Симптоми на тиреотоксикоза и лечение, билки

Лечението на тиреотоксикоза е продължително и трудно

Заболяването тиреотоксикоза е едно от най-често срещаните на ендокринните органи. Всяка година в България заболяват от 6000 до 8000 души като сред тях преобладават хора на средна възраст между 30 и 40 години. Жените боледуват по-често и средно на един заболял мъж се падат 7 заболели жени. Лечението е продължително и трудно, извършва се от лекар, народната медицина може само да препоръча рецепти за усилване на организма.

Симптоми на тиреотоксикоза и лечение

Симптоми на тиреотоксикоза и лечение

Щитовидната жлеза тежи 25-30 грама в нормално състояние и е най-голямата ендокринна жлеза в нашето тяло. Тя отделя 2 хормона, които представляват аминокиселини – тироксин и трийодтиронин. Те са йодирани аминокисилини и затова е от значение и съдържанието на йод в храната, която консумираме. Тези хормони влияят на почти всички органи и тъкани, на консумацията на кислород, върху телесното развитие и растежа и други функции. Тиреотоксикозата е хиперфункция на жлезата и се лекува по-трудно от нейната хипофункция.

Причини за възникване на тиреотоксикоза

Установено, че им наследствено предразположение за болестта. Причините, които я отключват са продължителен стрес, безпокойство, психическа травма, негативни конфликти, често повтарящи се, състоянието на имунната система, както и на другите системи имащи значение при стресови състояния. Тиреотоксикоза се появява и при аденом на щитовидната жлеза, известен като горещ възел. Болестта се появява и при продължително лечение с йодни препарати.

“Фигурин

Симптоми на тиреотоксикоза

Началните симптоми са остър стрес, нарушение на съня, психическа лабилност, обща слабост, намаление на телесното тегло, неспокойствие, ускорена сърдечна дейност. С напредването на болестта се забелязват и видими промени в жлезата – тя се увеличава и гушата също, с това име гуша е известна и болестта. Тя е известна и като Базедова болест. Получава се изтъняване на ноктите, оредяване на косата, увеличено изпотяване, честа дефекация, очите изпъкват от очните ябълки, рядко мигат и други. Често пъти тя не е разпозната в началния етап и болният е лекуван за нервност.

Народна медицина при болна щитовидна жлеза

Лечението е продължително и трудно, извършва се от лекар, народната медицина може само да препоръча рецепти за усилване на организма и да се води здравословен начин на живот. Препоръчва се компрес с безсолна извара и да не е много мазна, с която да се направи на гушата, върху жлезата за през нощта.

Рецепта за подпомагане нормализирането на функцията на щитовидната жлеза

Билки помагат за лечението на тиреотоксикоза

Билки помагат за лечението на тиреотоксикоза

Пригответе си 2 супени лъжици балкански чай, 2 супени лъжици страхливче, 3 супени лъжици катушка, 1 супена лъжица корени от репей и 1 супена лъжица рогачица. Смесете ги и сложете 1 супена лъжица от тях в 300 мл гореща вода. Оставете ги да престоят 1 час. Употребява се по 100 мл от запарката трикратно през деня, преди ядене. Ползва се в продължение на 2 месеца.

Още билки за тиреотоксикоза – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *