Тендовагинитът е възпаление на на мускулните сухожилия

Лечението е чрез покой, лекарства и физиотерапия

Тендовагинитът се диагностицира преди всичко с оплакванията на пациента и преглед при специалист. Обикновено болките се проявяват при претоварване, особено при всекидневно повтарящи се движения. При преглед се установява оток в съответната област и болка при натиск. Задължително при първите съмнения за тендовагинит и още при първите симптоми потърсете лекарска помощ. При тендовагинит или други ставни или ортопедични проблеми помощ може да потърсите в София, Пловдив, Видин, Русе и Кърджали.

Тендовагинитът е възпаление на сухожилията

Тендовагинитът представлява възпаление на влагалището на мускулните сухожилия. То може да бъде последица от проникване на бактерии от съседни знойни огнища, от нараняване, от продължителна травма и от пренапрежение на сухожилията. Най-често боледуват сухожилните влагалища в китките, пръстите и глезените. Различават се остра и хронична форма на болестта.
Обичайната причина за това състояние е хроничната микротравма, възникваща при еднообразни повтарящи се движения. Възможни са и други причини като например някои инфекциозни, вирусни и ревматични заболявания. Най-често се засягат влагалищата по тилната повърхност на ръката, през които преминават разгъвачите на китката и пръстите.
Остро възникналият неспецифичен тендовагинит като правило е с добра прогноза и отзвучава след съответно консервативно лечение. Терапевтичната схема включва временно прекъсване на активностите, довели до появата на тендовагинит, както и физиотерапия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *