антиоксиданти и намира приложение за различни здравни проблеми. Тя е с най-високи антиоксидантни стойности сред билките. Намира приложение за подобряване на апетита, спира активацията на тромбоцитите като с това пази от инфаркт и инсулт, снижава нивата на глюкозата в кръвта. Тарос помага за здрав сън и за по-леко дишане, нормализира киселинността в стомаха.

Тя се използва като компреси при ревматизъм, отоци и ишиас. Жабурене с отвара от тарос помага при зъбобол и лош дух от устата. Тарос е полезен и за изхвърляне на токсините от тялото и се използва и при високо кръвно. Да не се употребява продължително време и от бременни жени.

Отвара се прави като 1 чаена лъжица се накисва в 250 мл врял вода за около 10 минути. Пие се преди ядене.

Билка тарос

Билка тарос

Чай от тарос се прави като се варят 2 чаени лъжици от билката в 600 мл вода 5 минути и се оставя да стои още 30-40 минути встрани от котлона. Добре е да се пие вечер преди лягане и да не се подслажда.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *