Рецепти за лечение на тендовагинит

Билки и други природни продукти помагат за лечение на тендовагинит

Една от болестите на опорно двигателния апарат е тендовагинит.  Получава се от тежки физически натоварвания, особено при извършване на еднообразни движения с повишено натоварване.  Тези движения могат да бъдат с малка интензивност. Болестта представлява възпаление на мускулите и по-точно в техните сухожилни влагалища. Обикновено най-често засегнати са влагалищните сухожилия на горните крайници. Това са китките и пръстите, а също и на краката глезените.

Заболяването тендовагинит води до затруднено движение на засегнатото сухожилие

Заболяването тендовагинит води до затруднено движение на засегнатото сухожилие

Причините могат да бъдат травми по време на работа и микротравми. Може да се получи и от бактерии, проникнали от съседните гнойни огнища, които се наричат бактериални тендовагинити и други възможни причинители са ревматоидни, алергични и други тендовагинити.

Заболяването има 2 форми – остра и хронична

При острата форма на тендовагинит се получава удебеляване на тъканта наречена фиброзна от възпалението и от това се получава стесняване на отвора на вагината, с което се затруднява движението на сухожилието. Това възпаление обикновен засяга китките, пръстите и глезените. При движението им се получава болка и се усеща „скърцане” в засегнатите сухожилия. Получава се оток и зачервяване на кожата, но до 10 дни, заболяването отшумява. Тази форма на остър тендовагинит се нарича суха.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Друга подобна форма остър тендовагинит е с набиране на течност или гной. Получава се след възпаления от проникването на бактерии, при което се образува инфекция и се образува секрет. Придружен е също с болка и подуване на кожата. Заболяването е придружено с втрисания, висока температура, учестена дихателна и сърдечна дейност и със затруднени движения. В такъв случай има опасност от некроза и затова е належаща спешна хирургическа намеса за сухожилието.

При хроничната форма на тендовагинит се получава продължително възпаление и изкривяване в сухожилията. Това е съпроводено с удебеляване на сухожилията и затруднени движения. В резултат движенията са затруднени и с трудна координация и се развива контрактура в мускулите. Тази форма на болестта се развива в двуглавия мускул на мишницата. Възпалението обхваща и сухожилията на китката.

Лечението е с антибиотици, болкоуспокояващи, което не е добре и друг медикаменти и дори операция. Билките също могат да болестта излекуват при по-упорито прилагане.

Една от билките полезна за лечение на тендовагинит е слез. Тя се използва при заболявания на стомаха и черния дроб, червата, кожата, хемороиди, изгаряния и възпаления на дихателните пътища.

Билката се измива добре цялата – стъблото и корена от пръстта и се начуква в съд с дърво и се нагорещява с масло в тавичка. След това се налага веднага на болното място и се превързва, държи се докато изстине напълно. Всеки сам да прецени колко горещо може да търпи и тогава да слага билката. Обикновено компресът изстива за около час и половина. След като го свалите може да го повторите. След няколко процедури трябва да настъпи подобрение или да изчезне болката напълно.

Рецепта с черен хляб и оцет. Вечер се прави компрес с препечем черен хляб и винен оцет, който може да разредите малко с вода. Предварително болното място се намазва с олио или друга мазнина, за да не изгаря кожата. Компресът се сваля сутринта.

Билков чай при тендовагинит

Билков чай при тендовагинит

Рецепта с билки. Пригответе си по 60 г стръкове от полски хвощ и камшик, корени от сарсапарила и глухарче, кора от върба, по 4 г листа от мечо грозде и корени от ревен и корени от кисел трън 30 г. Смесват се и се варят 3 супени лъжици от билките в половин литър вода за 5 минути. Приема се по 3 пъти за деня по 150 мл преди ядене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *