Какво означава, ако имате увеличени триглицериди

Недоброто усвояване на мазнините в тялото води до натрупване на триглицериди, а оттам и до здравословни проблеми

Много хора,които страдат от високо кръвно и други болести на кръвоносната и обменната система, се подлагат и на кръвни изследвания, с които се цели да си види дали нивата на холестерол и триглицериди не са високи. Всички вече знаят за лошия холестерол, но все още не са запознати какво означава когато триглицеридите им са са извън норма.

триглицериди

Недоброто усвояване на мазнините в тялото води до натрупване на триглицериди, а оттам и до здравословни проблеми

Основните градивни единици в човешкия организъм са белтъци, въглехидрати и мазнини. Чрез комбиниране помежду си и чрез превръщане от една форма в друга те участват в изграждането на клетките и спомагат за осъществяването на всички функции на тялото.

Мазнините, както белтъците и въглехидратите, влизат в състава на приеманата храна всеки ден. Всеки недостиг или излишък води до нарушение в техния метаболизъм и съответно предизвиква редица болестни състояния.

Важните триглицериди представляват една от основните форми на мазнини в организма, така наречените липиди. Те са изключително важен източник на енергия за тялото. Когато човек се храни, организмът му превръща калориите в триглицериди, които се освобождават при нужда от енергия.

След хранене нивото на триглицеридите в кръвта се повишава. Ако организмът обработва правилно мазнините, нивото им постепенно спада. Появява се проблем обаче, ако се приемат повече калории, отколкото се изразходват. В този случай нивото им се покачва, което може да доведе до сериозни сърдечносъдови проблеми, атеросклероза, инфаркт, инсулт.

“Демир
триглицериди

Недоброто усвояване на мазнините в тялото води до натрупване на триглицериди, а оттам и до здравословни проблеми

Причини за натрупване на триглицериди са нездравословното хранене, приемът на наситени мазнини, въглехидрати и алкохол, заседналият начин на живот.

И докато триглицериди образуват енергия за човешкото тяло, използвайки излишните калории, а холестеролът се използва за изграждане на клетките и на някои хормони. Поетото количество храна оказва влияние на нивата на триглицеридите веднага, докато нивата на холестерола се формират в много по-дълъг период от време.

Нарушенията в мастната обмяна могат да бъдат наследствени или свързани с някои заболявания като диабет, подагра, хипотиреоидизъм, синдром на Кушинг, при бременност, при нарушено оттичане на жлъчката, при бъбречна недостатъчност, при лечение с някои медикаменти.

Световната здравна организация препоръчва нивата на триглицеридите в кръвта да не надвишават 1,7 mmol/l, като подчертава, че оптималното ниво може да подобри състоянието и функционирането на сърцето. Редовните профилактични изследвания на липидния статус могат да предпазят от усложнения. За да бъдат реални резултатите, изследването се прави сутрин на гладно след 12-часов период на глад и бедна на мазнини вечеря.

За да се избегне повишеното ниво на триглицериди в кръвта, е препоръчително да се избягват въглехидратни, пържени храни, наситени на мазнини. Могат да се заместят с плодове, зеленчуци, бяло пилешко месо и риба. Желателно е да се преустанови употребата на алкохолни напитки, както и тютюнопушенето. Медицинските специалисти препоръчват и повече физическа активност.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *