Възпаление на трахеята и бронхите води до трахеобронхит

Вируси, бактерии и мръсен въздух могат да възпалят лигавицата на трахеята и бронхите, което причинява трахеобронхит

Мръсният въздух, различни вируси и бактерии могат да доведат до възраление на лигавицата на трахеята и бронхите, а това от своя страна да предизвика опасния трахеобронхит. За развитието на тази болест причина може да бъде и вдишването на токсични вещества и дори студен въздух през зимата.
Ако сте здрави, подобно заболяване може и да не се развие, но фактори като тютюнопушене и алкохол може да направи така, че да подпомогне възникването на трахеобронхит. Цигарите парализират ресничестия епител в дихателните пътища, а алкохолът снижава защитните сили на организма допълнително.

трахеобронхит

Вируси, бактерии и мръсен въздух могат да възпалят лигавицата на трахеята и бронхите, което причинява трахеобронхит

За да се разболеете от трахеобронхит вина имат и някои външни фактори като голяма разлика в температурите сутрин и на обед, както и влажността на въздуха. Те, съчетани с неподходящо облекло, може сериозно да възпали дихателните пътища и да се стигне до трахеобронхит.
Болестта трахеобронхит се проявява под формата на отпадналост, главоболие, температура, дразнене зад гръдната кост и суха, мъчителна кашлица. В периода на развитие на заболяването кашлицата става влажна, появяват се храчки и слузни секрети, дори понякога и гнойни, ако се развие и бактериална инфекция.
Лечението на трахеобронхит се прави в домашни условия. Ако усетите подобни симптоми, най-добре се обърнете към вашето джипи, за да ви назначи подходящо лечение. Най-важното е болните от трахеобронхит да не се самолекуват, защото могат да радвият бактериална инфекция, която ще влоши състоянието им.
Засегнатите трябва да пазят леглото няколко дни, през които трябва да поемат топли течности, чайове, отвари, сокове, нектари и вода.
Трябва да се стои на топло и в добре проветрено помещение, да се приемат препарати за смъкване на температурата и да се приемат сиропи и билкови отвари, които да подпомагат отхрачването. Изстискването и пиенето на пресни сокове от цитрусови и други сезонни плодове също допринася за оздравяването от трахеобронхит, тъй като съдържат много витамин С.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *