При високи нива на триглицериди приложете диета и билки

Как да си помогнем при повишени нива на триглицериди в тялото, които в нормални количества не са опасни?

Мазнините в нашите тела са няколко вида и те си взаимодействат помежду си. Те са една от градивните съставки на клетките на нашите тела, заедно с белтъчините и въглехидратите. Една от основните форми на мазнините (липидите) се наричат триглицериди, които са една от основните. Другите са холестерол, фосфолипиди, стероли и т. н.

При високи нива на триглицериди приложете диета и билки

При високи нива на триглицериди приложете диета и билки

Триглицеридите освен, че са едни от основните мазнини в организма, те са и от най-често срещаните и са много важен източник на енергия. Когато се храните, тялото ви използва калориите за покриване на ежедневните нужди от тях. Тези, които обаче са в излишък се трупат в мастните клетки и се използват само при нужда. При редовно приемане на повече от необходимите ви калории чрез храната, независимо дали са от мазнини, белтъчини или въглехидрати, те стават причина вашите триглицериди в кръвта да са с повишени нива. Разликата между тях и холестерола е в това, че те се използват за енергия веднага след храненето, докато холестерола служи за изграждане на клетките и на някои хормони.

В нормални количества те не са опасни, но при повишени нива се свързват с увеличаване на риска от сърдечносъдови заболявания, също и допринасят за заболяването метаболитен синдром. При него са наблюдават висока кръвна захар, високо кръвно налягане, високи нива на мазнини, естествено натрупващи се около талията, ниски нива на така наречения добър холестерол и завишени на триглицериди. Метаболитният синдром се счита за рисков фактор за инсулт, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За да разберете дали вашите триглицериди са с повишени нива в кръвта, трябва да направите кръвен тест за нивото на холестерола. Нормалното ниво на триглицеридите е 150-200, над това е вече опасно за вашето здраве.

Причините за повишени нива на триглицеридите са алкохол, наднормено тегло, заболявания на бъбреците, проблеми с щитовидната жлеза, диабет, приемане на повече калории от необходимото, някои лекарства, генетични фактори.

Диетата при проблемни високи нива на триглицериди включва намаляване на мазнините, калориите, захарта, повече спортуване, особено, ако причината е в наднорменото тегло.

Известният български лечител Петър Димков, препоръчва винаги в своите рецепти вегетарианския начин на хранене, като всеки може да прави малки изключения по своя преценка. За всички болести е необходимо да се ядат повече сурови плодове и зеленчуци, това е полезно за подобряване на здравето, изчистване от токсините, снабдяване на организма с нужните витамини, минерали и намаляване на киселинността.

Полезните природни продукти и билки, влияещи добре за понижаване на нивата на триглицеридите са пектин, джинджифил, сминдух, чесън, ленено семе, отвара от листата на едно от най-полезните плодови дървета – смокинята и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *