Отровният татул крие неочаквани лечебни свойства

Оказа се, че отровният татул цери епилепсия, неврастеня и дори рак на черния дроб

Всички сме чували, че растението татул (Datura stramonium) е силно отровно. В малки дози обаче, народната медицина го използва за някои заболявания и медицински състояния. Той е храстовидно растение, което расте върху богати почви и е от семейство Картофови. Разпространен е из целия свят предимно в равнинни места в умерения и тропичния пояс. Всички части на татула са силно отровни и приет в големи дози може да настъпи смърт.

Плодовете на татул са продълговати, с яйцевидна форма, колкото орех големи и с бодили отвън. На височина той стига до 20 см. В плодовете се съдържат по семенца, с черен цвят, които при разрязване отделят неприятна миризма. Използван като билка, растението татул има ограничено приложение, защото само малко, ако се превиши определената доза, може да настъпи фатален край.

Свойства и приложение на растението татул

Той има болкоуспокояващо и спазмолитично действие, прилага се при мигрена, спастична кашлица, полова свръхвъзбуда, и при бронхиална астма, но по-рядко. Листата му намират приложение при епилепсия, неврастения, парализи, сънливост, хълцане, психични заболявания. Алкалоидът датурин се използва в лекарството за астма страмониум, за облекчаване на спазми.

Състав на растението татул

Отровният татул крие неочаквани лечебни свойства

Отровният татул крие неочаквани лечебни свойства

В него се съдържат алкалоиди като датурин, полифенолът танин, който има антиоксидантни свойства, керотин, скополамин (има наркотични свосйтва), атропин, кумарини, хиосциамин. Веществата скополамин и атропин са силно отровни. Използват се корените и листата му, които се берат през есента.

Татулът може да се ползва като тинктура, но под лекарско предписание и дозировка.

Срещу рак на черния дроб

В статия на blitz.bg от 1.06.2012 г. се описва случаят на виетнамецът Тони Дзин, който е бил тогава на 35 г. и бил болен от рак на черния дроб. Той дошъл в България и се заселил в Хасково, където смятал да се лекува с татул, по рецепта казана му от негов сънародник, който е учил медицина у нас. Самият Този бил фармацевт.

Рецептата му се състои в приемането на 2 семенца от татул, преди ядене, 3 пъти през деня. Точно премерено, без да се допуска превишаване на дозата. Този избрал да се засели в Хасково, защото на 16 км на север се намира Димитровград, който е на брега на река Марица. За реката той е научил от своя лекар, че расте много татул по нейните бреговете. Изобщо България се слави със своите билки пред чужденците.

Татул - Datura stramonium

Татул – Datura stramonium

Рецептата Тони вземал 8 месеца и дали от нея или от вярата, че татулът ще го излекува оздравял. През това време на лечението си, успял да се ожени за българка от Димитровград, да му се роди дете и да се разведе. При заминаването си отнесъл една торба със семенца от татул, пише в статията на Блиц. В Родината му е установено, че няма и следа от рака. В сайта iasj.net пише, че екстрактът от татул има известни противоракови свойства срещу някои видове ракови клетки.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Отровният татул крие неочаквани лечебни свойства

  1. От къде бих могъл да намеря по това време на годината семенцата от Татула? Трябва ми са прилагане на лечението на майка ми. Ще съм безкрайно благодарен ако ми помогнете. Благодаря!

    • Във всяка уважаваща себе си билкова аптека го има. Потърсете във вашия регион кои са билковите аптеки.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *