Трихомони – лечение и предпазване

Лечение и предпазване от заразяване с трихомони

Трихомониазата е заразна болест, която се причинява от паразити наречени трихомони. Те се предават по полов път и това им дава възможност да се разпространяват бързо от човек на човек, главно сред тези групи от хора, които не се въздържат от случайни полови контакти и сменят често партньорите си.

Повечето от жените и мъжете никога не получават признаци, че са инфектирани и затова трихомониазата се разпространява бързо, според честотата на сменяните партньори.

Според статистиката водена в САЩ, само 30% от заразените с трихомони имат симптоми на инфекция, а общият им брой там е 3,7 милиона.

Трихомони

Трихомони

Скритият период, без симптоми, на инфекцията е от 4 до 28 дни за жените и 10-30 дни за мъжете – време, през което заразеният с трихомони човек не знае за това, понеже няма признаци и става неин разпространител, макар и не умишлено.

Прието е, че трихомониазата засяга около 20-25% от жените на възраст от 16 до 35 години.

При мъжете тази цифра е 7-10% и става причина за уретритите при тях, а при по-продължителна инфекция засяга и простатната жлеза.

Всъщност, и двата пола са засегнати от трихомони в не малка степен.

При жените се получава възпаление на влагалището и се отделя една сиво-жълтеникава гъста течност с лоша миризма, а случаите да няма никаква изява са много рядко.

При голяма част от мъжете инфекцията с трихомони може да не даде признаци и те да са само тихи разпространители на заразата.

Паразитите трихомони са способни да се делят на всеки 8-12 часа.

Те са невидими с просто око, размерът им е 10-20µм. Те притежават свойството фагоцитоза, което означава, че поглъщат други бактерии.

С това те се превръщат в хранилище на други патогенни причинители на инфекции и зарази като например гонококция или както е известна още с названието трипер.

На фагоцитозата се дължи честото съпътстваше на инфекции при трихомониазата.

Лечението на трихомони става с лекарства,  каквито изписва лекуващият лекар или това са препарати от групата на нитроимидазолите с антитрихомоназна активност.

Лечението трябва да става едновременно на всички заразени партньори, защото в противен случай не може да се спре разпространението на заразата.

Лекарствата са за пиене през устата за няколко дена и не се пие алкохол през това време и до 2 дни след прекратяване на вземането им.

При жените се прилага и локално лечение на влагалището.

Продължителната употреба на тези лекарства благоприятства развитието на кандида. За бременни жени лечението се извършва от лекар специалист.

Предпазването включва предпазни средства при полов акт.

При заразяване с трихомони не се получава имунитет и затова всеки излекувал се веднъж може отново да се разболее от трихомониаза при нов контакт със заразена личност.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *